Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Piątkowy koncert a umowa o przeniesienie praw autorskich

Zablokowany

Domyślnie Piątkowy koncert a umowa o przeniesienie praw autorskich

Witajcie

W piątek mam robić zdjęcia w centrum handlowym na koncercie zespołu VIDEO. Dziś otrzymałem taką wiadomość od organizatora

"Proszę o przygotowanie umowy o przeniesienie praw autorskich oraz dostarczenie jej najpóźniej do jutra do godziny 16.00
    Jeżeli umowa zostanie przez nas zaakceptowana, będzie mógł Pan sfotografować koncert zespołu Video."

Problem jest w tym że nigdy takiej umowy nie tworzyłem a w internecie jest tego mnóstwo.

Spójrzcie jak ją zrobiłem i doradźcie który punkt usunąć a co dodać.

Umowa przeniesienia praw autorskich

*niepotrzebne skreślić

Zawarta w ............................. dnia ........................................ , pomiędzy:

Fotografem

.................................................. ...

Zam. w .................................................. .........................

Legitymującym się nr. PESEL .................................................. ..

a

Zleceniodawcą

.................................................. ...........

Zam. w .................................................. .........................

Legitymującym się nr. PESEL/LUB KOD DANEGO MIEJSCA .................................................. ..

§ 1

Autor oświadcza że jest twórcą fotografii oraz oświadcza że przysługuje mu prawo do zamieszczenia ich na swojej stronie internetowej/portfolio.

§ 2

Autor fotografii do 2 dni od dnia zrealizowania zlecenia jest zoobowiązany przekazać cały obrobiony materiał fotograficzny osobie podpisującej umowę.
    § 3

Materiał fotograficzny jest przekazywany na 2 płytach (DVD, CD).

§ 4

Fotograf daje pełne prawo do wykorzystania fotografii na stronach intenetowych bądź reklamach.

§ 5

Fotograf wykonuje zlecenie całkowicie za darmo. Nie wiążę się to żadnymi kosztami dla zleceniodawcy.

§ 6

Osoba podpisująca umowę bądź sieć handlowa nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne straty materialne.

§ 7

Po zawarciu niniejszej umowy strony zobowiązują się do współpracy w dniu pełnienia zlecenia .........................................

Umowa niniejsza zostaje zawarta w formie pisemnej. Zmiany i uzupełnienia umowy muszą być dokonywane za zgodą stron na piśmie.

Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Fotograf; Zleceniodawca;

Bardzo proszę o pomoc

Domyślnie

Jeśli chcesz robić za free, to Twoja sprawa i nikomu nic do tego. Ale nierozsądnym jest pozbywanie się praw autorskich, które to zgodnie z ustawą są niezbywalne. Reasumując umowa jest nic nie warta.
    Ponadto:
    1. napracujesz się po pachy i nawet pod własna praca nie masz prawa sie podpisać
    2. do tej roboty dokładasz. rozumiem doskonale, że fotografia jest Twoja pasją, ale wydaje mi się, że to zlecenie to wykorzystywanie Ciebie(Twoja sprawa). Dajesz swój czas i to wcale nie mało, który mógłbyś spożytkować na coś bardziej wartościowego, do tego dokładasz płyty, za które musisz zapłacić i prąd do aku i do pracy kompa. Ja takiego zlecenia bym nie przyjął chyba że od dobrego znajomego. będąc natomiast na miejscu zamawiającego, który chce skorzystać z usług kolegi chciałbym być fear, aby nie dać pretekstu do stwierdzenia, iż kogoś wykorzystałem. Tyle mojej opinii.
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 27-06-2012 o 18:32

Początki nałogu

Domyślnie

będziesz robił zdjęcia za darmo, masz sam przygotować umowę,

będziesz też podawał napoje dla vipów a po koncercie posprzątasz?

wszystko to dla wzbogacenia portfolio? ludzie, szanujcie się

zapomnij o tym koncercie i załóż nowe konto

Domyślnie

Dodatkowo zapytam tak: czy zespół VIDEO szanuje rozdaje za darmo owoce swej pracy (pomijając cele charytatywne)? NIE, grają i nagrywają za kasę. więc niech też placą za robotę.
    dodam jeszcze jako kolejny punkt, że zgodnie z treścia zamieszczonej umowy Ty jako autor nie masz prawa nawet zamieścić wykonanych prac we własnym portfolio.

A powiedz jeszcze, że już za bilet na koncert zapłaciłeś!
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 27-06-2012 o 18:52

Zablokowany

Domyślnie

Założyłem temat o umowie a nie o tym czy fotografuje się za darmo. Pierwsze zlecenie koncertowe jest za darmo wszystkie kolejne płatne. Tak działa Agora Bytom i nic na to nie poradzę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    Dodatkowo zapytam tak: czy zespół VIDEO szanuje rozdaje za darmo owoce swej pracy (pomijając cele charytatywne)? NIE, grają i nagrywają za kasę. więc niech też placą za robotę.
    dodam jeszcze jako kolejny punkt, że zgodnie z treścia zamieszczonej umowy Ty jako autor nie masz prawa nawet zamieścić wykonanych prac we własnym portfolio.

A powiedz jeszcze, że już za bilet na koncert zapłaciłeś!
    Jak to nie mam prawa? Pisze wyraźnie

§ 1

Autor oświadcza że jest twórcą fotografii oraz oświadcza że przysługuje mu prawo do zamieszczenia ich na swojej stronie internetowej/portfolio.

Nigdzie nie pisze że pozbywam się praw. Mam takie prawa jak nabywca fotografii. On ma prawo je umieszczać gdzie chce i Ja mam takie prawo
    Ostatnio edytowane przez mati113 ; 27-06-2012 o 19:46 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta

Jak to nie mam prawa? Pisze wyraźnie
    To może na początek zapoznaj się dokładnie z treścią wiadomości jaką otrzymałeś, przeczytaj i zrozum.
    "Proszę o przygotowanie umowy o przeniesienie praw autorskich oraz dostarczenie jej...
    Pisze wyraźnie
    Mówi się "jest napisane" a nie "pisze"
    Ostatnio edytowane przez jaroz ; 27-06-2012 o 20:07

Zablokowany

Domyślnie

To może na początek zapoznaj się dokładnie z treścią wiadomości jaką otrzymałeś, przeczytaj i zrozum.

Mówi się "jest napisane" a nie "pisze"
    Zamilknij proszę skoro nie masz nic więcej sensownego do dodania. To nie forum literackie więc pomyliłeś fora Z tego co widzę to sam gubisz się w tym co piszesz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Założyłem temat o umowie a nie o tym czy fotografuje się za darmo. Pierwsze zlecenie koncertowe jest za darmo wszystkie kolejne płatne. Tak działa Agora Bytom i nic na to nie poradzę.
    Powiem Ci jak to jest: pierwsza praca jest za darmo, a do kolejnej znajdą kolejnego chętnego, dla którego to też będzie pierwsza praca. Bo po co płacić w ogóle, skoro ludzie są skłonni robić to za darmo? Nie odbierz tego jako atak na Ciebie, nie mam takiej intencji. To taka raczej luźniejsza obserwacja po wielu różnych doświadczeniach w branży foto i około-foto.

Domyślnie

To nie forum literackie więc pomyliłeś fora
    a co ma forum literackie do kultury języka. Jeśli poprawnie nie potrafisz się wysłowić, albo piszesz z błędami to znaczy że nie szanujesz swego rozmówcy. A chcesz oczekiwać pomocy przy braku szacunku?

Zablokowany

Domyślnie

a co ma forum literackie do kultury języka. Jeśli poprawnie nie potrafisz się wysłowić, albo piszesz z błędami to znaczy że nie szanujesz swego rozmówcy. A chcesz oczekiwać pomocy przy braku szacunku?
    Od Ciebie nie oczekuje żadnej pomocy bo wiem że jej nie dostane Skończyłem.
    Ostatnio edytowane przez mati113 ; 27-06-2012 o 20:11

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów