Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Piątkowy koncert a umowa o przeniesienie praw autorskich

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Gdyby to bylo U2 toby zatrudnili 1000 statystow, przewiezli ich 2000 km, zeby zrobic niby koncert w Marakeszu i wynajeli firme z kilkunastoma kamerzystami i banda fotografow, no ale to jest Video, promowane z jakichs nieznanych powodow przez Agore, to jest jak jest. mati113 spokojnie mozesz im oddac wszystkie prawa jakie tylko chca, tylko na plytki nie wgrywaj im tych zdjec, ktore chcesz sobie umiescic na stronie i po klopocie.
    A czego cie nauczy owocna wspolpraca z Agora opisz nam tutaj, to sie razem posmiejemy.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

z tego co ja pamietam ze studiow.
    prawa autorskie osobiste sa nie zbywalne(czyli nikt nie moze podpisac sie pod twoimi zdjeciami)
    prawa autorskie majatkowe sa zbywalne, dotycza pieniazkow, na umowie musi byc napisane jakich polach eksploatacji dotyczy i koniecznie musi byc napisane wynagrodzenie, jesli nie to taka umowa traci waznosc.
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Coś już napisał Awatar Krzych
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Którym fotografem w tym roku będziesz w Agorze robiącym pierwsze zlecenie za darmo?
    Ernest Hemingway i Irvin Penn:
    Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
    Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qba1983 Zobacz posta
    z tego co ja pamietam ze studiow.
    prawa autorskie osobiste sa nie zbywalne(czyli nikt nie moze podpisac sie pod twoimi zdjeciami)
    prawa autorskie majatkowe sa zbywalne, dotycza pieniazkow, na umowie musi byc napisane jakich polach eksploatacji dotyczy i koniecznie musi byc napisane wynagrodzenie, jesli nie to taka umowa traci waznosc.
    pewnie podpiszą "agencja ....." i po kłopocie, fotografowanie łąk jest bardzo przyjemne i relaksujące a różnicy w dochodach nie widać , ale nie zniechęcam trzeba próbować, zadziwia mnie tylko drapieżność rodzimego kapitalizmu to już nie działa na zasadzie "zrobisz dobre to kupimy" ale "dawaj dawaj dawaj wszystko jest nasze do wszystkiego co zrobisz my mamy prawa" jak chory musi być system aby to wymyśleć?
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    jak chory musi być system aby to wymyśleć?
    Tak chory jak ludzie którzy go akceptują

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...
    Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Goomis jesteś pewien, że prawa autorskie są niezbywalne? Wydawałoby się, że tak samo jak wszystko do czego masz prawo własności możesz legalnie sprzedać(poza organami) lub oddać.
    Ciekawy jestem jak jest w Polsce, ale wiem, że w USA nie masz praw autorskich(zazwyczaj) gdy jesteś zatrudniony jako pracownik i dostajesz kasę za godzinę (work for hire).
    [...]
    .
    Nie wiem jak jest w USA. Ale w Polsce jest tak że jeśli jesteś zatrudniony i w zakresie twoich obowiązków (wprost lub z nich wynika) jest robienie zdjęć, to faktycznie prawa majątkowe do twoich utworów mogą przysługiwać pracodawcy. Jeśli nie masz tego w obowiązkach (np. kopiesz rowy, ale zrobiłeś zdjęcia po godzinach wykopanego rowu) to pracodawcy już nic do tego.

Tak czy inaczej - bycie autorem jest niezbywalne - wszystkie przywileje z tego wynikające - nawet po zbyciu praw majątkowych - dalej autorowi przysługują.

Pozdrawiam..

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    pewnie podpiszą "agencja ....." i po kłopocie, fotografowanie łąk jest bardzo przyjemne i relaksujące a różnicy w dochodach nie widać , ale nie zniechęcam trzeba próbować, zadziwia mnie tylko drapieżność rodzimego kapitalizmu to już nie działa na zasadzie "zrobisz dobre to kupimy" ale "dawaj dawaj dawaj wszystko jest nasze do wszystkiego co zrobisz my mamy prawa" jak chory musi być system aby to wymyśleć?
    Ja wiem czy chore. Jak widzę po różnych imprezach ilu jest fotografujących (nie mówię o małpkach ) to się nie dziwię, że organizatorzy nie muszą płacić za zdjęcia :cool:.
    To prosta biznesowa zasada popytu i podaży i póki się nie zmieni to tak będzie.
    Poza tym o ile pamiętam to pytający nie ma wątpliwości co do sensu robienia zdjęć za darmo więc chyba bijemy tylko pianę :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Już bym wolał "Zośkę" w stodole fotografować niż robić zdjęcia zespołowi, którego nikt nie zna, w dodatku za darmo i jeszcze nie mieć praw do tych zdjęć.. A o tym, że do Agory to już nie wspomnę, bo to chyba największa obelga Ludzie, szanujcie się! Bo nikt was poważnie nie będzie traktował.
    Zespół jest znany na całej Polsce Wystarczy zobaczyć na TOP TRENDY czy inne festiwale muzyczne.

Cytat Zamieszczone przez Krzych Zobacz posta
    Którym fotografem w tym roku będziesz w Agorze robiącym pierwsze zlecenie za darmo?
    Dlaczego mnie o to pytasz? To pytanie do sieci handlowej (kontakt masz na stronie)

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta
    Zespół jest znany na całej Polsce Wystarczy zobaczyć na TOP TRENDY czy inne festiwale muzyczne.
    Jakos nigdy o nich nie słyszałem
    Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta
    Dlaczego mnie o to pytasz? To pytanie do sieci handlowej (kontakt masz na stronie)
    To było pytanie retoryczne

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Jakos nigdy o nich nie słyszałem
    W takim razie proponuje poszperać po internecie. Innej rady niestety nie ma.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów