Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Piątkowy koncert a umowa o przeniesienie praw autorskich

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroz Zobacz posta
    a co ma forum literackie do kultury języka. Jeśli poprawnie nie potrafisz się wysłowić, albo piszesz z błędami to znaczy że nie szanujesz swego rozmówcy. A chcesz oczekiwać pomocy przy braku szacunku?
    No i co z Twojego postu wynika dla tematu???

Nie jestem fachowcem mati113, ale wg mnie umowa jest ok, tzn. zarówno Ty jak i zespół mają prawo do publikacji zdjęć bez roztrząsania kto jest właścicielem, czyli to o co IM chodzi.

strideer fajnie opisał cały foto-świat. Tak niestety jest. Przekonałem się o tym na własnej skórze, ale umowa jest jak dla mnie ok.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Powiem Ci jak to jest: pierwsza praca jest za darmo, a do kolejnej znajdą kolejnego chętnego, dla którego to też będzie pierwsza praca. Bo po co płacić w ogóle, skoro ludzie są skłonni robić to za darmo? Nie odbierz tego jako atak na Ciebie, nie mam takiej intencji. To taka raczej luźniejsza obserwacja po wielu różnych doświadczeniach w branży foto i około-foto.
    Masz racje bo mam tylko słowo ale siedząc w domu i pstrykając zdjęcia polnych dróg nic nie osiągnę dlatego chce spróbować. Jeśli zrobię 50 czy 100 zdjęć korona mi z głowy nie spadnie a jeśli na drugi raz wezmę kogoś innego zrobię im taką reklamę że nawet cyfrówką nikt nie będzie chciał tam fotografować. Oczywiście nie odbieram tego jako atak.

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    No i co z Twojego postu wynika dla tematu???

Nie jestem fachowcem mati113, ale wg mnie umowa jest ok, tzn. zarówno Ty jak i zespół mają prawo do publikacji zdjęć bez roztrząsania kto jest właścicielem, czyli to o co IM chodzi.

strideer fajnie opisał cały foto-świat. Tak niestety jest. Przekonałem się o tym na własnej skórze, ale umowa jest jak dla mnie ok.
    No to w takim razie jutro idzie do druku. Dziękuje bardzo za pomoc

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Z treści przygotowanej przez Ciebie umowy, w żadnym z paragrafów nie ma informacji, że przenosisz prawa autorskie czy się ich zrzekasz na rzecz zamawiającego. Z treści wynika, że to Tobie przysługują prawa autorskie, a jedynie przekazujesz swoje zdjęcia zamawiającemu i pozwalasz mu na ich publikację. Jeżeli podpiszą taką umową, to dalej z Twoimi zdjęciami możesz robić co chcesz. Napisałeś, że zlecenie wykonujesz za darmo. Zgoda, z tym że nic nie wspominasz o ewentualnym wynagrodzeniu dla Ciebie za dalszą publikację zdjęć na wystawach, stronach internetowych. Będziesz mógł za to żądać w okresie późniejszym stosowanego wynagrodzenia. Jeżeli zleceniodawca podpisze tą umowę, to jego problem. Ty na tym zyskasz. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

To teraz rozumiem, co znajomy z Torunia miał na myśli mówiąc:

Tydzień temu robiłem zdjęcia na komunii u znajomych. Nie dość, że robiłem całą uroczystość, nie dość, że robiłem imprezę, nie dość, że robiłem końców, to jeszcze na koniec po okropnych i strasznie męczących dniach zażyczono sobie bym te zdjęcia wywołał. Po wykonaniu odbitek, jedynym banknotem jaki zobaczyłem było moje 10 złotych na bilet z powrotem, bo usługobiorcy mnie wydymali i się nie odezwali...
    .

Nie zrozum mnie źle, ale spotkałem się już z takim cyrkiem. Jesteś brany jako praktykant, nie ważne jak źle nagadasz na organizatorów, to oni i tak zrobią tobie anty-reklamę oraz mogą jeszcze wyciągnąć poważne konsekwencje. Nawet zastraszyć.

Dlatego, kiedy poprosiła mnie jakaś firma o zrobienie zdjęć, to podziękowałem. Zrobiłem je sam, po czym odezwałem się do nich, że każde ze zdjęć mogą dostać z osobna o ile zabulą
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Zablokowany

Domyślnie

A jeśli napisali "Proszę o przygotowanie umowy o przeniesienie praw autorskich oraz dostarczenie jej najpóźniej do jutra do godziny 16.00" Nie chodzi im o to aby przekazać im całe prawa autorskie? Czyli taki punkt jak : Wszelkie prawa autorskie do fotografii otrzymuje zleceniodawca. Czyli jeśli napisze punkt jak wyżej "bezwarunkowe i bezterminowe przeniesienie majątkowych praw autorskich do swoich Fotografii na rzecz Organizatora i" to prawa autorskie otrzymuje AGORA czyli zleceniodawca. Czy wtedy będę mógł wstawić zdjęcia na stronę?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. Do tego potrzebuje bardzo szybkiej karty pamięci. Czy ta będzie odpowiednia dla mnie?

http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16578/
    Ostatnio edytowane przez mati113 ; 27-06-2012 o 23:14 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta
    Czyli jeśli napisze punkt jak wyżej "bezwarunkowe i bezterminowe przeniesienie majątkowych praw autorskich do swoich Fotografii na rzecz Organizatora i" to prawa autorskie otrzymuje AGORA czyli zleceniodawca. Czy wtedy będę mógł wstawić zdjęcia na stronę?
    Wygląda na to, że NIE. Wtedy bezwarunkowo autorem zdjęć zostaje zleceniodawca. To on może rozpowszechniać ten materiał.

Wygląda to tak jak jest zwykle na tym świecie. Nie dość, że będą spamować ci skrzynkę, bo powierzysz im swoje imię, nazwisko oraz adres, to jeszcze stracisz możliwość zrobienia sobie portfolio.

Ja bym zadzwonił do nich i dogadał się odnośnie praw autorskich. Dopowiedział, że masz zamiar przedstawić swoje zdjęcia jako portfolio na swojej własnej stronie itp, itd.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Już bym wolał "Zośkę" w stodole fotografować niż robić zdjęcia zespołowi, którego nikt nie zna, w dodatku za darmo i jeszcze nie mieć praw do tych zdjęć.. A o tym, że do Agory to już nie wspomnę, bo to chyba największa obelga Ludzie, szanujcie się! Bo nikt was poważnie nie będzie traktował.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Już bym wolał "Zośkę" w stodole fotografować niż robić zdjęcia zespołowi, którego nikt nie zna, w dodatku za darmo i jeszcze nie mieć praw do tych zdjęć.. A o tym, że do Agory to już nie wspomnę, bo to chyba największa obelga Ludzie, szanujcie się! Bo nikt was poważnie nie będzie traktował.
    Przekaż, to tym wszystkim fotografom ślubnym, imprezowym, co to za 8h ciężkiej harówy biorą 300-400 złotych ;

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak zrzeczenie/oddanie paw autorskich, ponieważ są one niezbywalne. Jak zrobisz zdjęcie to jesteś jego autorem, koniec kropka. Tego nikt nie jest w stanie Ci odebrać. Jedyne co możesz przekazać to majątkowe prawa autorskie. Oznacza to tyle, że zdjęcia możesz sobie wstawić w PF ale nie masz prawa w żaden sposób na nich zarabiać. Natomiast ten na kogo przeniosłeś prawa może zbijać na tych zdjęciach kasę do woli a Ty z tego nie zobaczysz ani grosza.
    No proszę nawet już i Agora doi nastolatków zaślepionych wizją zostania świetnym fotografem gazetowym i zarobienia na czteropak piwa i paczkę chipsów. Cudownie!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony

Domyślnie

Goomis jesteś pewien, że prawa autorskie są niezbywalne? Wydawałoby się, że tak samo jak wszystko do czego masz prawo własności możesz legalnie sprzedać(poza organami) lub oddać.
    Ciekawy jestem jak jest w Polsce, ale wiem, że w USA nie masz praw autorskich(zazwyczaj) gdy jesteś zatrudniony jako pracownik i dostajesz kasę za godzinę (work for hire).

Co do kontrowersji pracy za wejściówkę to nie widzę w tym powodu do takowej.
    Znam ludzi co przekopią cały ogródek za flaszkę taniej wódki... im się opłaca.
    Przecież robienie zdjęć pianym gębą na koncercie nie jest niczym skomplikowanym i każdy może to robić więc możecie wykorzystać wasz talent do bardziej kreatywnej pracy.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów