Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 50mm 1.4 - Aberracja chromatyczna

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie fotografowałem przed kupnem tylko kilka lat po, kiedy zauważyłem to zjawisko nawet powyżej f 2.
    Spójrz na moje zdjęcie z picsy, na którym jest obiektyw oraz butelka cherry coke - aberracja występuje nawet na krawędzi czarnego obiektu, natomiast inne zdjęcie Optycznych nie pokazuje takiego zachowania na czarnej rzeźbie fotografowanej w słoneczny dzień (widać natomiast AC na kropelkach wody - choć widoczna, nie aż tak bardzo jak u mnie).

Ostatecznie nie zamierzam jednak już z tym walczyć, tak jak pisał Geminitrl trzeba nauczyć się z tym żyć. Wątek miał na celu przede wszystkim, udowodnienie sobie, że nie jest to moje natręctwo, a faktycznie wyraźnie przesadna aberracja
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps. Swoją drogą przepalenia to nie jest coś co z racji swej nazwy i klasyfikacji nigdy nie powinno występować na zdjęciach. Naświetlając pierwszy plan zdarza się, że muszę/chcę prześwietlić inne partie zdjęcia - wówczas zachowanie obiektywu z taką patologią wcale nie pomaga.
    Poza tym gdybym chciał mieć obiektyw o światłosile 2.8 nie kupowałbym szkła 50mm 1.4. Decydując się na taki zakup chciałbym mieć realną możliwość korzystania z niego co najmniej od przysłony 1.8, czasem 1.6 kiedy płytka GO liczy się dla mnie bardziej niż perfekcyjna ostrość. Niestety ten obiektyw w wielu sytuacjach nie daje mi tego komfortu. Mam nauczkę na przyszłość. Nie jestem jednak nadal pewien jak duże wahania pod względem AC występują w innych egzemplarzach tego modelu.
    Ostatnio edytowane przez insidekid ; 25-06-2012 o 03:23 Powód: Automerged Doublepost
    60D, 350D, C50 1.4, T17-50 2.8, Kit, 580EX II, YN-460 II, RF-603

Uprawnienia umieszczania postów