Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Tamron 70-200 2.8 vs Canon 85 1.8

Mieszany widok

dżeju
    Guest

Arrow Tamron 70-200 2.8 vs Canon 85 1.8

Od dawna męczy mnie pytanie: Tamron 70-200 2.8 vs Canon 85 1.8.

Główne zastosowanie to portret, street fashion, fotografia produktowa oraz czasami video. Zależy mi na dobrym rozmyciu tla, pieknym bokehu (https://www.facebook.com/photo.php?f...8387408&type=3 tego typu), niekoniecznie musi mieć b.szybki AF, bo portret tego nie wymaga

Pytanie kieruje do użytkowników danych obiektywów i czekam na ich opinie/wrażenia z pracy z tymi szkłami.

Byłbym zapomniał - body 7D

Co do ceny to jest mi to obojętne, ponieważ nie mam jeszcze wydatków typu rodzina/dom. Aczkolwiek wolałbym zainwestować w tylko jedno szkło, za resztę dokupić kolejną lampkę studyjną

Pozdrawiam i czekam na opinie

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem 85/1.8 lub Sigma 85/1.4.
    Osiągniesz to, co pokazałeś na zdjęciu, obiektyw poręczny, bardzo użyteczny w pomieszczeniach jeśli chodzi o jasność.

70-200 też da ładne zdjęcia, ale nie jest tak bardzo przydatny tak długi zakres na matrycy x1.6 do zastosowań, które podałeś. Dodatkowo obiektyw dużo mniej poręczny.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niech cię to pytanie więcej nie męczy... bierz 85/1.8 i basta! Będzie dobra praca, fun i twoje oczekiwania spełnione!

PS. Ja używam 85/1.8 nawet do siatkówki na ciemnej hali, gdzie f2.8 bywa za ciemno, nawet AF daje radę (mam pozwolenie i właściwie mogę być tak blisko i gdzie tylko potrzebuję)...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja też podpowiem Ci byś wziął 85 1.8
    Pozytywnie wspominam jego możliwości z 40D. Choć powiem Ci, że chciałbym tele 70-200 ze światłem 2.8 ale... ja pod FF. Na 7D może nie być tak ładnie.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Mam to i to szkło, tylko na temat Tamrona nie mogę za dużo powiedzieć bo mam go nie dawno i intensywnie go nie przetestowałem

Ale te 85mm f/1.8 mam dłużej i jestem z niego bardzo zadowolony Świetne szkło, bez dwóch zdań Bardzo dobrze się spisuje w portrecie Lepiej niż moje 50mm f/1.4 ;P
    - FB -
    Canon + szkła

dżeju
    Guest

Domyślnie

Cztery odpowiedzi mnie chyba przekonały. Za zaoszczędzone pieniądze zakupię jakiegoś quantuuma z dual power do błyskanych plenerów. Dzięki za szybką odpowiedź !

dżeju
    Guest

Domyślnie

A może zamiast 85mm dorwać 100mm f/2? Cenowo stoją podobnie. Troche węższy, ale czy da lepsze efekty przy takich zastosowaniach? Wielkość i waga szkła są mi obojętne, ograniczam się do 2-3h zdjęć, więc ręka wytrzyma

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

100/2 nie daje tak ładnych obrazków jak 85/1,8

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Mam odmienne zdanie, to praktycznie bliźniacze konstrukcje.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta

Sent from my iPad using Tapatalk HD
    No to się mylisz, 100/2 to bardzo niedoceniane szkło dające na FF super obrazek. Miałem wszystkie te obiektywy łącznie z Tamronem70-200, który poza wielkością ma same zalety (AF nie jest USM ale ogólnie daje radę), no i Tamron nie będzie miał takiego gładkiego bokeh jak 85/1.8 czy 100/2.
    Ale co do opinii dot. 100/2 to jesteś w błędzie!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów