Dziękuję za wszystkie uwagi.
Przeinstalowałem system "na czysto". Pierwszym programem zainstalowanym po postawieniu Windowsa był DPP. Digital lens optimizer działał poprawnie od początku, bez żadnych czarodziejskich zaklęć czy ustawiania specjalnych uprawnień. W miarę doinstalowywania kolejnych programów i optymalizowania Windowsa, po każdej zmianie sprawdzałem czy DPP jest w stanie dalej aktualizować dane obiektywów.
W którymś momencie, pod sam koniec wielogodzinnej zabawy z instalowaniem wszelkich aktualizacji, peryferiów, kalibracji monitorów itp. DLO utracił zdolność instalowania danych korekcyjnych nowych obiektywów. Zainstalowane wcześniej oczywiście działały, ale próby zainstalowania nowych kończyły się tak jak opisałem w pierwszym poście. Tym razem byłem na to jednak odpowiednio przygotowany- cofnąłem ostatnie zmiany w systemie - wykasowanie kilku po-instalacyjnych śmieci w rejestrze i ...wyłączenie kolejnego "niepotrzebnego" programiku.
To właśnie ten programik: Realtek Wireless LAN utility(jeden z kilku sterowników karty sieciowej czy coś) - jego dezaktywacja powoduje u mnie rzeczony problem z DLO i żadnych innych. Ponowne włączenie i DLO odzyskuje możliwość pomyślnej instalacji danych korekcyjnych - sprawdzałem kilkukrotnie.
Nie wiem na czym polega związek jaki ma działanie bądź nie tego sterownika z funkcjonowaniem aktualizacji DLO Canona, ale związek istnieje. Cieszę się, że to ogarnąłem![]()