Witam - postaram się opisać problem najkrócej jak potrafię.
Mój system - Win7 64, Laptop Samsung R780 (Intel Core i5 M450@2.40GHz, 4GB RAM, GeForce GT 330M) - jakoś jeszcze uciąga. System aktualny, zero pirackiego softu, zero niepotrzebnego softu, porządek w rejestrze regularnie robi Tuneup Utilities, antywirus Avira Internet Security 2012 aktualny.
Program DPP wersja 3.11.26.0 - z płyty dołączonej do aparatu + update ze strony Canona. Instrukcję obsługi przeczytałem i rozumiem.
W oknie edycji programu, po otwarciu pełnego RAW'a z C550D lub C5DMk3 widzę wszystkie zakładki razem z najnowszą "lens". Po otwarciu zakładki Lens, mam wyszarzony przycisk "Tune", ponieważ nie są zainstalowane żadne dane obiektywów (Lens Data: No). Klikam "Update" i wyświetla się okienko z listą obiektywów na której jest pogrubiona nazwa mojego obiektywu (np. EF 24-70mm F2.8L USM), zaznaczam ten obiektyw i przyciskam "Start", po czym zaczyna się pobieranie pliku ileś-tam MB i po pobraniu mam normalną informację o pomyślnej aktualizacji (zrzut poniżej).
Zamykam to okienko i dalej mam "Lens data: No".
DPP ma zaznaczoną opcję "uruchamiaj jako administrator", wcześniej prosił o zezwolenie administratora przy zamykaniu okienka aktualizacji, ale również nie skutkowało to "Lens data: Yes"
Zainstalowałem dokładnie tą samą wersję DPP próbnie na starym komputerze z Win XP i tam działa z tymi samymi RAW'ami tak jak powinien - po zamknięciu okienka aktualizacji pojawia się "Lens data: Yes" i można aplikować DLO, tyle że ten komputer liczy to dłuugo, poza tym nie widzę powodu abym nie mógł tego używać na głównym komputerze z Win7.
Próbnie również uruchamiałem DPP na Win7 w trybie zgodności z Win XP - nic to nie zmieniło.
Podejrzewam, że chodzi o kwestię uprawnień administracyjnych w Win7 - wydaje się dość zawiła, a ja nie mam czasu na zostanie ekspertem w tej dziedzinie. Teoretycznie mam uprawnienia administratora. Soft powinien działać bez takich rzeczy. Z drugiej strony nie mogę znaleźć w internecie polsko- czy anglo-języcznym informacji na temat takiego problemu z DLO, czyli tak jakby mój przypadek był odosobniony.
Proszę o pomoc osoby którym coś przychodzi do głowy i znają Win 7 od strony uprawnień administracyjnych użytkowników. Tam jest pełno ptaszków do zaznaczania, ale nie chcę niczego robić na pałę, bo w Win7 skończy się to pełnym restartem systemu, co już raz przechodziłem (powrót do tzw. stanu po zakupie) i na co nie mam ani czasu ani ochoty.