Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: FF - crop, podzial rynku?

sv
    Guest

Domyślnie

zeby zrobic FF to trzeba miec technologie produkcji takiej matrycy cmos. wczesniej nikon zapowiadal, ze bedzie ff; pewnie liczyl po cichu na matryce sony, ale sony pewnie sie wypielo na nikona; po co umacniac potencjalnego konkuretna? tak wiec znowu jedynie sluszna matryca to DX

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Canon ma zamiary utrzymac trzy rodzaje matrycy...
    Gdzieś w okolicy premiery 5D padło stwierdzenie podobno od wysoko usytuowanej osoby w Canonie, że docelowo wszystkie dSLRy Canona będą FF za wyjątkiem klasy EntryLevel.
    Cytat Zamieszczone przez Jac
    moze 1.3 i szybkostrzelnosc
    Szybkostrzelność = szybkość przetwarzania danych nie ma nic wspólnego z wymiarem matrycy w mm. Szybkość można bardzo prosto podnieść przez zwiększenie wydajności DIGICa. Takie operacje można łatwo wykonywać równolegle. Można też podnieść zegar. Dlaczego tego nie robią? Bo wiedzą, że im większa segmentacja rynku tym większy można osiągnąć zysk.
    Taka ciekawostka: 5D ma ustawioną nieco niższą! prędkość przetwarzania danych niż 20D i sporo niższą niż nowe 1-ki.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    A jak to jest z tymi sensorami u Nikona? Bo ich d2h miał "rewolucyjny" LBCAST i to miała być przyszłość sensorów, a teraz widzę, że d200 ma zwykłego CMOSa, d2x też..
    Jakby tak było to nikon miałby 90% mniej kłopotów. Niestety się mylisz.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Taka ciekawostka: 5D ma ustawioną nieco niższą! prędkość przetwarzania danych niż 20D i sporo niższą niż nowe 1-ki.
    Można tu zrobić jakiś tuning? Jak w prockach komputerów?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ja też nigdy nie używałem tego Kodaka :-( Mój korespondent był nim zachwycony, ale naprawdę nie wiem, czy musiał być, bo tak mu wypadało, czy też taka jest prawda obiektywna? Krótko mówiąc można byłoby poszperać po sieci w poszukiwaniu jakichś opinii. Mnie się jakoś nie chce, bo szkła żadnego nikonowskiego nie posiadam, więc i potrzeby takiej przesiadki nie odczuwam. Jednak ciekaw trochę jestem...
    Rozmawiałem trochę z człowiekiem, który miał tego kodaka z bagnetem N. Prawdę mówiąc zastanawiałem się, czy go nie wziąć w czasie, gdy 1Ds kosztował tyle, co nowy samochód.
    Kodak był rewelacyjny w studio. Niestety czułości powyżej ISO 100 były bardziej niż dyskusyjne. Do tego narzekał na ergonomię, powolność zapisu i cośtam jeszcze.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Szybkostrzelność = szybkość przetwarzania danych nie ma nic wspólnego z wymiarem matrycy w mm...
    Bezpośrednio nie, ale pośrednio tak, bo zazwyczaj większa matryca = większa ilość Mpix, które trzeba najpierw ściągnąć z matrycy, chociaż trochę obrobić programowo, nawet jeśli to są "tylko" RAWy , a następnie jeszcze zapisać w buforze zanim on się nie zatka. Nie mówiąc i o tym, że kiedyś tam trzeba je wszystkie z tego bufora do flasha wyeksportować...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Kodak był rewelacyjny w studio. Niestety czułości powyżej ISO 100 były bardziej niż dyskusyjne.
    Tego się domyślałem. Czyli fajna matryca bez soczewek, a więc nie winietująca, nie aberrująca i co tam jeszcze, ale "za to" szumiąca jak pozostałe CCD. Albo i gorzej.
    Do tego narzekał na ergonomię, powolność zapisu i cośtam jeszcze.
    To akurat dałoby się w następnych wersjach ulepszyć.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Można tu zrobić jakiś tuning? Jak w prockach komputerów?
    Z pozycji użytkownika? Beznadziejna sprawa :-(
    Oni składają całe bebechy elektroniczne na potrzeby nowego modelu. Nowe 1-ki maja np. 8-kanałowy odczyt CMOS, 5D: 4-kanałowy. Brakuje więc zapewne odpowiednich "kabelków". Można by próbować ewentualnie trochę podnieść zegar, ale tylko w niewielkim zakresie wiec gra nie warta sprawy.
    Jedyna nadzieja że Wasia sobie taki sprawi i poprawi coś pod względem funkcjonalnym :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bezpośrednio nie, ale pośrednio tak, bo zazwyczaj większa matryca = większa ilość Mpix
    Oj! Tutaj zależności NIE MA! Vide historia EOS dSLR i PowerShot.
    O ilości pikseli decyduje niestety marketing.
    większa ilość Mpix, które trzeba najpierw ściągnąć z matrycy, chociaż trochę obrobić programowo, nawet jeśli to są "tylko" RAWy
    Obawiam się że większość obróbki odbywa się sprzętowo i to równolegle. Stąd ten cały DIGIC, którym się chwalą. Programowo przy takim zegarze nie dali by rady. I tutaj pojawia się nawet zależność odwrotna - im większa matryca w mm tym łatwiej upchnąć większą ilość połączeń, buforów i wyprowadzeń i szybciej pędzić to stadko.
    a następnie jeszcze zapisać w buforze zanim on się nie zatka. Nie mówiąc i o tym, że kiedyś tam trzeba je wszystkie z tego bufora do flasha wyeksportować...
    A to już inna kwestia. Przyznasz, ze taki 5D posiada bufor wystarczający do większości zastosowań, a prędkość jest, jaka jest.

Coś już napisał Awatar _ARTI_
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

(...) w czasie, gdy 1Ds kosztował tyle, co nowy samochód.
    (...)
    O przepraszam bardzo, ale za 26 kpln chyba i teraz da się coś kupić ? :rolleyes:
    ...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów