jurek: aczkolwiek kodak zrobił pełnoklatkowy aparat z bagnetem nikona...
Wiem, ale matryca Kodaka jest płaska niczym błona filmowa (pozbawiona mikrosoczewek), co wiem od pracownika tej firmy z którym kiedyś mejlowałem.Zamieszczone przez adamek
Myślę, że cropa 1.3 będą się trzymać tak długo, aż opanują wystarczająco szybki zapis z klatki FF przy 8 kl/sek. Co obserwując rozwój technologii półprzewodnikowej, niebawem nastąpi.Zamieszczone przez Jac
To się rozumie samo przez się.Zamieszczone przez Jac
Mysle ze FF z 8kl/s mozna spokojnie wprowadzic juz dzis... tylko nie ma co sobie w kolano strzelac :-)... wszytskie technologie musza sie zwrocic i jeszcze zarobic...Zamieszczone przez Jurek Plieth
gdyby nikon wprowadził nawet puszkie z Ful Frajmem - to było by troche dziwnaczne... po tylu latach lansowania DX, nagle taki strzał w stope ?
Oczywiscie mogli by zrobić FF z cropem 1,5, ale to i tak było by dziwny krok, bo zawsze słyszliśmy ze "future is in DX " ... no to raczej FF bym sie nie spodziewał. . .Tak czy siak, jeśli ktoś chce miec pełna klatkę wyjscie ma póki co jedno![]()
Co do LBcast, juz jakiś czas słychac plotki ze matryca bedzie kontynuwana, ze jest opracowywana, ze to że tamto. Jakiś czas temu na Forum Nicona, poszła plota o matycach Nemos, mających być zekomo kontynuacja LBcast .. ale okazało sie to tylko plotką . . .
Oczywiscie Nikon ma fajne zoomy do Cropa(DX) vide 17-55 którym pstrykałem przez ostatnie 1,5 roku, ale jak ktos nie lubi zoomóf... to nie ma stałek DX poza 10,5 fisheye
Skoro można zrobic fajne szkła pod Cropa czemu Nikon nie wypusci Szerokiej stałki f1,4 np ? np takie coś Nikkor AFS 14 mm f1,4 DX - to by zabiło landshaftowców i mogli by coś powalczyć na tym DX...
Takie moje 3 grosze
Ja też nigdy nie używałem tego Kodaka :-( Mój korespondent był nim zachwycony, ale naprawdę nie wiem, czy musiał być, bo tak mu wypadało, czy też taka jest prawda obiektywna? Krótko mówiąc można byłoby poszperać po sieci w poszukiwaniu jakichś opinii. Mnie się jakoś nie chce, bo szkła żadnego nikonowskiego nie posiadam, więc i potrzeby takiej przesiadki nie odczuwam. Jednak ciekaw trochę jestem...Zamieszczone przez adamek
Naprawdę nie wiemZamieszczone przez adamek
![]()