Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: [PioterD] Fotografia Ślubna

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Zgadza się. Są także i całkowicie nieostre - nie jest to wina kompresji.
    Ja ujmę to tak, wole mieć nietrafione i nieostre fot z ciekawym momentem, niż ostre i perfekcyjnie trafione foto bez wyrazu i emocji

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Ja ujmę to tak, wole mieć nietrafione i nieostre fot z ciekawym momentem, niż ostre i perfekcyjnie trafione foto bez wyrazu i emocji
    A możesz rozwinąć i wyszczególnić mi te pierwsze? Tak wiem...pytanie lamera...
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

PioterD moim zdaniem dałeś radę jak na pierwszy raz i to z dość dobrym rezulatem biorąc pod uwagę brak obycia/doświadczenia w tym temacie. Każdy kiedyś zaczyna... chciałbym zobaczyć foty z pierwszego wesela mądrali co krytykują. Poza tym najważniesze żeby młodzi byli zadowoleni i dzieci miały blisko do szkoły

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wiem czy MUSISZ to poprawiać. Ja nie jestem i nie chce być fotografem ślubnym więc nie uważam sie za autorytet w tej dziedzinie. Kilka ślubów w zyciu zrobiłem, ale to nie jest dziedzina fotografii, która mnie podnieca. Uważam, że jest niezwykle ograniczająca psychicznie więc, kiedy ktoś sie juz w niej "zamknie", to potem juz nigdy nie będzie z niego dobrego fotografa innych dziedzin. Wpada się w taki idiotyczny zachwyt nad kiczem, że wszystko co jest kiczem, wydaje się sztuką.
    Pewnie, że nie muszę ;-) Traktuję jednak Twoją opinię poważnie bo doświadczenia masz wyraźnie więcej i spojrzenie ukształtowane dłuższym stażem w temacie fotografii. Odnośnie do ograniczeń, kiczowatości i tym podobnych zagadnień związanych z fotografią ślubną to wszystko prawda i pewnie akurat fotografia ślubna mocno tu przoduje ze względu na wysyp tego typu usług na rynku w ostatnich 6-8 latach.

To zwykłe, komercyjne kotleciarstwo, w którym więcej liczy się sprawność w obsłudze fotoszopa, niż umiejętność komponowania kadru. A miarą artystycznego wyrazu jest ilośc zleceń... A wraz ilościa tych zleceń, rośnie kosmate i obrzydliwe ego.
    W wielu przypadkach tak. Nawet nie wiesz jak bardzo chciałbym NIE być uważanym za osobę kwalifikującą się do tego opisu. Do artystycznego wyrazu mi nie spieszno, więcej czuję w sobie rzemieślnika-fotoreportera niż artysty-romantyka. Ten pierwszy reportaż zrobiłem za darmo i zrobię bez kasy jeszcze kilka wierząc, że to zweryfikuje moje ukierunkowanie w temacie. Po prostu jest to zajęcie do którego mógłbym wstawać o 4 rano i kończyć o 21 z radością. To co w fotografii ślubnej mnie pasjonuje to forma reportażu - to, że musisz uchwycić moment zachowując nie-kiczowatą formę i nie masz w zasadzie szansy na powtórkę. I nie chodzi tu tylko o śluby ale w ogóle o fotografię reportażową, której jestem absolutym zwolennikiem.

Najchętniej wziąłbym analoga z czarno białym filmem i jedną stałką i skupił się na treści - przyznaję jednak, że boję się czy takie ograniczenie zostanie dobrze przyjęte przez rynek, w który nie ukrywam - chciałbym się kiedyś wstrzelić. A może to właśnie jest dobra droga by ukształtować własny styl i będąc często przekornym pójdę tą drogą.

Co do nieostrych zdjęć - wiem że są, chociażby to gdzie Panna Młoda schodzi po schodach swojego domu - ale innego po prostu nie mam.
    Ostatnio edytowane przez PioterD ; 24-06-2012 o 13:31
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    ...Najchętniej wziąłbym analoga z czarno białym filmem i jedną stałką i skupił się na treści - przyznaję jednak, że boję się czy takie ograniczenie zostanie dobrze przyjęte przez rynek, w który nie ukrywam - chciałbym się kiedyś wstrzelić. A może to właśnie jest dobra droga by ukształtować własny styl i będąc często przekornym pójdę tą drogą...
    Zrób to! Jak nie spróbujesz nigdy się nie przekonasz. Nie mam tutaj na myśli tzw. rynku fotografii ślubnej, ale odbywają się przecież inne ciekawe imprezy w miejscu w którym mieszkasz?
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ten pierwszy reportaż zrobiłem za darmo i zrobię bez kasy jeszcze kilka
    Spokojnie możesz za każdy następny żądać pieniędzy. Nie fotografuj ślubów za darmo. To jest towar, a sprzęt się "za darmo" nie kupi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Po prostu jest to zajęcie do którego mógłbym wstawać o 4 rano i kończyć o 21 z radością. To co w fotografii ślubnej mnie pasjonuje to forma reportażu - to, że musisz uchwycić moment zachowując nie-kiczowatą formę i nie masz w zasadzie szansy na powtórkę.
    O maj dżizas! Już się zaczyna
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 24-06-2012 o 14:11 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Spokojnie możesz za każdy następny żądać pieniędzy. Nie fotografuj ślubów za darmo. To jest towar, a sprzęt się "za darmo" nie kupi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O maj dżizas! Już się zaczyna
    Całe szczęście, że śluby są raz w tygodniu z wyłączeniem ponad połowy roku. W innym przypadku robiąc za darmo to można by umrzeć z głodu.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Pozostaje jeszcze szarańcza. Jan się pożywiał i sobie chwalił.
    Nieeee będzie tak źle :grin: (w sensie wstrzelenia się w rynek, a nie pożywienia ;-))
    Jestę fotografę

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    A możesz rozwinąć i wyszczególnić mi te pierwsze? Tak wiem...pytanie lamera...
    Nie no dlaczego od razu lamera?

Np. fotka z podrzucania Pana Młodego, jeśli uda mi się uchwycić ten moment ciekawie kadrowo i emocjami podrzucanego oraz podrzucających to nie będę się przejmował że ostrość poszła w diabły i jest to klatka poruszona. Ba nie będę się przejmował że ostrość poleciała na ścianę lub na kogoś bliżej obiektywu.

To samo tyczy się tańców kiedy łapię moment wyginania, podnoszenia czy innych figur tanecznych.

Ot choćby przykład poniżej, na zdjęciu ostrość poleciała na ścianę za gościem:
    Klik1

Zdjęcie po lewej stronie... w zasadzie nie mam pojęcia gdzie poleciała ostrość:
    Klik2

A tu ostrość jest na tej kobiecie odwróconej do nas plecami:
    Klik 3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Tylko rzecz w tym, aby te pozytywy z sobą połączyć.
    Generalnie jednak w #19 dinderi wszystko powiedział w temacie.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 24-06-2012 o 16:08
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów