Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Jakiej szerokości obiekt zapełni matryce 60D przy ogniskowej 400mm ?

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie Jakiej szerokości obiekt zapełni matryce 60D przy ogniskowej 400mm ?

Prośba o obliczenie jakiej szerokości obiekt zapełni od deski do deski matrycę 60D (22,3mm) przy zastosowaniu obiektywu canona 400mm f5,6 L (co na cropie w 60D da 640mm) i odległości np. 20m

lub odwrotnie: jeśli obiekt np ptak ma 20cm to z jakiej odległości zapełni kadr, na szerokość oczywiście (wysokość nie ma znaczenia)

Pomoże ktoś ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może się mylę, bo z matmy jestem noga, ale może z pomocą przyjdzie podobieństwo figur. Mamy trójkąt o podstawie 22mm i wysokości 400mm. Drugi trójkąt podobny, zakładając że podstawę ma 200mm to jego wysokość powinna wynosić ~3.64m i jest to teoretyczna odległość zapełnienia kadru przedmiotem o średnicy 20cm. Niech mnie ktoś poprawi jeśli to nie tak działa.

edit: Może tak, gdyby robić zdjęcia pinholem to na pewno by się zgadzało, ale jeśli mamy normalnego lensa to już nie wiem

edit2: Chociaż kurde powinno się zgadzać. Kalkulator z linka daje w pokrętny sposób, bardzo bliski wynik.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 22-06-2012 o 22:09

Początki nałogu Awatar biodar

Domyślnie

na podanej stronce znalazłem ciekawszy link

http://darekk.com/kalkulator/

w obrazowy sposób rozwiązuje moje pytanie

dzięki za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów