Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Cennik fotografa

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jeśli chodzi o prasówkę, to z dziennikami jest masakra, albo polityka albo paparazzi (nie wiem co gorsze), w kolorowych nieco lepiej, chociaż miejscami brakuje fotoedytora z krwi i kości :-)

Tu znowu, zależy od redakcji i od czynników (doświadczenie, czas pracy, koszty własne) ale jednak, 30-40 złotych za fotę to mało.
    No w codziennej jest po prostu płacz i zgrzytanie zębami. Bardziej się opłaca robić w Castoramie - pensja ta sama a nie trzeba sprzętu kupować za grube tysiaki i się o niego martwić. Gazety zwalniają fotgrafów, zostaje maks po dwóch na gazetę (jak kiedyś było 4-6 nawet). Wyborcza zaraz będzie upindalać oddziały terenowe bo im się ich nie opłaca trzymać dla 4stron dziennie, których i tak prawie nikt nie czyta.

W kolorowych faktycznie jest lepiej - ale to też zależy w których. Póki co to prasa kobieca się chyba najlepiej trzyma, ale wskaż mi proszę gazetę która płaci za jedno zdjęcie więcej niż 30-40zł (bo to w końcu mało). Chętnie złożę CV

P.S. Znajomy w tym roku już nie daje zdjęć do Przeglądu Sportowego bo zaproponowali mu takie warunki, że aż żal. A 1DIV i 300/2.8 IS jakoś musi jednak zarabiać... Przyjdzie student z 40D i 70-300 i za taką stawkę zrobi
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S.2 - wybuchnąłem śmiechem
    Paragrafy paragrafami ale jak mi się wydaje to jednak fotograf nie jest zawodem regulowanym. Wolny rynek. Jak ktoś dobrowolnie zrobi i za darmo to kto mu zabroni?
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 22-06-2012 o 15:57 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów