No w codziennej jest po prostu płacz i zgrzytanie zębami. Bardziej się opłaca robić w Castoramie - pensja ta sama a nie trzeba sprzętu kupować za grube tysiaki i się o niego martwić. Gazety zwalniają fotgrafów, zostaje maks po dwóch na gazetę (jak kiedyś było 4-6 nawet). Wyborcza zaraz będzie upindalać oddziały terenowe bo im się ich nie opłaca trzymać dla 4stron dziennie, których i tak prawie nikt nie czyta.
W kolorowych faktycznie jest lepiej - ale to też zależy w których. Póki co to prasa kobieca się chyba najlepiej trzyma, ale wskaż mi proszę gazetę która płaci za jedno zdjęcie więcej niż 30-40zł (bo to w końcu mało). Chętnie złożę CV
P.S. Znajomy w tym roku już nie daje zdjęć do Przeglądu Sportowego bo zaproponowali mu takie warunki, że aż żal. A 1DIV i 300/2.8 IS jakoś musi jednak zarabiać... Przyjdzie student z 40D i 70-300 i za taką stawkę zrobi
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S.2 - wybuchnąłem śmiechem
Paragrafy paragrafami ale jak mi się wydaje to jednak fotograf nie jest zawodem regulowanym. Wolny rynek. Jak ktoś dobrowolnie zrobi i za darmo to kto mu zabroni?