Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: Jak przechowujecie zdjęcia?

Dopiero zaczyna Awatar DarekG
    Miasto
    Pisarzowice k/Bielska-Białej

Domyślnie

A co sądzicie o przechowywaniu dodatkowej kopii zdjęć na GMailu (za pomocą gmailfs-a można z niego korzystać jak z wirtualnego katalogu).
    Oczywiście jak już wspomniałem jako dodatkowa kopia, ale za to baaaardzo oddalona od pozostałych kopii na DVD/CD.
    Zaleta też taka, że jak się jest na wyjeździe i chce znajomym pokazać, to można pociągnąć z gmaila...

Konta na gmailu teraz mają po prawie 2,7GB (uwzględniając, że pliki są przechowywane jako załączniki maili daje to ok. 2GB do wykorzystania) - w razie potrzeby możnaby założyć kilka kont.
    Limit na plik 10MB nie powinien być problemem - JPG/RAW powinny się załapać (ja narazie nie muszę się tym martwić, tylko JPG 3Mpix ).

Jako wady bym wymienił:
    - nie ma gwarancji, że Google coś nie wymyśli i nie pokasuje kiedyś kont...
    - czy ktoś z Googla mógłby ukraść i wykorzystać takie zdjęcia - w końcu miałby "cyfrowe negatywy" - możeby jednak szyfrować pliki przed wysłaniem ?
    - pojemność konta i przepustowość sieci - ale dla fotografa amatora z niezbyt ciężkim palcem przy wysyłaniu automatem w nocy nie powinno być to problemem.

Oczywiście jeszcze raz podkreślam, że gmail miałby zastosowanie tylko jako dodatkowy backup do CD/DVD + możliwość zdalnego pobrania zdjęcia z dowolnej lokalizacji, gdy nie ma się pod ręką płyt.
    Ale za to nawet w przypadku atomówki i zmiecenia z powierzchni ziemi całego miasta z dwoma odległymi od siebie mieszkaniami, w których będą przechowywane kopie, Twoje zdjęcia mogą przetrwać (pół biedy jeśli będzie się wtedy poza miastem, bo jeśli nie, to na co Ci w niebie/piekle Twoje zdjęcia ).
    Co o tym sądzicie ?
    Pozdrawiam
    DarekG
    Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Całkiem sensowny pomysł. Backupów nigdy za wiele, a im bardziej miejsce przechowywania danych od nas niezależne i dalekie (pomijam sprawy typu złodziejstwo, awaria google itp.) tym lepiej

Coś już napisał Awatar ukasbadu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekG
    A co sądzicie o przechowywaniu dodatkowej kopii zdjęć na GMailu (za pomocą gmailfs-a można z niego korzystać jak z wirtualnego katalogu).
    Oczywiście jak już wspomniałem jako dodatkowa kopia, ale za to baaaardzo oddalona od pozostałych kopii na DVD/CD.
    Zaleta też taka, że jak się jest na wyjeździe i chce znajomym pokazać, to można pociągnąć z gmaila...

Konta na gmailu teraz mają po prawie 2,7GB (uwzględniając, że pliki są przechowywane jako załączniki maili daje to ok. 2GB do wykorzystania) - w razie potrzeby możnaby założyć kilka kont.
    Limit na plik 10MB nie powinien być problemem - JPG/RAW powinny się załapać (ja narazie nie muszę się tym martwić, tylko JPG 3Mpix ).

Jako wady bym wymienił:
    - nie ma gwarancji, że Google coś nie wymyśli i nie pokasuje kiedyś kont...
    - czy ktoś z Googla mógłby ukraść i wykorzystać takie zdjęcia - w końcu miałby "cyfrowe negatywy" - możeby jednak szyfrować pliki przed wysłaniem ?
    - pojemność konta i przepustowość sieci - ale dla fotografa amatora z niezbyt ciężkim palcem przy wysyłaniu automatem w nocy nie powinno być to problemem.

Oczywiście jeszcze raz podkreślam, że gmail miałby zastosowanie tylko jako dodatkowy backup do CD/DVD + możliwość zdalnego pobrania zdjęcia z dowolnej lokalizacji, gdy nie ma się pod ręką płyt.
    Ale za to nawet w przypadku atomówki i zmiecenia z powierzchni ziemi całego miasta z dwoma odległymi od siebie mieszkaniami, w których będą przechowywane kopie, Twoje zdjęcia mogą przetrwać (pół biedy jeśli będzie się wtedy poza miastem, bo jeśli nie, to na co Ci w niebie/piekle Twoje zdjęcia ).
    Co o tym sądzicie ?
    Pozdrawiam
    DarekG
    http://www.gmail-is-too-creepy.com/
    400D, Tamron 17-50 2.8, + Sonnar 135 + Linux

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Pomysł ogólnie dobry, tylko jest pewna wada takiego rozwiązania.

Upload plików w większości łacz jest stosunkowo powolny. Wysyłanie dużych plików trwa długo. Gmail nie zawsze chce działać. Kilka razy chciałem założyc tam konto z racji używania Picasa2 (też od googla) i nie mogłem wejść.

Może lepiej byłoby skorzystać z opcji konta na WP.PL?
    Konto 3GB, do tego załączniki do 20MB oraz "wbudowna" przeglądarka plików multimedialnych dostępna na stronie logowania do konta. W ten sposób można przeglądać miniatury...itd i itp

Tylko mam jedno ale. A jesli ktoś kochany, z naszej rodziny, zaloguje się na naszym koncie z backupem zdjęć za pomocą outlooka, który przenosi maile z serwera na dysk?

Głupio tak samemu sobie wysłać pliki i je odebrać...

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

no tak tylko jak zamiast do googla wyslesz do wp to pada najwieksza zaleta tego backup-u czyli odleglosc miejsca skladowania plikow... w moim przypadku to praktycznie to samo miasto.. czyli atomowki by nie przezylo ;-)
    S45 user

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie badz takim paranoikiem... Jak dostaniesz atomowka w swoje miasto to bedziesz mial wieksze problemy jak strata backupu

Wyslij lepiej plytki do babci na wioske jakas.
    ...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

No cos Ty.. i zrobia sobie z tego lusterka do makijazu albo dziadzio powiesi w traktorze pod lusterkiem (nie obrazajac babci i dziadka)
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

mikinz
    Guest

Domyślnie

Ja zdjęcia przechowuję w katalogach tworzonych wg daty wykonania. Starsze katalogi archiwizuję na płytach żeby nie zaśmiecać kompa. Płyty też podpisuję datami oraz hasłami wydażeń lub osób na nich zamieszczonych. W ten sposób szybko i bez problemów znajduję każde zdjęcie.

Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam na dysku katalog "foto". Tam mam podkatalogi z nazwami np.moda, pamiątkowe, widoczki itd. a w nich mam katalogi nazwane tak, żebym wiedział co w nich siedzi. Jak już się tego nazbiera to wrzucam to na płytki DVD. Jeśli chodzi o RAWy to te najlepsze siedzą sobie wygodnie i na dysku i na DVD.

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

Kazdy backup jest dobry byle trwaly.

Ja ostatnio przeprosilem sie z moim starym laptopem IBM, ktory zaliczyl juz nie jeden spory upadek. Obudowa prawie do wymiany ale dysk chodzi jak nowy.

Myslalem tez aby wykozystac jako backup ktorys z wycofanych z uzycia przez moja firme serwerow SUN albo HP. Maszyny trwale z duzymi dyskami ale niestety tez padaja.

Wiec dalej wypalam DVD plus external USB HDD
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów