Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: Jak przechowujecie zdjęcia?

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

A ja robie tak.

Klisze trzymam w ponumerowanych foliach w teczce. Do tego sukcesywnie uzupełniam tabelkę, gdzie piszę datę wykonania zdjęć, rodzaj kliszy oraz słowa-klucze, co jest na negatywie. Do tego mam wglądówki z labu...

cyfrowe pliki.
    Zgrywam je za pomocą picasy. Podaję nazwę katalogu, z tym jest co raz trudniej, bo sie pomysły wyczerpują, oraz w dodatkowym oknie podaję opis zawartości katalogu. Czyli co mam zrobione, jakieś uwagi. Te dane zapisują się w pliku ini w katalogu ze zdjęciami.
    W "opcjach", gdzie podaje się miejsce zgrywania zdjęć, podaję nazwy katalogów w postaci:
    disk 1
    disk 2
    disk 3
    (w których znajdują się podkatalogi z w/w nazwami)
    jeśli w katalogu uzbiera się 650MB, to zgrywam je na płytę, a w picasie zmieniam "folder docelowy" gdzie zdjęcia są kopiowane.

Dzięki temu uzyskuję:
    porządek na dysku ze zdjęciami,
    wiem gdzie co mam,
    nie nagram dwa razy tego samego na płytę
    nie zapomnę o jakimś katalogu,

Nazw plików nie zmieniam. W aparacie mam ustawione, aby kontynuowal liczenie wykonanych zdjęć.

korzystam z wirtualnych albumów zaznaczam wybrane zdjęcia, np tylko te gdzie ja jestem, albo dziewczyna, i przeciągam je do albumu tworząc coś w rodzaju skrótów do tych plików.
    Czyli mam natychmiastowy dostęp do zdjęć w różnych katalogach.

Nie kasuję nieudanych zdjęć. (musiałbym WSZYSTKO skasować )

Ostatnio użyłem trialowej wersji PS Elements 4.0 Zaznaczyłem wszystkie fotki i dałem autoFix. Otrzymałem poprawione zdjęcia w nowych plikach o nazwie "xxxx_edited_1"
    Efekt?
    Dwa dni kompa nie wyłączałem, a połowa tych zdjęć nadaje się do kosza....

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Z reguly uzywam katalogow z opisem miejsca gdzie robilem fotki. To wystarcza zeby sie nie pogubic (np. Londyn, Irlandia, itd...). Wyjatkiem jest katalog Boston ktory mi sie mocno rozrosl wiec mam tam podkatalogi "2003, "2004, "2005", "2006" w ktorych mam kolejne podkatalogi z data np. "02-01-06-u_cioci_na_imieninach". W ten sposob najlatwiej sie zorientowac.

Fotki (tylko JPEG) siedza na osobnej partycji podstawowego dysku, natomiast RAWy sa zbackupowane na drugim dysku zewnetrznym.

A cale przegladanie i katalogowanie zalatwia iView Media Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Trzymam na dysku twardym w folderach w formie daty. Pamiętam, co kiedy fociłem, więc szybko jestem w stanie znaleść. Systematycznie zgrywam zdjęcia na płyty CD-R. Najcenniejsze mam również spakowane i zgrane na kartę CF, która służy mi tylko do tego.
    Nie polecam archiwizowania na dysku twardym, gdyż jest to stosunkowo awaryjny sprzęt. Już raz miałem uszkodzony dysk (spalona elektronika i uszkodzona głowica, która porysowała talerz) w wyniku włączeń i wyłączeń napięcia przez energetykę. 60% pracy magisterskiej musiałem odtwarzać z różnych wcześniejszych wersji, które akurat miałem na dyskietkach. Z resztą w zeszłym roku, znajomy płakał, bo stracił 4tyś zdjęć w tym pierwsze 1,5 roku życia jego córki. Firma odzyskująca dane krzyknęła 2,5tyś zł, ograniczył się tylko do zdjęć, więc zapłacił 1700zł.

Ja wolę 1700 wydać na sprzęt, więc zgrywam na CD-R systematycznie wtedy jak mam zapełnione dwie karty CD 512MB i muszę robić ostre czystki.

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Katalog ze zdjeciami
    +-Sprzet ktorym robione
    ++---2005-01-01 (temat)
    ++---2005-01-02 (temat2)
    +-Sprzet ktorym robione
    .....

Jak uzbiera sie datami na plytke DVD to wypalam i od nowa.
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

krii
    Guest

Domyślnie

dysk, po dacie lub evencie, knoty out od razu... co pewien czas backup na dvd...

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

@fiCHU: Mozna wiedziec czemu podzial na sprzet?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Ja mam katalogi Foto1....Foto10 katalogi zapełniają się chronologicznie do 4,5 GB po czym DVD-R ... W katalogach trzymam wszystko i nazywam zgodnie z miejscem, osobą itp... w każdym takim FotoX jest katalog PRACE i tam sobie mieszam tworząc różne podkatalogi itp...
    Ostatni katalog FotoX ten który jest zapełniany obecnie nagrywam na DVD-RW w celu backupu na bieżąco.

Uwagi do Innych wypowiedzi:

Nie wyobrażam sobie backupu na CD-R koszmar jakiś .... poza tym jest DUŻO droższy 4,5 GB kosztuje jakieś 7PLN, a na DVD ok 2,5 i to na TDK

Do ludzi robiących tylko Mirror na drugim dysku ... jak wam prąd pójdzie w kompa to jęknie dowolna ilość dysków i co tam jeszcze będzie do spalenia ... zbyt wiele takich przypadków wdziałem...

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dentharg: hmm... zaczelo sie od KM Z3 ktora mam w podpisie, potem gdzies tam po drodze trafily sie inne sprzety, pozyczone, czy tylko takie ktore mialem w testach. i tak po prostu zostalo. Teraz to moze juz bardziej przyzwyczajenie niz jakis sensowny powod.
    Najzabawniejsze jest, ze z czasem pojawil sie tam katalog Nokia 6230
    Ale to bardziej jako ciekawostka
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

RAWy i JPGi oddzielnie, ale w taki sam schemat:
    1. segregacja latami: 2004, 2005, 2006....
    2. miesiacami
    3. data / okolicznosc / miejsce - tak, zeby moc sie polapac

no i za kilka dni zaczynam to wszystko wypalac na DVD.
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reno
    Oddzielacie zdjęcia tematycznie, macie jakiś system segregacji?
    powiem tak, że też się zastanawiam, jaka segregacja byłaby najlepsza...?

ponieważ wiele rozwiązań mi nie pasowało, napisałem własny mxw fotoloader (gdzieś tu o nim pisałem) pozwalający prawie dowolnie segregować fotki (nawet te już na dysku)(dowolne kombinacje rok/miesiąc/dzień/typ pliku), do tego robiący jednocześnie backup na drugim dysku/kompie i zamieniający standardową numerację 4-cyfrową zdjęć na 5 cyfr (następna wersja będzie zamieniać na 6 cyfr) 8)

i obecnie mam to zrobione tak:
    - ściągam fotki przez czytnik na laptopa jednocześnie robiąc kopię na serwerze "domowym",
    - fotki są dzielone w podkatalogi RRRR_MM_DD\
    - przy ważniejszych imprezach za datą dopisuję opis, np. "2005_09_18 zlot CB #2"
    - fotki na serwerze co ~4GB są nagrywane na DVD
    - ważniejsze imprezy mają dodatkowo swoje DVD
    - fotki na laptopie w katalogach RRRR_MM_DD/ traktuję tylko jako cache - gdy uzbiera się ich około 30GB (i.e. gdy zapcha się dysk) robię czyszczenie i lepsze fotki przenoszę do podkatalogów tematycznych typu #RODZINKA, #WYDARZENIA, #GRAFIKI, #ARTY, #INNE itp. itd. resztę kasuję, jak zwolnię przynajmniej 10-15GB, to znów mogę robić fotki

dodatkowo używam ACDSee do katalogowania zdjęć i tam (od wersji 7.0 chyba) można każdą fotkę oznaczyć rankingiem ("1"-"5") oraz zaliczyć do jednej lub kilku dowolnie zdefiniowanych kategorii. dzięki temu bez mnożenia plików na dysku szybko można robić dowolną selekcję/filtr/pokazy np. wszystkich najlepszych fotek (ranking "1") lub z dowolnych okresów lub tematów albo np. osób. osobiście polecam. :-)

jeszcze jedna uwaga, o której warto pamiętać: na kompie mamy nie tylko ograniczenia objętościowe - systemy operacyjne i programy również kiepsko sobie radzą z nienormalnie dużymi liczbami plików i katalogów w jednym miejscu (gubią się lub zaczynają działać bardzo wolno). jako górną granicę ja przyjmuję max. 100 podkatalogów w jednym katalogu i max 2000 plików w jednym katalogu. niestety dotyczy to tak samo windows, jak i (czasem nawet bardziej) unix/linux.

dlatego podział na podkatalogi RRRR_MM_DD/ nie jest dobry, bo po roku - robiąc codziennie choć jedną fotkę, dorobimy się od razu 365 podkatalogów w jednym miejscu. wtedy lepiej już robić RRRR/RRRR_MM/RRRR_MM_DD/

Cytat Zamieszczone przez popmart
    Do ludzi robiących tylko Mirror na drugim dysku ... jak wam prąd pójdzie w kompa to jęknie dowolna ilość dysków i co tam jeszcze będzie do spalenia ... zbyt wiele takich przypadków wdziałem...
    dokładnie, do tego jak sami się pomylicie i coś sobie skasujecie, to znika tak samo z wszystkich mirrorów. podobnie, jak system "zwariuje" albo jakiś tfu, tfu wirus zacznie kasować... tak więc mirror jest raczej trochu bez sensu, takie jest moje zdanie. :-x
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów