Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Jak przechowujecie zdjęcia?

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie Jak przechowujecie zdjęcia?

Ja do tej pory na dysku trzymam je w folderach o nazwie "data". Nie jest to wygodne ani praktyczne, może zrobić sobie foldery - miesiące albo lata? Pytam bo czeka mnie sporo pracy z porządkowaniem tego a nie chciałabym, żeby za pół roku okazało się, że znowu jest niewygodnie.

Zdjęcia od razu zgrywacie na płytki? Jeśli obrabiacie w PSie - zawsze trzymacie "cyfrowy negatyw", kopię bez żadnych wprowadzonych zmian?

Od razu kasujecie nieudane zdjęcia? Czy trzymacie wszystko? Czy czasami po miesiącu albo dwóch okazuje się, że zdjęcie jednak jest udane i dobrze, że nie zostało wykasowane?

Oddzielacie zdjęcia tematycznie, macie jakiś system segregacji?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Zdjęcia zgrywam do katalogów z datami w nazwie. Stwierdziłem, że dla mnie to optymalne rozwiązanie. Po zgraniu przeprowadzam szybką selekcję i ewidentne knoty wywalam. Rawy posegregowane w katalogach zgrywam na płyty DVD. Jpegi zgrywam tylko wtedy gdy potrzebne mi były do wywoałnia lub innych celów.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno
    Jak przechowujecie zdjęcia?
    Przede wszystkim w albumie! :grin:

Zdjęcia od razu zgrywacie na płytki?
    Nie, dopiero wtedy gdy się nazbiera na płytę.

Jeśli obrabiacie w PSie - zawsze trzymacie "cyfrowy negatyw", kopię bez żadnych wprowadzonych zmian?
    Tak.

Od razu kasujecie nieudane zdjęcia?
    Tak.

Czy trzymacie wszystko?
    Nie.

Czy czasami po miesiącu albo dwóch okazuje się, że zdjęcie jednak jest udane i dobrze, że nie zostało wykasowane?
    Mnie się nie zdarzyło.

macie jakiś system segregacji?
    Zgrywam zdjęcia wprost z aparatu i tworzy mi się od razu folder z datą.
    Na HDD grupuję te foldery miesiącami i latami, a jak zrzucam na płyte to zapisuję na kopercie pierwszą i ostatnią datę.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Większość segreguję po datach, ale niektóre po nazwach. Jeśli robiłem powiedzmy jakąś sesję, to wolę katalog nazwać - Sesja xxx - bo zdecydowanie prościej jest to później odszukać niż pamiętać, że sesję robiłem danego dnia :]
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

U mnie w "Moje obrazy" i np.
    2006/01/2006_01_12 Wyprawa z Beatką nad źródła/
    |
    +-/Raw <- tu rawy
    |
    +-/Converted <- tu ew. skonwertowane do jpeg obrazy.
    |
    +-/Tiff <- tutaj pliki wynikowe tego co wyszlo z konwersji z RAWa i obrobki w PS/Gimp.

O ile do katalogu YYYY/MM/YYYY_MM_DD/Raw zgrywa soft - pozniej dopisuje jeszcze z jakiej okazji zdjecia byly robione.

Jak sie uzbiera odpowiednia ilosc to wszystko oprocz katalogow Converted (do jpega zawsze mozna zrobic) laduje na dvd-r. Razem z ustawieniami, ktore generuje ACR/RawShooter.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

ja trzymam je w albumie, a zdjecia z cyfrowki to zawsze zgrywam '' wszystko '' na plyty a czesc trzymam na kompie...
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Tworzę katolog o nazwie , która jednoznacznie kojarzy mi się z tematyką lub miejcem focenia. W katalogu tym umieszczam tify i jpegi oraz umieszczam katalog o nazwie surowe , gdzie przechowuję RAWy. Co jakiś czas zgrywam wszystko na CD-R lub DVD-R . Oczywiście wybrane zdjęcia , te najlepsze są naświetlane w labie i przechowywane w albumach .

Domyślnie

Wydaje mi się ,że problemem jest sposób fotografowania.
    Jeżeli masz nawyk focenia na konkretny temat (np. sesja z modelką Anną), to wystarczy w nazwie katalogu napisać "Anna_06-01".
    Jeżeli zaś pstrykasz okazjonalnie coś od czasu do czasu, co nie jest tematycznie powiązane - to rodzą się problemy.
    Ja (wciąż jestem analogowcem) numeruje klisze, dodając opis.
    Po przejściu na dSLRa zamierzam to kontynuować:
    Nazwa katalogu zaczynająca się od liczby porządkowej + ewentualnie krótki opis.
    Albumy do przeglądania (np. Photoshop album daje możliwość katalogowania wg. nazw, lub dat (listwa kalendarza). Bardzo chwalebne.
    Warto zostawiać tylko udane foty. Po jakimś czasie robi się za duży burdel, by się w tym połapać. Jeżeli fota Ci się nie spodobała za pierwszym razem - nie spodoba sięi później - najważniejsze jest pierwsze wrażenie.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Preferuje nazywanie katalogow zgodnie z zawartoscia a nie data robienia fotek. Data wchodzi w sklad nazwy katalogu ale to na koncu. Dziele fotki tematycznie nawet jesli z danego dnia wyjdzie 20 roznych katalogow po 5 zdjec.

Jesli mam 10 sesji z zoo to odpowiednio zoo_1...zoo_10. W katalogach trzymam zarowno obrobione jak i nieobrobione pliki, chyba ze jest tego duzo to dorzucam odpowiednie podfoldery.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 01-02-2006 o 18:03
    ...

Coś już napisał

Domyślnie

Ja swoje przechowuje w katalogach oznaczonych datami na dysku twardym o pojemnosci 120GB.

Identyczny dysk pracuje w mirroringu jako najwygodniejsza forma backupu.

Nic nie zgrywam na zadne plyty, chyba ze ktos z rodziny cos tam chce.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów