Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Canon 60d czy 7d (dla mnie)

Domyślnie

Aż tak duża różnica w wizjerze jest?

Początki nałogu

Domyślnie

Brałbym 60D, także zastanawiałem się między 7D a 60D albo 600D. Wyliczyłem wszystkie za i przeciw i wybrałem 60D, jestem zadowolony.

Co do wizjera - jest różnica między xxxD, a xxD, zdecydowanie jaśniejszy, większy, lepiej widać

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie

Jest i to spora, tzn. jeżeli korzystałeś z 400D i ci pasowało to nie jest to jedyne kryterium, jednakże jeżeli miałem wrażenie iż było za ciemno to docenisz pentapryzmatyczny , generalnie przejdź się do sklepu i sobie zobacz np przez 550D i 60D w porządnych rtv powinni mieć.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Na początku zupełnie nie brałem pod uwagę 7D, ale tylko do czasu wizyty w sklepie i momentu kiedy mogłem sprawdzić obydwa w rękach.
    Moim zdaniem warto naprawdę dołożyć do siódemki. Dużo lepsza ergonomia i komfort obsługi. Zmiany parametrów i ogólna kontrola nad nimi dużo szybsza i łatwiejsza.
    Żeby nie przepłacać kupiłem używaną siódemkę na forum i jestem bardzo zadowolony.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazon Zobacz posta
    Dużo lepsza ergonomia i komfort obsługi. Zmiany parametrów i ogólna kontrola nad nimi dużo szybsza i łatwiejsza.
    Nie zgodzę się w ogóle... Jeżeli jest lepsza ergonomia to tylko minimalnie. Ale jak to mówią dla każdego coś innego Ergonomia wychodzi jeżeli podepniemy pod 7D lub 60D takie 70-200 2.8 IS II lub cięższe a tak to dla mnie wszystko ma swoje + i -.

Miasto

Domyślnie

Dla jednych między 60D a 7D jest duża różnica dla innych na tyle drobna, że pomijalna jeżeli chodzi o gabaryty. Do klawiszologi uważam, że można się przyzwyczaić, no chyba, że ktoś musi coś ekspresowo pstrykać.

Jednakże najlepiej by autor aba chwycił do ręki a nie zdawał się na subiektywne opinnie innych.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Generalnie, jeśli nie dostrzegasz różnic między 7d a 60d to znaczy tylko tyle, że 7d nie jest aparatem dla Ciebie.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Popieram, kto spoglądał przez wizjer z xxxD i przesiadł się na XXd nie będzie chciał wrócić
    Wizjery "bolały" w np. 400D czy 1000D. W 500D i wyższych tragedii nie ma.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Dla jednych między 60D a 7D jest duża różnica dla innych na tyle drobna, że pomijalna jeżeli chodzi o gabaryty. Do klawiszologi uważam, że można się przyzwyczaić, no chyba, że ktoś musi coś ekspresowo pstrykać.

Jednakże najlepiej by autor aba chwycił do ręki a nie zdawał się na subiektywne opinnie innych.
    Ergonomia, a raczej guzikologia 60D boli jedynie wtedy, kiedy używamy tej puchy na przemian z np. 40D czy 5DII. Chociaż i w tych przypadkach tak łatwo nie ma, o ile dobrze pamiętam, to w 40D przycisk podświetlenia ekranu jest w zupełnie innym miejscu, i w jednym jest zamiast ISO, w drugim - zamiast WB/trybu pomiaru.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 23-06-2012 o 15:05 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Wizjery "bolały" w np. 400D czy 1000D. W 500D i wyższych tragedii nie ma.

Ergonomia, a raczej guzikologia 60D boli jedynie wtedy, kiedy używamy tej puchy na przemian z np. 40D czy 5DII. Chociaż i w tych przypadkach tak łatwo nie ma, o ile dobrze pamiętam, to w 40D przycisk podświetlenia ekranu jest w zupełnie innym miejscu, i w jednym jest zamiast ISO, w drugim - zamiast WB/trybu pomiaru.
    Jasne, że tragedii nie ma, choć nie miałem do czynienia z niższą wersją jak 500D. Jednakże jest różnica na korzyść xxD i tyle. Autor musi spojrzeć przez oba i stwierdzić czy może nadal sobie przez taki z serii xxxD patrzeć.

Zgadza się, że jak zmieniamy puszki to ciężko się połapać ale autor raczej do tego nie brnie więc ten aspekt go nie będzie tyczył i zapewne jak w moim przypadku przyzwyczai się do nowego rozkładu klawiszy.

Początki nałogu
    Miasto
    022

Domyślnie

Mam podobny dylemat i jeżeli finanse się zgodzą to przesiądę się z 40d na 60d
    7d przy Twoich wymaganiach [podobnych do moich] raczej nie ma sensu
    przeciw 60d mam tylko to, że używa SD i jest plastikowy

Jeszcze jedną alternatywą jest kupno nowego szkła i pozostanie z 40d jeszcze jeden, 5 rok ;]

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów