Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Canon 60d czy 7d (dla mnie)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

60d sam się nasuwa wg Twoich punktów, a co do 650d, ok - może wygląda mało "profi", ale nie oznacza to, że będzie gorszym wyborem, tym bardziej, że przekaz jest taki, iż jest to mocniej niż inne sprzęt nastawiony na filmowanie. Dokupisz sobie jeszcze grip i już będzie wyglądał profi, tak jak jak ze swoją 550 i gripem
    A jakość zdjeć będzie i tak porównywwalna do 60d, czy tez 7d.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    No właśnie czy to nie wpływa jakoś specjalnie na jakość pracy? Bo to mnie dosyć nurtuje. jestem przyzwyczajony, że zawsze pod kciukiem mam ustawianie AF a tutaj może być problem, może to jest tylko kwestia przyzwyczajenia?
    Do wybrania punktu af możesz zakręcić kółkiem nastaw i odbywa sie to bardzo szybko zresztą tych punktów do wyboru masz raptem 9 i nie wpływa to na jakość pracy
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie

1. Oba aparaty robią zdjęcia praktycznie takiej samej jakości.
    Więc, skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?

2. 60d jest na SD co mogę potraktować jako plus ponieważ SDki są tańsze, a nie mam całego garażu CFów żeby mieć z tym problem. A i tak musze dokupić jeśli chcę kręcić filmy, więc to jest plus
    Z mojego doświadczenia 8 Gb na zdjęcia a 16Gb na filmy styka ewentualnie druga 16.

3. 60d ma ruchomy ekran co dla mnie jest bardzo dużym atutem.
    Dla filmów, to idealne rozwiązanie. chociażby nagrywanie z poziomu pasa, czy na statywie to coś bajecznego!

4. 7d z tego co mi się udało ustalić nie ma (!) możliwości manualnej regulacji natężenia dźwięku z zewnętrznego mikrofonu, a to jest duuuuuży minus.
    Tak nie ma, a w 60D to już masz, w 550D z ML

5. 7d ma bardziej wytrzymałą konstrukcję.
    Hmm 60D to nie jest zwykłe plastikowe body, jakiejś tam włókno :P , jednakże magnezowe body też się okazało nieszczelne (czyiś przypadek z 7D bodajrze) więc tym bym się nie sugerował, no chyba, że korpusem będziesz wbijać gwoździe jak co niektórzy.

6. 60d też jest uszczelniany ale wyprodukowany z innych materiałów czy wystarczająco wytrzymałych nie wiem. Wiem za to, że jest lżejszy ale czy to jest plus to trudno mi określić nie wiem jak to wpływa na ergonomię pracy.
    Przy dłuższym kręceniu z ręki na pewno to się nada. Jeżeli masz b duże dłonie to grip pomoże w uchwycie.

7. 7d ma wbudowany nadajnik do pracy z 580. 60d ale nie pamiętam żeby mi się to przydało zawsze można kupić kabel.
    także ma.

8. 60d nie ma osobnego joysticka do ustawiania punktów AF.
    Joyistik to była świetna sprawa w 40D, niektórzy narzekają na jego brak, mi po przesiadce jakoś to nie dokuczało kwestia przyzwyczajenia.

12. Prawie wszystkie parametry w obu aparatach są identyczne.
    Jak w punkcie 1.

Generalnie według mnie pod filmy to 60D pod typowe foto 7D choć wtedy warto się zastanowić nad używką 5d2 , jeżeli chcesz a Ci się nie spieszy z kupnem, mogę Ci dać pobawić się 60D bo w przyszłym tyg wyląduje w Poznaniu. Po testujesz sobie i rozwiejemy wszelkie wątpliwości, wiecej na pw.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Domyślnie

Wybrałem 7D do fotografii ze względu na szybki AF, mikro-regulację AF i łatwość dostępu do nastaw. Korpus magnezowy też fajny. A 550 z gripem i 50-tką na prawdę wygląda PROFI.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    (...) A 550 z gripem i 50-tką na prawdę wygląda PROFI.
    A jak podepnę T 70-300 VC USD to już w ogóle nie ma gadania

Coś już napisał
    Miasto
    WWA

Domyślnie

Wiesz, co tak naprawdę chyba jest lekki plus na korzyść 7D jeżeli chodzi o funkcjonalność. 60D natomiast chyba jest tańszym rozwiązaniem. Tak czy siak trudny wybór

Dopiero zaczyna Awatar fj_mike
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

przemo-lukas i ytong przedstawili chyba to najlepiej.
    Sam posiadam 7D. Wydaje mi się, że z 60D będzie zadowolony.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po pierwsze sprostowanie: 60d, ma transmiter speedlight
    Zdecydowanie nie! 650d dla mnie jest - przepraszam za określenie - zbyt amatorski. za mały za słaby i ogólnie - nie!
    Dzięki.
    Tylko dlaczego? Myślę że nie jestem w tym sam, ale mam zamiar z czasem kupić przynajmniej jedną taką puszkę do zarabiania kasy.

Zalety?

Wszystko to, co w 60D - dobry AF, niezła matryca z dużą ilością detalu, zwinna seria, karty SD (przepraszam, ale ceny nośników 32gb do 5DII to żart, zwłaszcza w kontekście kart SD), poza tym:

- mniejsza puszka, z gripem waży i zajmuje tyle co piątka bez niego
    - dotykowy ekran (brzmi nieźle do autoryzacji zdjęć na szybko)
    - tania eksploatacja (akcesoria, serwis, wymiany eksploatacyjne)

Słowem - robi to samo, czasami nawet lepiej, jak większe korpusy, za mniejsze pieniądze, przez co mamy więcej kasy w kieszeni i mniej stresu, że może się schrzanić korpus za kilka ładnych tysięcy.

Poza tym, za cenę jednego 7D można kupić dwa 650D. Za cenę gripa do 7D - dwa gripy do 650D. Jedna karta do 7D to dwie (albo i więcej) karty do 650D. Bateria to samo. Nawet takie totalne pierdoły, jak węże spustowe też są tańsze.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Jedno co wyraznie wplywa na minus miedzy 60d a 650d to mniejszy i ciemnuejszy wizjer.
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 22-06-2012 o 08:37
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie

Popieram, kto spoglądał przez wizjer z xxxD i przesiadł się na XXd nie będzie chciał wrócić
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów