Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Canon 60d czy 7d (dla mnie)

Domyślnie Canon 60d czy 7d (dla mnie)

Hej,
    Od razu zaznaczam, że nie jest to setni temat, o tym który aparat jest lepszy i potem cała litania wad i zalet bez jednoznacznej odpowiedzi. Ja chciałbym uzyskać informacje co według Was powinienem kupić.
    Najpierw krótka charakterystyka autora . Otóż fotografią zajmuje się już kilka dobrych lat. Póki co zawodowo wykonuje ok. 70 % zdjęć, ale ta tendencja będzie raczej spadkowa i ustabilizuje się na poziomie 50%. Do tej pory przez ostatnie 4 lata używałem głównie Canona 40d i byłem z niego bardzo zadowolony (zajmuje się głównie fotografią reportażową (eventy, trochę śluby, dużo zdjęć reklamowych np. zdjęcia produktów etc.) Nadszedł czas, żeby zmienić zużyty sprzęt na coś nowego no i coś co kręci filmy w HD – zawodowo zajmuje się także produkcją filmów.
    Początkowo wybór padł na 7d ale zacząłem się też przymierzać do 60d. Oto wady i zalety (podkreślam) z mojego punktu widzenia. Informacje są zebrane z różnych miejsc w Internecie więc mogą być jakieś błędy jeśli tak jest to proszę sprostujcie mnie.

1. Oba aparaty robią zdjęcia praktycznie takiej samej jakości.
    2. 60d jest na SD co mogę potraktować jako plus ponieważ SDki są tańsze, a nie mam całego garażu CFów żeby mieć z tym problem. A i tak musze dokupić jeśli chcę kręcić filmy, więc to jest plus
    3. 60d ma ruchomy ekran co dla mnie jest bardzo dużym atutem.
    4. 7d z tego co mi się udało ustalić nie ma (!) możliwości manualnej regulacji natężenia dźwięku z zewnętrznego mikrofonu, a to jest duuuuuży minus.
    5. 7d ma bardziej wytrzymałą konstrukcję.
    6. 60d też jest uszczelniany ale wyprodukowany z innych materiałów czy wystarczająco wytrzymałych nie wiem. Wiem za to, że jest lżejszy ale czy to jest plus to trudno mi określić nie wiem jak to wpływa na ergonomię pracy.
    7. 7d ma wbudowany nadajnik do pracy z 580. 60d ale nie pamiętam żeby mi się to przydało zawsze można kupić kabel.
    8. 60d nie ma osobnego joysticka do ustawiania punktów AF.
    9. 7d ma niby lepszy autofocus, ale póki co w 40d mi w zupełności wystarczał taki jaki był i nie miałem z nim problemów tym bardziej jak nabrałem wprawy. Więc dla mnie nie jest to żaden wielki plus, tym bardziej, że rzadko robię zdjęcia w których potrzebny jest ultra szybki AF.
    10. 60d jest dużo tańszy co jest nie bez znaczenia
    11. Mikroregulacja AF w 7d też jakoś mnie nie przekonuje bo wszystkie szkła nawet te jasne idealnie ostrzą. Wiadomo przy zakupie nowego aparatu trzeba to sprawdzić.
    12. Prawie wszystkie parametry w obu aparatach są identyczne.

Podsumowując, mając do tej pory 40d nigdy nie miałem z nim problemów nic mi nie przeszkadzało dlatego póki co skłaniam się do zakupu 60d, a w szczególności biorąc pod uwagę czynnik finansowy : )
    Bardzo proszę o jakieś sensowne opinie : )
    Canon 40D | Tamron SP AF 17-50 f/2,8 | Canon 100-300 USM f/4,5-5,6 | Canon 50 f/1,4 | Tokina 10-17 Fisheye | Speedlite 580 EX II | Manfrotto 190XPROB | Lovepro NOVA 4 AV

Fotoblog

Domyślnie

Bardzo sensownie i skrupulatnie sam wszystko zebrałeś do kupy.
    Czekasz jedynie na kogoś kto napisze : WYBIERAJ 60D
    Bardziej budżetowe Body a wcale nie znaczy, że będzie gorzej
    Skoro 40d wystarczał, 60d będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony
    Różnica cenowa pójdzie na szklarnię
    Od siebie dorzucę tylko, że zaraz wychodzi 650D - poczekałbym na testy bo może warto będzie pójść w tym kierunku zamiast 60D
    Ostatnio edytowane przez rafal1980 ; 21-06-2012 o 00:03

Domyślnie

No trochę tak jest , ale bardziej licze na weryfikację moich myśli czy tok myślenia est sensowny
    Wiadomo za 1500 zł można dołożyć coś fajnego do szkieł. Także to też jest (nie pisany ) atut
    dzięki za odp.
    Canon 40D | Tamron SP AF 17-50 f/2,8 | Canon 100-300 USM f/4,5-5,6 | Canon 50 f/1,4 | Tokina 10-17 Fisheye | Speedlite 580 EX II | Manfrotto 190XPROB | Lovepro NOVA 4 AV

Fotoblog

Domyślnie

650D ma być tańszy od 60D Poniżej wypunktowane różnice między modelami
    http://thepixelchase.com/canon-650d-...ch-one-to-buy/
    http://snapsort.com/compare/Canon-EO...-Canon_EOS_60D

Domyślnie

nieee 650 to dla mnie za niska półka za mały i za mało ustawień.

Fotoblog

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    ...Podsumowując, mając do tej pory 40d nigdy nie miałem z nim problemów nic mi nie przeszkadzało dlatego póki co skłaniam się do zakupu 60d, a w szczególności biorąc pod uwagę czynnik finansowy : )
    Bardzo proszę o jakieś sensowne opinie : )
    Tu nie ma nic do roboty/opiniowania oprócz tego, że wszystko sam pięknie wypunktowałeś

No i z tego wynika, że najlepszą puszką do Twoich potrzeb będzie 60D lub...
    Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    ...Od siebie dorzucę tylko, że zaraz wychodzi 650D - poczekałbym na testy bo może warto będzie pójść w tym kierunku zamiast 60D
    ...tak jak pisze kolega powyżej

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Po pierwsze sprostowanie: 60d, ma transmiter speedlight
    Zdecydowanie nie! 650d dla mnie jest - przepraszam za określenie - zbyt amatorski. za mały za słaby i ogólnie - nie!
    Dzięki.

Fotoblog

Dopiero zaczyna Awatar j_M007

Domyślnie

Mam 60D. Niedawno stałam przed dokładnie tym samym wyborem. Wygrała sześćdziesiątka z dość prozaicznych powodów: jest lżejsza (a ja jestem nieweilkim kobieciem ze słabymi ramionami) i ma uchylany wyświetlacz (przydatne w makro, ok. 70% moich zdjęć).

Bezprzewodowe sterowanie lamp ma i 60D, na 100% EX430 da się zdalnie sterować. Nie ma joysticka, ale ma 8 kierunków strzałek na kółku nastaw. Czyli podobnie.
    Fajnie, że nie podzielasz opinii "7D jest lepszy, bo jest lepszy" Jakbym teraz miała wybierać między tymi modelami, a oba byłyby w tej samej cenie, to i tak wybrałabym 60D. I po przesiadce z 400D jestem bardzo zadowolona. Niesamowity przeskok na jakości zdjęć i zdecydowanie wyższy komfort pracy.
    400D, 60D, G11
    Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
    M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_M007 Zobacz posta
    Nie ma joysticka, ale ma 8 kierunków strzałek na kółku nastaw.
    No właśnie czy to nie wpływa jakoś specjalnie na jakość pracy? Bo to mnie dosyć nurtuje. jestem przyzwyczajony, że zawsze pod kciukiem mam ustawianie AF a tutaj może być problem, może to jest tylko kwestia przyzwyczajenia?

Fotoblog

Coś już napisał

Domyślnie

negatyw86 świetny post sam jestem w takim położeniu czekam na decyzję i wybór - pozdrawiam

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów