Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: jak uzyskać takie czernie...?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

@Merde: Jak miło z Twojej strony.

Cytat Zamieszczone przez Mixas Zobacz posta
    Mnie się osobiście bardzo podoba taka obróbka, szkoda tylko, że nie zawsze się ona sprzedaje, bo klienci jej "nie czują".
    W tym przypadku klienci chyba musieli ją poczuć. Być może zainspirowały ich zdjęcia ślubne rodziców/dziadków gdzie fotograf amator niedowołał negatyw (bądź użył skisłej chemii) i wyszły miękkie zdjęcia. Później próbował się ratować odbijając to na papierze o twardej gradacji. Takie fotografie mogli przynieść narzeczeni i takich zdjęć mogli chcieć wymagać...

Co do obróbki - nie wszystkie cz-b muszą lecieć na wysokich kontrastach.
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 22-06-2012 o 00:22 Powód: literówka
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mi też się ta obróbka spodobała. Możliwe, że było jak napisał Jacek. Młodzi muszą lubić różne oldschoolowe klimaty skoro pojechali do ślubu Syrenką. Bardzo fajne zdjęcia ślubne.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mixas Zobacz posta
    Mnie się osobiście bardzo podoba taka obróbka, szkoda tylko, że nie zawsze się ona sprzedaje, bo klienci jej "nie czują".
    Jakoś mnie nie dziwi, że klienci jej "nie czują"

O gustach się nie dyskutuje, ale mój dalece niedoskonały gust mi podpowiada, że te zdjęcia to zupełna amatorszczyzna. Kolorowe są absolutnie zepsute i brzydkie (domyślam się, że im więcej kolorów, tym więcej da się zepsuć podczas obróbki).

Poza tym dzień ślubu kojarzy się z jakimś określonym klimatem. Może ktoś ma inne zdanie na ten temat, ale ja osobiście jestem zwolennikiem dopasowywania formy do treści, nie tylko zresztą w fotografii.
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Coś już napisał

Domyślnie

Weź krzywe i pobaw się jej końcami i efekt będzie gotowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

O gustach się nie dyskutuje, ale mój dalece niedoskonały gust mi podpowiada, że te zdjęcia to zupełna amatorszczyzna.
    Problem polega na tym, że te zdjęcia, to profesjonalny reportaż ślubny. Ciężko mu coś zarzucić pod względem opowieści i kadrów. Więc można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że obróbka nie jest tutaj dziełem przypadku. Tylko taka właśnie miała być.

Wesele odbyło się w deszczowym dniu. Myślę, że to też mogło być impulsem do takiej, a nie innej obróbki.

Chciałbym umieć robić takie zdjęcia. Innym też życzę by osiągnęli chociaż taki poziom.

Domyślnie

czepiacie się :] pełno jest fotografów którzy w podobnym stylu obrabiają, i jeszcze więcej osób które takie "pastele" lubią. Nawet określenie powstało na ten typ zdjęć, "pasteLOVE".
    Mi osobiście taka obróbka pasuje bardziej do B/W i tylko określonych kadrów (właśnie w stylu vintage- stare auto, chatka skandynawska, czy klimatyczna knajpka z patefonem w tle), nie robił bym tak wszystkich B/W
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Uzależniony

Domyślnie

Mnie się podoba. Fajne kadry i obróbka nie banalna. Pastelowe kolory i wypalone czernie trochę przypominają film. Młodzi podjechali syrenką więc chyba im zależało na retro.

Co do obróbki to jest prosta do uzyskania zarówno w LR jak i w PS.
    Jak złapiesz lewy koniec krzywej i podciągniesz do góry to rozjaśnisz czernie. Jak ten sam punkt przesuniesz w prawo to pozbędziesz się szczegółów w cieniach i wepchniesz cienie w czerń.
    Teraz kwestia smaku jak dokładnie ten punkt ustawić.

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Do BW ja polecam Silver efex od niksoftware.com
    http://www.niksoftware.com/silverefexpro/en/entry.php
    moim zdaniem to najlepszy program bw
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Tak jak to już zostało wspomniane "o gustach się nie rozmawia", aczkolwiek moim zdaniem fotograf się spisał Mnie osobiście się już chce ży...ać od tych zdjęć ze slubów. Tutaj mamy prawdziwy powiew świerzości. Kadry są dosłownie genialne. Kolory? Kolory są cąłkiem przyjemnie dobrane. Zapewne są i RAWy, więc państwo młodzi dostali dodatkowo inne odbitki. Na pokaz przedstawione mamy te artystyczne. Dla mnie BOMBA!
    Ostatnio edytowane przez Borysmayster ; 07-07-2012 o 02:25
    Pasek z doczepionym aparatem.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie mówię, że wszystkie, ale akurat te foto z syrenką i parasolem jest trafione w 10 ze sposobem obróbki i nie dziwię się, że zwróciło Twoją uwagę. Co do niej samej to tak jak piszą koledzy wcześniej, pobaw się końcówkami krzywej.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów