-
Wybaczcie, że pojawiam się dopiero teraz.
Co się tyczy wołania zdjęć to robię to wyłącznie PS (CS5).
Mam wrażenie, że nie wyraziłem się dość precyzyjnie. Zdjęcie jakie zamieściłem faktycznie pochodzi z cienia, zatem ten niebieski kolor jest jeszcze do zrozumienia. Niestety kolor niebieski pojawia się także w scenach oświetlonych bezpośrednio słoneczkiem czy innym światłem. Faktem jest, że nie w tak wielkim stopniu, ale cienie na zdjęciach nadal wpadają w niebieskie tony.
Odnoszę wrażenie, że balans bieli nie radzi sobie tak jak powinien. Oczywiście, dla każdej ze scen mógłbym dobierać balans indywidualnie, ale nie o to chodzi. Chcę w pełni korzystać z AWB. Po zakupie aparatu nie było takiego problemu. Zdjęcia nie przebarwiały się.
Jak już wcześniej pisałem do wołania używam PS'a, fotografuję wyłącznie w rawach więc doskonale wiem, że mogę to wszystko odpowiednio skorygować. Ale to zajmuje multum czasu. Zdaję sobie sprawę, że przede mną jeszcze bardzo wiele drogi jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, ale jestem zwolennikiem prostych rozwiązać i niezbyt agresywnej ingerencji w zdjęcia. Efekt końcowy ma być zawsze naturalny i jakby to nie zabrzmiało - realny:]
Rozmawiałem o tym zjawisku z kilkoma laborantami, nadal uparcie twierdzą, że aż tak niebiesko być nie powinno.
A Wam dziękuję za wszystkie rady i pomysły.
No i jedziemy dalej
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do sprawdzenia w DPP to zdecydowanie muszę tam wrócić i przetestować. A nuż to to!
Co do zmiany puchy to czaiłem się jak głupi na 5D mkII. Ale chyba mi już przeszło. Albo uzasadniłem sobie, że to jak obrazuje 50D bardzo mi się podoba. Albo tak skutecznie redukuję dysonans poznawczy pomiędzy chęcią zmiany puchy, a brakiem funduszy
Ostatnio edytowane przez pyczkens ; 21-06-2012 o 17:31
Powód: Automerged Doublepost
Uprawnienia umieszczania postów