Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: odcień LCD 5D mark II

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar krzysko

Domyślnie odcień LCD 5D mark II

Witam, mam taki problem ,zaznaczę że szukałem już na forum i google i nie znalazłem odp, temat dotyczy nowo zakupionej 5 - tki mark II , obecnie mam dwa takie aparaty jeden z grudnia 2011 a drugi zakupiony 15 czerwca 2012, i na tym nowym na wyświetlaczu jest jakby zafarb koloru żółtego czy zielonego,czy jest to włączone menu czy podgląd zdjęcia jest to samo ewidentnie różni się od drugiego aparatu.nie jest to wina ustawień lcd bo można tylko ustawić pod kątem jasności a nie barwy, firmware ten nowy ma wgrany 2.1.2 a starszy miał wgrany (bo już wgrałem mu 2.1.2) 2.0.9 myślałem że to może firmware ale jest to samo, miał ktoś taki przypadek? zdjęcia też podchodzą w odcieni zielonożółci milszy kolor niż zawsze canon produkuje ,bo zazwyczaj wpadały w czerwień... ale po to chciałem mieć dwa te same aparaty by dawały mi ten sam obraz , a nie mam:sad:
    co robić oddać do serwisu? dziękuję i pozdrawiam

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysko Zobacz posta
    ale po to chciałem mieć dwa te same aparaty by dawały mi ten sam obraz , a nie mam:sad:
    co robić oddać do serwisu? dziękuję i pozdrawiam
    Czy zdjęcia robisz po to, by docelowo wyświetlać je na ekranie LCD aparatu?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

oczywiście że nie, ale lcd to jedyny podgląd który pomaga w dopracowaniu koloru ( ujęcia ) podczas fotografowania

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysko Zobacz posta
    oczywiście że nie, ale lcd to jedyny podgląd który pomaga w dopracowaniu koloru ( ujęcia ) podczas fotografowania
    Podczas fotografowania kolory to ostatnia rzecz jaką należy się przejmować.
    Oczywiście zakładając, że nie robisz w jpeg.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Oczywiście zakładając, że nie robisz w jpeg.

oczywiście, że nie jpg w takich puszkach nie ma mowy o jpg, ale mimo wszystko nie powinno mieć miejsca takie coś, dzwoniłem już do canona przyjęli zgłoszenie ale po raz pierwszy takie coś słyszeli, na str nie polskich znalazłem juz ten sam problem z puszkami z 2012 roku, ale też bez rozwiązanego problemu. z góry dziękuję za zainteresowanie

Domyślnie

dla zainteresowanych, jakby ktoś miał taki przypadek w życiu to tak występuje co do różnych odcieni lcd, są to aparaty z innej serii czy partii czy coś tam i nic się z tym nie zrobi

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

nie dawno kupiłem druga piątkę, niestety mam tak samo i strasznie mnie to wkurza
    30D+BG-E2 | 24-105 IS L | 580 EX
    400D+BG-E3 | Tamron 17-50 2.8

Domyślnie Odp: odcień LCD 5D mark II

Cytat Zamieszczone przez YaHoo Zobacz posta
    nie dawno kupiłem druga piątkę, niestety mam tak samo i strasznie mnie to wkurza
    więc nie jestem sam ehh te drogie 5-tki

Dopiero zaczyna

A w jaki sposob sie "dopracowuje" kolory zdjecia z poziomu puszki pracujac z wykorzystaniem plikow RAW?

Początki nałogu

raw to format prosto z matrycy w czystej postaci jest to cyfrowy negatyw bez kompresji stratnej i bez użycia oprogramowania aparatu. Dopiero w programach możesz go wywoływać oraz regulować kontrast,jasność,balans bieli,przejrzystość i tak dalej z poziomu puszki nie da się takich rzeczy robić bynajmniej w 5DII. Druga sprawa to że ekrany lcd zawsze troche przekłamują kolory a w 5DII z tego co czytałem różne też odcienie występują, więc tym się nie wzoruj bo na to się nie patrzy tylko czy dobrze klatka jest naświetlona na histogramie. Kolor jaki widzisz na ekranie lcd to jest z jpga brany i jego ustawień już dokonanych przez oprogramowanie aparatu oraz oczywiście samych algorytmów stratnych jpeg
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-07-2012 o 12:53

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów