Cytat Zamieszczone przez luby24 Zobacz posta
Kompletna porazka. Zobacz co przy konwersji do ich profilu dzieje sie z histogramem. Jesli uzyjesz ich profilu do softproofu histogram sie nie zmieni a nadal masz wizualne odwzorowanie plus zaznacz gamut warning i bedziesz widzial ktore kolory sa out of gamut. To da ci mozliwosc poprawienia zdjecia bez nadmiernego psucia pixeli.
Tak, Edit=>convert to profile tylko że wcześniej akcjami a teraz LR. Histogram zmienia się, ale nie dzieje się z nim nic dziwnego tzn nie wygląda jak grabie ani nic takiego. I niby czemu miałby się nie zmieniać skoro gołym okiem widać, że w zależności od algorytmu cienie się rozjaśniają, światła przyciemniają itp? Przy softproof histogram się nie zmienia bo nie zmieniają się faktycznie piksele w zdjęciu (w pliku) a zmienia się tylko to co widzimy na ekranie.

Cytat Zamieszczone przez luby24 Zobacz posta
pozniej do druku
Czyli co to oznacza? Czasem nie konwertowanie do profilu właśnie tego który rzekomo służy tylko do soft proofingu? Co to za różnica czy konwersję wykona laborant, maszyna zwana minilabem czy ja? A skoro jest taniej to czemu miałbym tego nie robić?

Po założeniu tego tematu wgłębiłem się trochę w ten temat i zauważam pewne plusy tego rozwiązania - algorytmy konwersji dają inne efekty (rozjaśniają, inaczej przesuwają kolory) dzięki temu mam pewną kontrolę. Co innego, że w LR mam tylko jeden algorytm do wyboru.

Prosiłbym jeszcze Czornyja o słowo z ambony na ten temat bo jakoś nie daje mi spokoju, choć jak mówiłem wcześniej do odbitek wykonanych tą metodą nie mam zastrzeżeń.