Piotr, mnie się wydaje, że mieszasz dwie zupełnie różne sprawy:Zamieszczone przez iczek
a) ściganie importerów i/lub producentów podróbek (plyty CD, trampki typu Adidas itp.). Z tym przypadkiem nie mamy w ogóle do czynienia, bo póki co nie słyszałem jeszcze, aby ktoś podrabiał 1Ds![]()
b) kwestie legalności masowego importu sprzętu fotograficznego marki Canon. Nie uwierzę w to, aby nielegalny i zabroniony był zakup np. w USA pojedyńczego egzemplarza korpusu, czy obiektywu i przywiezienie go np. do PL po zapłaceniu cła i podatku. Ostatecznie to świadom tego faktu nabywca ponosi na własną odpowiedzialność ryzyko, że prawa gwarancyjne dotyczące kontynentu amerykańskiego nie będą w Europie respektowane.
Wydaje mi się, że twórcom projektu rozporządzenia chodzi raczej o to, aby ukrócić praktyki masowych importerów, którzy kupując skądinąd dotychczasowo legalnie sprzęt fotograficzny Canona np. w USA, płacąc zań cło i podatki, a następnie sprzedając oficjalnie w Europie, odcinają nieświadomych nabywców od legalnie przysługujących im przecież praw gwarancyjnych.