Cytat Zamieszczone przez mmsza
Podasz mi S/N dowolnego radiotelefonu Motoroli a ja Ci w 2 sek powiem o nim wszystko (model, typ, częstotliwość pracy, dokładna data produkcji, w jakim państwie został sprzedany, przez jakiego dystrybutora, przez jakiego dealera, czy i kiedy był serwisowany, jeśli był serwisowany to co mu dolegało, co zostało zrobione i kto jest jego końcowym właścicielem) :cool:
Maciek, z tym, że komórki mają swoje numery seryjne dostpne i rejestrowne w sieciach komórkowych i z tego prostego powodu system szybkiego dostępu do tych informacji jest naturalnym systemem operowania sprzętu.

System kontroli magazynu istnieje, oczywiście, ale jak napisałem Canon nie kontroluje 100% sprzedaży na rynki światowe przez sieć swoich własnych dealerów. Są rynki gdzie Canon sprzedaje przez pośredników, są takie, gdzie wolno sprzedawać produkty importowane pezpośrednio od producenta (z pominięceim dealera). No i oczywiście brak systemu do natychmiastowej identyfikacji (choćby dlatego, że rejestracja produktów należy do kupującego - i jak mój przykład pokazuje nie wszyscy to robią).

Wstąpić nie omieszkam