Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Canon z USA - the end?

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Jest tam jeszcze jedno ciekawe stwierdzenie:

"(...)powstają firmy, którym opłaca się sprowadzać i sprzedawać te produkty w Europie nawet mimo, że mogą być trudności z zapewnieniem obsługi gwarancyjnej. (...)"

Nie wierzyłem, jak to usłyszałem, ale w grudniu rozmawiałem z Panią ze sklepu Foto Mat w Gdyni. Powiedziała mi, że serwis Canona ma następujący "prikaz": w pierwszej kolejności serwis gwarancyjny, potem pogwarancyjny (normalka), a serwis produktów zakupiony poza Europą - w dalszej kolejności, dłuzej niż ustawowe 2 tygodnie.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomalxx
    Powiedziała mi, że serwis Canona ma następujący "prikaz": w pierwszej kolejności serwis gwarancyjny, potem pogwarancyjny (normalka), a serwis produktów zakupiony poza Europą - w dalszej kolejności, dłuzej niż ustawowe 2 tygodnie.
    a jak niby mają sprawdzać, gdzie kupiłem sprzęt
    Na gwarancji to rozumiem, ale akutrat w przypadku sprowadzanego sprzętu gwarancji w Polsce nie ma, więc nie widzę technicznej możliwości realizacji takiego podejścia.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    a jak niby mają sprawdzać, gdzie kupiłem sprzęt
    Na gwarancji to rozumiem, ale akutrat w przypadku sprowadzanego sprzętu gwarancji w Polsce nie ma, więc nie widzę technicznej możliwości realizacji takiego podejścia.
    Nie wiem. Może masz rację i to pic na wodę.
    W przypadku body typu 300D/350D można to stwierdzić bardzo prosto: inne nazwy w Europie, USA i Azji.
    Co do innego sprzętu, to może numer seryjny?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    nie widzę technicznej możliwości realizacji takiego podejścia.
    Istnieje taka możliwość . Może być tak , że dana seria sprzętu np xxx12345 jest sprzedawana w Polsce a seria ccc12345 jest sprzedawana w Niemczech itd.
    Spotkałem się czymś takim w serwisie samochodowym , gdzie po wrzuceniu nr seryjnego auta wiedzieli od razu skąd pochodzi autko .

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Dana partia z określonymi S/N trafia do danego dystrybutora (kontynentu) i nie ma prawa opuścić kontynentu (tak stanowi umowa lojalnościowa w sieci dystrybucyjnej) póki nie dotrze do klienta końcowego (ten zrobi ze sprzętem co mu się podoba).
    Ale to oznacza, ze jesli ja kupie 2 body 1ds mk2 w USA (jestem klientem koncowym), przywioze do Polski i sprzedam na pniu ledwo wysiadlszy z samolotu - to gwarancja jest wazna (mam pudlo, papiery, dowod zakupu), tyle ze pewnie w USA, tak? A jak ma sie to do obslugi gwarancyjnej, jesli ja np. kupie sprzet na wakacjach w USA, zepsuje mi sie w Polsce i oddam do serwisu na Zytnia. To mam gwarancje, czy nie?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Coś już napisał Awatar Paweł Ubysz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    A jak ma sie to do obslugi gwarancyjnej, jesli ja np. kupie sprzet na wakacjach w USA, zepsuje mi sie w Polsce i oddam do serwisu na Zytnia. To mam gwarancje, czy nie?
    Niestety nie.
    Znaczy gwarancję masz ale możesz ją realizować w USA.
    300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Wcale nie bajki niestety
    To wazna informacja i juz sprawdzona w instytucjach celnych Otoz - polskie urzedy celne zostaly zobligowane do przekazywania informacji o KAZDYM aparacie, obiektywie i innym sprzecie fotograficznym firmy Canon, ktory zostanie wykryty w paczkach przesylanych z USA do Polski. Jesli deklaracja celna nie okresli ceny danego towaru na podstawie faktury zakupu (!) - to urzad zobowiazany jest (!!) powiadomic pracownika firmy Canon Polska, ktory ma 14 dni na przyjazd i wycene zatrzymanego towaru.
    Nie moglem w to uwierzyc. Dowiedzialem sie o tym pare dni temu, ale teraz widze ze to nie zart.
    Z drugiej strony nie wiem czy Canon liczy sie z kosztami takiej operacji, bo jak ci spece zaczna jezdzic po Polsce to nie wyobrazam sobie pracy urzedow celnych.
    Niemniej to na 99% prawda.
    Moze odbywac to sie bedzie na zasadzie informacji Urzad >> Canonn Polska bez wizyty specjalisty... nie wiem.

To nie sa bajki ..... w ten sposób chronione sa znane marki jak Johnyy W, obuwie sportowe ....Levissssy i tak dalej ... i to od conajmniej 7 lat. Wiec podejscie Canona nic nowego nie wprowadza ... a jest łatwe dla cła do wyegzekwowania ... nie trzeba znaków akcyzy naklejac bo z daleka widac ze to (na czerwono) Rebel lub Kiss .... tyle ze w sektorze profi EOS 3 , 5 d 20D ... juz nic takiego ni erobią ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Aaa.. czyli kupić 20D w USA można bez komplikacji gwarancyjnych w Polsce?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms
    Powstaje jedynie pytanie, dlaczego różnice w cenach oryginalnych, pełnowartościowych i pochodzących z legalnego źródła produktów jest tak różna na poszczególnych rynkach, że powstają firmy, którym opłaca się sprowadzać i sprzedawać te produkty w Europie nawet mimo, że mogą być trudności z zapewnieniem obsługi gwarancyjnej ?
    Jedna z odpowiedzi: - bo USA ma największą sprzedaż sprzętu foto jako jeden rynek, mając taką sprzedaż - może sobie pozwolić na takie ceny. Jeżeli Canon USA wykonuje plany sprzedażowe (target) 2-3 miesiące przed zamknięciem roku to nie ma się czego dziwić. Spora część tego sprzętu jest nastęnie eksportowana do Europy i kółko się zamyka. Ty oszczędzasz, Canon USA zarabia a Canony z Europy podnoszą albo trzymają sztywno ceny!
    Paranoja!! Może najlepszym ruchem byłaby taka sama cena wszystkich aparatów i akcesoriów na całym świecie? może ...
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Aaa.. czyli kupić 20D w USA można bez komplikacji gwarancyjnych w Polsce?
    Nie mozna. Tak jak zadnego innego sprzetu Canona i wielu innych firm...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów