Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Canon z USA - the end?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Druga rzecz: od kiedy Canon dyktuje zasady działania służb celnych w Polsce?
    Od czasow gdy sluzby celne konstroluja sprowadzane podróbki czegos tam
    Tomku - nie dyktuje i nie nadinterpretuj.
    Sluzbom celnym to na reke, ze ktos sie zainteresuje za friko! piecioma aparatami wielkosci maszyny do szycia, o ktorych celnik gowno wie, ale deklaracja mowi ze sa warte 100usd
    Oni nie sa idiotami.
    Jesli nie ma faktury, to kontaktuja sie z przedstawicielem firmy i maja problem z glowy. Przedstawiciel mowi ze to kosztuje lacznie 50.000 i placisz clo.
    Prost i skuteczne.
    Bardzo mi sie to rozwiazanie podoba tak na marginesie

Ale watpie aby sie sprawdzalo.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Bardzo mi sie to rozwiazanie podoba tak na marginesie

oo! jedyny happy w tym watku!

mam nadzieje, ze sie to jednak nie sprawdzi
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Od czasow gdy sluzby celne konstroluja sprowadzane podróbki czegos tam ...

Sluzbom celnym to na reke, ze ktos sie zainteresuje za friko! piecioma aparatami wielkosci maszyny do szycia, o ktorych celnik gowno wie, ale deklaracja mowi ze sa warte 100usd ...
    Piotr, mnie się wydaje, że mieszasz dwie zupełnie różne sprawy:
    a) ściganie importerów i/lub producentów podróbek (plyty CD, trampki typu Adidas itp.). Z tym przypadkiem nie mamy w ogóle do czynienia, bo póki co nie słyszałem jeszcze, aby ktoś podrabiał 1Ds
    b) kwestie legalności masowego importu sprzętu fotograficznego marki Canon. Nie uwierzę w to, aby nielegalny i zabroniony był zakup np. w USA pojedyńczego egzemplarza korpusu, czy obiektywu i przywiezienie go np. do PL po zapłaceniu cła i podatku. Ostatecznie to świadom tego faktu nabywca ponosi na własną odpowiedzialność ryzyko, że prawa gwarancyjne dotyczące kontynentu amerykańskiego nie będą w Europie respektowane.
    Wydaje mi się, że twórcom projektu rozporządzenia chodzi raczej o to, aby ukrócić praktyki masowych importerów, którzy kupując skądinąd dotychczasowo legalnie sprzęt fotograficzny Canona np. w USA, płacąc zań cło i podatki, a następnie sprzedając oficjalnie w Europie, odcinają nieświadomych nabywców od legalnie przysługujących im przecież praw gwarancyjnych.

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziwię się, że tak źle przygotowują plany sprzedażowe...
    a słyszałeś o targetach nikona (info z drugiej ręki!)? Wyrobili pod koniec listopada. Jako że został im na stanie 18-200VR więc zostawili go na styczeń. NIKON pomyślał fajne szkło dobrze się zareklamowało, nie sprzedajemy w grudniu! bo po co? Jak sprzedamy w styczniu to część planu sprzedażowego będziemy mieli z głowy. Tak mądre głowy pomyślały i zrobiły Efekt był taki że ktoś z centrali Irlandia - sprzedał tą informację i mądre misternie tkane plany N wzięły w łeb. :grin:

Wracając do polityki - co canona obchodzi czy kasę zostawi w uni czy w usa? Im chodzi aby dobrze sprzedawał się towar! Jeżeli ludzie z centrali europejskich widzą co się dzieje na rynku (tani import) - to normalne ze zgłosili wreszcie te uwagi do Canon Japan. (ja też bym nie chciał aby ktoś mi zabierał klientów!!)
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od czasow gdy sluzby celne konstroluja sprowadzane podróbki czegos tam
    To są podróbki Canona (poza tym ewidentnym plastikowym badziewiem z allegro)??

Tomku - nie dyktuje i nie nadinterpretuj.
    Przecież jest napisane, że Canon podjął jakąś tam decyzję i z tego powodu będzie inna sytuacja na granicy...

Przedstawiciel mowi ze to kosztuje lacznie 50.000 i placisz clo.
    Prost i skuteczne.
    A wiesz, czym się różni wartość od ceny? I niby czemu przedstawiciel ma mieć tu coś do powiedzenia?

A ja mam nadzieje, że przemyt rozwinie się na niesłychaną skalę (nie tylko aparatów - wszystkiego!)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti
    Wracając do polityki - co canona obchodzi czy kasę zostawi w uni czy w usa? Im chodzi aby dobrze sprzedawał się towar! Jeżeli ludzie z centrali europejskich widzą co się dzieje na rynku (tani import) - to normalne ze zgłosili wreszcie te uwagi do Canon Japan. (ja też bym nie chciał aby ktoś mi zabierał klientów!!)
    Ale Canon Japan powinien olać to i dbać o to, żeby jego sprzęt się sprzedawał najkorzystniej dla klientów, zwłaszcza, że wyższa cena w EU nie przekłada się na zysk Canona, a na stratę. Jasne jest, że gdy aparaty w Polsce zdrożeją o 20% albo więcej, to sprzedaż spadnie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    odcinają nieświadomych nabywców od legalnie przysługujących im przecież praw gwarancyjnych.
    Znaczy jakich? Praktycznie każdy tip w tej sytuacji informuje o gwarancji i nawet pomaga ją realizować! To dużo więcej niż legalinie przysługuje. Inne "prawa gwarancyjne" w Polsce nie obowiązują.

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Znaczy jakich?
    A znasz ich kilka rodzajów?
    Praktycznie każdy tip w tej sytuacji informuje o gwarancji i nawet pomaga ją realizować!
    Jak sobie wyobrażasz pomoc takiego tipa jak ta f-a amerykańska sprzedająca na Allegro obiektywy w realizacji praw gwarancyjnych? Znaczy wierzysz w to, że będzie je wysyłała na własny koszt do serwisu w USA?

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Kasa i tak trafia do Canona, tylko pomiędzy fabryką-centralą, istnieją przedstawicielstwa (Canon Francją, Canon Polska), które są firmami-córkami. One też są nastawione na zysk. Każdy woli aby to u niego została marza

A my jesteśmy tylko biednymi klientami. Powinniśmy się cieszyć, że mamy zaszczyt mieszkać w UE i płacić więcej niż "hAmerykanie"....

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Kilka uwag:
    Canon może by i nie zwrócił uwagi na import z USA - ale musi zachować twarz przed swoimi redystrybutorami w Europie.
    Prawo unijne wymaga tłumaczonych gwarancji, serwisów na miejscu, klienci chcą darmowych przesyłek serwisowych, gwarancji wymiany lub zwrotu itp.
    Hurtownie i sklepy internetowe działające na marżach 3-5% naciskają Canona, że nie mogą walczyć z szarą strefą.
    Dodatkowo w grę wchodzi wszędobylski Vat i konieczność utrzymania central, serwisów i całej struktury w każdym z państw Europejskich osobno - stąd wyższe koszty w Europie.
    W USA wystarczy jedna instrukcja, jedna karta gwarancyjna, a jakby się uprzeć to i 1 centrum serwisowe obsłużyłoby i USA i Kanadę , Vatu nie ma.
    Nie bronię Canona - obrośli w piórka i życzę im jak najsilniejszej konkurencji.
    Wszystkie centrale europejskie wyrabiają po 150 % planu i nie są zainteresowane żadnymi promocjami - niczym, skoro sprzedaż jest wręcz na zapisy!
    Doszło do tego, że w tym roku Canon nie będzie miał na targach Focus On Imaging w UK swojego stoiska!!
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów