Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Wątek: [bombel] Dział podróze - to podróże

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pozwól, że jednak zostanę gospodarzem tego wątku i będę miał inne zdanie w tej kwestii.

@allxages - myślałem, że wzmianka o 1x.com cię ucieszy - że ktoś jeszcze miał podobne zdanie i nie jesteś osamotniony w swoich ocenach. No ale skoro to przyczyna raczej odwrotna, zgorzknienia, to przepraszam. Dobrze, że mi wyjaśniłeś, że nic cię to nie obchodzi.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 21-06-2012 o 14:09

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Pozwól, że jednak zostanę gospodarzem tego wątku i będę miał inne zdanie w tej kwestii.

Pewne zasady nie wynikają z Twojego lub mojego widzimisię lecz z budowy świata a może i wszechświata. Osoby, które tego nie rozumieją ( nie na wszystkie pytania jest jednoznaczna odpowiedź i musi wystarczyć „Bo tak” ) dobrze jeśli przyjmą to do wiadomości.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

To zdjecie jest świetne, jeśli już coś zmienic, to inaczej ustawić osobę. Moglaby stać odwrcona tyłem, patrząc w głąb tunelu. Nie pozować w każdym razie.
    Jak dokłądnie nazywa się to miejsce?

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jeśli byłoby świetne to byś nic nie zmieniał bo by się nie dało.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    To zdjęcie byłoby fajne jakby nie było tej osoby. Ale Sergiusz, na zdjęciu Pańczuka masz rozdzielelnie idealnie na pół horyzontu, a osoba też jest centralnie. Więc się zdecyduj, bo nie widzę różnicy.
    tu się wyjątkowo podepnę pod opinię - wolałbym bez osoby, ewentualnie ostatecznie sylwetka czy jakiś rozmaz sylwetki.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Jak dokłądnie nazywa się to miejsce?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kanion_Antylopy
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Pewne zasady nie wynikają z Twojego lub mojego widzimisię lecz z budowy świata a może i wszechświata. Osoby, które tego nie rozumieją ( nie na wszystkie pytania jest jednoznaczna odpowiedź i musi wystarczyć „Bo tak” ) dobrze jeśli przyjmą to do wiadomości.
    To dziwne, że dokładnie to miałem na myśli prosząc, żeby jednak nei umieszczać tu zdjęć innych. Dziękuję, że mnie wsparłeś i nie będę musiał tłumaczyć, skąd taka prośba, dlaczego, po co, z czego wynika i tak dalej. Po prostu przyjmijcie to do wiadomości i tyle.

To tyle w sprawach porządkowych, wróćmy do zdjęć.

-------------------------------

Obawiam się Namoamo, że się narażasz.

Miejsce to stosunkowo nowa rzecz, odkryta raptem 80 lat temu przez ciekawskie dziecko. Jest to kanion wyrzeźbiony w skałach pod poziomem pustyni przez wody rzeki okresowej, to znaczy takiej, że płynie jak pada deszcz. Widząc otaczającą pustynię ciężko uwierzyć, że jak deszcz spadnei w górach, to rzeka (której normalnie nie ma w ogóle, nawet kropli) przybiera w tak straszliwie szybkim tempie, że cały kanion długości kilku km zapełnia sę wodą w około 40 sekund.

Biorąc pod uwagę, że wyjątkiem są miejsca, gdzie widać niebo (na ogól widać tylko jaśniejsze, bliższe powierzchi skały, patrz fot, 5), kilka lat temu wydarzyła się tam tragedia - utopiły się 22 osoby, bo kanion zalało wodą w minutę nie dając cienia szansy na ucieczkę.

Miejsce nazywa się Kanion Antylopy, ten ze zdjęćia to tzw. Lower Canion, rzadziej odwiedzany, dłuższy, ciekawszy i o wiele bardziej urozmaicony, niż słynny chodnik Upper Canion, gdzie przewodnicy indiańscy przepędzają człowieka w parę minut, a miejsca z większą ilością czasu na fotografowanie ze statywem trzeba zamawiać na pól roku z góry... W Lower CAnionie są miejsca szerokie jak kamienica i tak wąskie, że żeby się przecisnąć, musisz zdjąć plecak i wciągnąć brzuch.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 21-06-2012 o 15:04

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    To jest przykład centralnego kadrowania. Osoba stoi idealnie w miejscu przecięcia się przekątnych obrazu a linia drogi dzieli obraz na dwie połowy.
    Osoba w centrum kadru funkcjonuje w tym przedstawieniu jedynie w charakterze sztafażu, mającego na celu pokazanie skali otaczających ją form.

Gdyby np. umieścić ją w mocnym punkcie, zaczęłaby to wprowadzać niepotrzebne napięcie kompozycyjne wysuwające ją na pierwszy plan i czyniąc podmiotem zdjęcia.

A tak pozostaje sobie tylko sztafażem, zgodnie z wszelkimi kanonami.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-06-2012 o 14:48

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    [I]

, gdzie przewodnicy indiańscy przepędzają człowieka w parę minut,
    Sugerujesz, że indianini nie są człowiekami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Osoba w centrum kadru funkcjonuje w tym przedstawieniu jedynie w charakterze sztafażu, mającego na celu pokazanie skali otaczających ją form.

Gdyby np. umieścić ją w mocnym punkcie, zaczęłaby to wprowadzać niepotrzebne napięcie kompozycyjne wysuwające ją na pierwszy plan i czyniąc podmiotem zdjęcia.

A tak pozostaje sobie tylko sztafażem, zgodnie z wszelkimi kanonami.
    Ale brak tego napięcia to poza stanem w pewnym sensie równowagi oznacza niezdecydowanie brak kierunku. Byłoby OK gdyby droga dzieliła zdjęcie bardziej równolegle do przekątnych obrazu.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 21-06-2012 o 14:56 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mając zdjęcie na papierze z oraz bez osoby, często pokazuję znajomym pierwsze, 'bezosobowe' zdjęcie i pytam, czy widzą rozbite białe namioty na dnie tego gigantycznego kanionu.

Wszyscy widzą.

Dopiero jak pokazuję zdjęcie 'osobowe' widać skalę. Myślałem, że nie trzeba tego tłumaczyć, ale co tam...
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 21-06-2012 o 15:02

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów