Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: [bombel] Dział podróze - to podróże

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    ...Poważnie myślałem, że pokazując tu obrazki porozmawiam na ich temat...
    Mówisz - masz :smile: Kolorystyka każe domniemywać że znaleźliśmy się w piekle tylko pokrętnie odwróciłeś kolejność. I tak po minięciu bramy piekieł i przejściu długim piekielnym korytarzem znajdujemy się w przedsionku gdzie czeka sam Belzebub (z wiadomych względów niewidoczny), a #3 to już apogeum opowieści...bardzo nieprzyjemny sen.

BTW: #4 bardziej pasuje do Twojego drugiego wątku, który moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy. Nie będę jednak wybrzydzał i posiedzę jeszcze w tym gruchocie z pierwszego posta...ciekawe gdzie nas zabierze.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hm, faktycznie - mogłem gdzieś poszukać niebieskich skał. Miałbyś wtedy niebiańsko.

Ale dobrze, że są i takie głosy, żeby pokazać co to znaczy konstruktywnie i z dobra wolą pogadać o zdjęciach.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Hm, faktycznie - mogłem gdzieś poszukać niebieskich skał. Miałbyś wtedy niebiańsko.
    ...
    Niekoniecznie. Mogłyby się zbyt mocno skojarzyć z niebieskimi migdałami, cokolwiek to oznacza ;-) Pewnie ucieszy Cię fakt, że odnalazłem zaginionego Belzebuba w swoim piekielnym biurze
    Jestę fotografę

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie, nie cieszy mnie to. Zamiast takich właśnei mętnych pogawędek wolałbym po prostu porozmawiać o fotografii w sposób rzetelny, a nie o tym, u jakich bram stoisz i jakie masz sny, czy kogo odnalazłeś. Taka rozmowa mnei nei bawi.

Jeśli ma być o niczym, to nich przynajmniej będzie z wdziękiem, lub chociaż niech się skrzy dowcipem, a tu ani tego ani tego.

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...Taka rozmowa mnei nei bawi...
    Dlaczego poczułeś potrzebę zakomunikowania mi tego? Rozmawiamy na temat tego co pokazujesz, ale skoro to o niczym...pewnie masz rację.

Bądź spokojny - na wdzięk i dowcip też przyjdzie czas, odpowiedni. Na razie z niecierpliwością czekam na kolejną fascynującą podróz i żegnam staromarsjańskim До встречи!
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zamiast takich właśnei mętnych pogawędek wolałbym po prostu porozmawiać o fotografii w sposób rzetelny,
    Te zdjęcia są po prostu słabe, nieciekawe w paskudnych ramkach, źle kadrowane do tego połączone w bezsensowne sklejki bez jakiegokolwiek związku. Jednym słowem artes vulgares w nie najlepszym wydaniu. W stosunku do zamieszczonych zdjęć dyskusja kolegów była na pograniczu retoryki a ta jak wiesz znajduje się na przeciwległym końcu w artes liberales. Ja bym to raczej docenił i uszanował.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Quidquid Latine dictum sit, altum videtur - nie zmienia to jednak w niczym faktu, że piszesz bezecne bzdury. Fotografia należy ex definiendi do artes vulgares, dajmy więc może spokój starożytnym koncepcjom sztuki w zarzutach wobec niej stawianych (dość powiedzieć, że koncepcje sztuk pięknych to mocno nowożytny wynalazek).

Co jednak jest dla mnie znacznie bardziej kuriozalne niż naiwne dyletanctwo w kwestii teorii sztuki, to stwierdzenie, że zdjęcia są "źle kadrowane". Gdybym miał być złośliwy zapytałbym, jakież to kardynalne błędy kompozycyjne zostały popełnione w powyższych kadrach...

Mam jednak przeczucie graniczące z pewnością że osoba, która tak pryncypialnie dopatruje się tutaj złego kadrowania, nie poznałaby się*na dobrym kadrze nawet gdyby kopnął ją w d...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-06-2012 o 00:13

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Widzisz jak byś nie był złośliwy ( szacunek ):smile: to napisałbyś jakie argumenty przemawiają za dobrym kadrowaniem w powyższych zdjęciach? Rozgraniczyłbym też kadr od samego kadrowania bo jest to pewna zasadnicza różnica.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Argumenty przemawiające za stwierdzeniem, że w danym przypadku mamy do czynienia ze złym bądź dobrym kadrowaniem z natury rzeczy są całkowicie pozawerbalne, a trud by wyrazić je słowami jest zawsze mniej lub bardziej daremny.

Już Albrecht Dürer w swym traktacie przytomnie stwierdził, że o ile można z pewnością założyć, że w malarstwie chodzi o piękno - o tyle czym jest piękno nie ma on pojęcia.

Równie dobrze można zatańczyć piękny zapach, zagrać wspaniałą powieść, lub dotknąć smaku wyśmienitej potrawy. Stąd też aprioryczne stwierdzenia w przypadku przedstawień, które tak jak powyższe - jakie by nie były - są jednak zakomponowane z rzucającą się w oczy dbałością, pomysłem, harmonijnością, są dla mnie bardzo moooocno ryzykowne.

Pojęcie "kadr" w mojej wypowiedzi stanowi pewien skrót myślowy, użyty w celach stylistycznych (by uniknąć powtórzeń słów "kadrowanie", "kompozycja"), to akurat dość oczywiste.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-06-2012 o 01:26

Dopiero zaczyna

Domyślnie

He he, czekałem tylko na wzmiankę o ramkach.

Kwestia sklejek i ramek - wiedziałem z góry, że ktoś się ładnie przyczepi - jest drugorzędna, choć miło, że zauważacie takie rzeczy. Martwi mnie, że akurat to stanowi argument, ale jak się nie ma co powiedzieć, zawsze to fartownie powiedzieć, że ramki do niczego. Nic nie wnosi, ale jak mądrze brzmi! Cieszy mnie też treść przekazu, że sklejki są 'bez jakiegokolwiek związku' - widzę bowiem, że krytyk się stara.

Nie dziwi mnie, że Sergiusz uważa moje zdjęcia za złe, bo widziałem jakie sam robi i uważam, że mamy zupełnie, ale to zupełnie odmienne gusta i na całe szczęście robię kompletnie inne zdjęcia. Ulżyło mi, że mnie nie pochwalił, bo mógłby, co byłoby mocno niepokojące zważywszy na różnice pomiędzy naszymi zdjęciami. Nie uważam że z jego mógłbym się czegokolwiek nauczyć (zwłaszcza zaś kadrowania), ale miło mi, że tak ładnie zabrał głos.

Chyba jednak zostanę przy swoim sposobie i ramkowania i kadrowania. Dziękuję wszystkim występującym w wątku, witam Kolegę o znajomym skądinąd nicku! Miło Cię widzieć, a zwłaszcza w moim wątku.

Co prawda nei zamierzałem dawać szybko jakichś zdjęć, ale teraz widzę, że muszę koniecznie dać jeszcze parę ramek. Myślę tez nad jakąś sklejką, co prawda nei miałem w planie tutaj, ale widzę, że bezwarunkowo i nieodzownie jeszcze się znajdzie, obiecuję!

A zatem - skoro poprzednie były wyłącznie spod ziemi, z tymi wyjdę wyżej.

7.

8. w podróży może się zdarzyć niejedna krowa

9. podróże podróżami, ale wnętrza też się zdarzają

10 TA-DAAAM! Miała być sklejka, i jest!

Jak tam sklejka? Znowu bez sensu? Jak zwykle porady, przestrogi, poszukiwanie sensu, oraz komentarze dotyczące kolorystki ramek mile widziane.

Można też komentować zdjęćia, o co szczerze proszę.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów