testy testami.
realnie obraz na wysokim iso w 5d2 jest wyraźnie lepszy - ilość detalu i charakter ziarna zdecydowanie na korzyść 5d2.
testy testami.
realnie obraz na wysokim iso w 5d2 jest wyraźnie lepszy - ilość detalu i charakter ziarna zdecydowanie na korzyść 5d2.
Habakuk dobrze pisze! Miałem długo 1Ds3, mam 5D2. O ile jedynka jest używalna w całym zakresie ISO to za każdym razem w tej kwestii piątka i tak kopała ja po głowie!
Użyteczność - użytecznością (choć np w temacie bateria - "jedynka" to inna bajka) ale wg mnie "1" robi to co widzę - "5" jakby koloruje obraz czego nie cierpię. No i AF.
W każdym razie mając i to i to - "piatkę" sprzedaję po 3 latach z przebiegiem 4 tys klapnięć....
Uważam tak: o ile "piatka" zaskakuje mnie jakością na ekraniku - to "jedynka" - na monitorze :-)
nie chcesz zawodnego AFa - jedynkia, masz w czeterch literach AF wolisz obrazek przy iso >3200 - piątka.
imo nie ma nad czym dywagować.
ochajtajsie
Z tym niezawodnym AF to racja ale przy sporcie itd. Odsetek nietrafionych zdjęć z 5tki mam taki sam jak z 1dynek ale Servo nie używam.
Zaraz czyli modele są porównywalne? AF - porównywalny ze wskazaniem na 1ds, kolory, realność na korzyść 1ds, iso, cena na korzyść 5d mark ii. Szczerze mówiąc jak zakładałem wątek spodziewałem się odpowiedzi typu: "dynamika i rozróżnianie barw przez 1ds bije na głowę" i tym podobne a tu widzę iż wcale tak nie jest obraz jest prze kolorowany w 5d i to wszystko.
A jak oba modele sprawują się w warunkach studyjnych?
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Piątka ma nowszą matrycę. Roczników nie przeskoczysz. W studio jedynka ma gripa bardzo wygodnego i różne pomiary światła itd. Ale ja na studio się nie znam.
Powiem tak - czytałem forum. Wydawało mi się, że 5tka nie ma AFem, jest wolna i nie wiem co jeszcze. Z racji, że zmieniłem system chciałem zostawić sobie backup i mieć video więc zmieniłem Ds3 na 5D2. ZDziwiłem się, że praktycznie nie odczułem różnicy w AF itd. Za to LCD (który w 1Ds3 jest najgorszym jakie w życiu używałem!), ISO itd. jest zdecydowanie na korzyść piątki! Oczywiście bateria, wygoda gripa, brak pokrętła i miliard innych rzeczy jest lepsza w jedynce. Ja tam jednak jestem zadowolony i teraz jakbym miał zmieniać to wolałbym 5D3 niż 1DX.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To jest dobre zdanie. Chociaż AF centralny piątki wcale wolniejszy nie był. Zdecydowanie był lepszy (zwłaszcza w ciemnościach) od 1Ds2. Od 1Ds3 nie pamiętam dokładnie, albo i nie testowałem nawet.
PS. Oczywiście w sklepie odczuwałem, że piątka to klik-klak, a jedynka to AK-47. Tylko co z tego? Wyszedłem ze sklepu i już nie pamiętałem różnicy. Poza specyficzną fotografią to są niuanse IMHO.
Ostatnio edytowane przez allxages ; 18-06-2012 o 19:07 Powód: Automerged Doublepost
A ja tam bym wybrał jedynkęale moje argumenty są wyssane z palca.
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
nie no bez przesady , że nie ma różnicy w af miedzy 5 i 1, bo jest i to kosmiczna, tak jak napisał jeden z forumowiczów 1 potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć na monitorze.
pzdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."