Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: 1DS Mark III vs 5D Mark II - czy warto zmieniać?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

testy testami.
    realnie obraz na wysokim iso w 5d2 jest wyraźnie lepszy - ilość detalu i charakter ziarna zdecydowanie na korzyść 5d2.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Habakuk dobrze pisze! Miałem długo 1Ds3, mam 5D2. O ile jedynka jest używalna w całym zakresie ISO to za każdym razem w tej kwestii piątka i tak kopała ja po głowie!

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Użyteczność - użytecznością (choć np w temacie bateria - "jedynka" to inna bajka) ale wg mnie "1" robi to co widzę - "5" jakby koloruje obraz czego nie cierpię. No i AF.
    W każdym razie mając i to i to - "piatkę" sprzedaję po 3 latach z przebiegiem 4 tys klapnięć....
    Uważam tak: o ile "piatka" zaskakuje mnie jakością na ekraniku - to "jedynka" - na monitorze :-)

Domyślnie

nie chcesz zawodnego AFa - jedynkia, masz w czeterch literach AF wolisz obrazek przy iso >3200 - piątka.

imo nie ma nad czym dywagować.
    ochajtajsie

Domyślnie

Z tym niezawodnym AF to racja ale przy sporcie itd. Odsetek nietrafionych zdjęć z 5tki mam taki sam jak z 1dynek ale Servo nie używam.

Coś już napisał

Domyślnie

Zaraz czyli modele są porównywalne? AF - porównywalny ze wskazaniem na 1ds, kolory, realność na korzyść 1ds, iso, cena na korzyść 5d mark ii. Szczerze mówiąc jak zakładałem wątek spodziewałem się odpowiedzi typu: "dynamika i rozróżnianie barw przez 1ds bije na głowę" i tym podobne a tu widzę iż wcale tak nie jest obraz jest prze kolorowany w 5d i to wszystko.

A jak oba modele sprawują się w warunkach studyjnych?

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frani0 Zobacz posta
    Szczerze mówiąc jak zakładałem wątek spodziewałem się odpowiedzi typu: "dynamika i rozróżnianie barw przez 1ds bije na głowę" i tym podobne a tu widzę iż wcale tak nie jest obraz jest prze kolorowany w 5d i to wszystko.
    Jeden znajomy, kiedyś skwitował to tak. Jak potrzebuję bardzo szybkiego AF to zabieram 1Ds, a jak bardzo dobrych zdjęć to 5DII.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Piątka ma nowszą matrycę. Roczników nie przeskoczysz. W studio jedynka ma gripa bardzo wygodnego i różne pomiary światła itd. Ale ja na studio się nie znam.

Powiem tak - czytałem forum. Wydawało mi się, że 5tka nie ma AFem, jest wolna i nie wiem co jeszcze. Z racji, że zmieniłem system chciałem zostawić sobie backup i mieć video więc zmieniłem Ds3 na 5D2. ZDziwiłem się, że praktycznie nie odczułem różnicy w AF itd. Za to LCD (który w 1Ds3 jest najgorszym jakie w życiu używałem!), ISO itd. jest zdecydowanie na korzyść piątki! Oczywiście bateria, wygoda gripa, brak pokrętła i miliard innych rzeczy jest lepsza w jedynce. Ja tam jednak jestem zadowolony i teraz jakbym miał zmieniać to wolałbym 5D3 niż 1DX.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jeden znajomy, kiedyś skwitował to tak. Jak potrzebuję bardzo szybkiego AF to zabieram 1Ds, a jak bardzo dobrych zdjęć to 5DII.
    To jest dobre zdanie. Chociaż AF centralny piątki wcale wolniejszy nie był. Zdecydowanie był lepszy (zwłaszcza w ciemnościach) od 1Ds2. Od 1Ds3 nie pamiętam dokładnie, albo i nie testowałem nawet.

PS. Oczywiście w sklepie odczuwałem, że piątka to klik-klak, a jedynka to AK-47. Tylko co z tego? Wyszedłem ze sklepu i już nie pamiętałem różnicy. Poza specyficzną fotografią to są niuanse IMHO.
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 18-06-2012 o 19:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A ja tam bym wybrał jedynkę ale moje argumenty są wyssane z palca.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Domyślnie

nie no bez przesady , że nie ma różnicy w af miedzy 5 i 1, bo jest i to kosmiczna, tak jak napisał jeden z forumowiczów 1 potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć na monitorze.
    pzdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów