Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: 1DS Mark III vs 5D Mark II - czy warto zmieniać?

Coś już napisał

Domyślnie 1DS Mark III vs 5D Mark II - czy warto zmieniać?

Witam,

W najbliższym czasem wejdzie zapewne Canon 1DX w związku z czym ceny obecnego okrętu flagowego powinny spaść. W związku z tym mam pytanie w czym zobaczę różnicę jeśli obecnie fotografuję 5D Mark II i czy warto jest przechodzić na 1ds?

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Warto poszukać informacji na forum takich jak 1ds3 vs 5dmk3 / 5dmk3 vs 5dmk2 itd. i na podstawie tego wywnioskujesz spokojnie czy warto czy nie.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

No właśnie nie potrafię znaleźć bezpośrednich informacji 5D Mark II i 1DS Mark III mimo to dziękuję za odpowiedź

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Fotografowałem 5d fotografuję 1Ds ,chciałbym Ci pomóc i zachodzę w glowę :co masz na myśli pisząc "czy warto?".
    Generalnie zawsze lepiej mieć lepszy sprzęt IMHO.Ale każdy ma swoje specyficzne często potrzeby i własny stosunek do ponoszonych kosztów.Decyzja czy kupić body z wyższej półki,jeśli nie wynika z konkretnych potrzeb zawodu czy hobby [ i wtedy to oczywiste] to zjawisko z psychologii
    a nie z fotografii :smile:.
    Więc jeśli masz jakieś potrzeby czy oczekiwania których nie spełnia 5d to je opisz.
    Jeśli ot tak chcesz zmienić aparat to zmień .

Coś już napisał

Domyślnie

Ogólnie inwestując w sprzęt(poza nie którymi wyjątkami) zauważałem skok jakości wykonanych fotografii, lepiej odwzorowane barwy, ostrzejsze zdjęcia, wierniejsze odwzorowanie obrazu zastanego. Głównie chodzi mi o to czy jak zainwestuję w zmianę z 5D na 1DS to czy zdjęcia będą bardziej ostre(przy tych samych komponentach), kolory lepiej odwzorowane(jak wcześniej)

Pytanie jest czy dokonując tej zmiany także to będzie?

Swego czasu fotografowałem 1ds mark i, i mimo wolnego procesora dawał taką ostrość i realność obrazu o której w 5D Mark II mogę tylko pomarzyć ale niestety szybkość działania zmusiła mnie do zmiany.

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frani0 Zobacz posta
    Witam,

W najbliższym czasem wejdzie zapewne Canon 1DX w związku z czym ceny obecnego okrętu flagowego powinny spaść. W związku z tym mam pytanie w czym zobaczę różnicę jeśli obecnie fotografuję 5D Mark II i czy warto jest przechodzić na 1ds?

pozdrawiam
    Wydaje mi się to proste - z obu aparatów ostre zdjęcia będą identyczne, więcej ostrych bedzie z 1Ds III, ramię bardziej boli przy jedynce, portrety wygodniej focić jedynką a co najważniejsze jak wyjmiesz jedynkę to wszyscy wokół WIEDZĄ - czyli "lans" nieporównywalny (co nie jest bez znaczenia - miałem, to wstyd powiedzieć, ale wiem)
    Pozdrawiam
    Michał

Coś już napisał

Domyślnie

a jak z dynamiką tonalną czy też separacją barw?

Domyślnie

Mam 1, co mogę ci poradzić, AWB w 1 gorszy niż w 5 (ale robisz i tak w RAW wiec odpada), szybkość af zdecydowanie, ale to i tak wiesz, wyświetlacz do du...y, człowiek jak patrzy to aż nie wierzy, że tak skopał fotkę, generalnie zakleić taśmą, zostawić mały kwadrat na histogram. Materiał wyjściowy, daje bardzo duże możliwości obróbki, więcej niż 5 (mowie tu o MKI ). Musisz dawać na +EV prawie zawsze. ISO w 1 jak w miarę jasno to można 3200, generalnie 1600 jest bezpieczne, czyli 5 MK II lepsza w tym temacie, żywotność baterii ogromna śmiało 2 tyś zdjęć.
    Czy warto zmieniać? oba body mają dużo plusów, 1 to starsza konstrukcja i pewne algorytmy pomiaru światła będą gorsze od nowszej 5. Chciałem- chcę (sam nie wiem) sprzedać swoją 1 ale no właśnie zawsze to ale ... a no i 300.000 klapnięć migawki to jest argument, który należy bardzo mocno rozważyć.
    pzdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Coś już napisał

Domyślnie

Dziękuję za informacje,

ISO faktycznie w obu egzemplarzach chyba jest porównywalne z testów na optyczne.pl obraz wyjściowy w 1ds III miał mniej szumów A z tego co robiłem na 5d II zdjęcia to zdjęcia powyżej 3200 są bardzo zaszumione a nawet i te z 3200 czystością nie grzeszą choć skłamałbym jakbym nie napisał iż zdarzały mi się zdjęcia na 3200 które były czyste choć to już sporadycznie.

Pewnie zrobię tak iż jak już ceny spadną to kupię i w razie jak mi nie podpasuje to sprzedam a mam nadzieję, że jak wejdzie 1dx to 1ds przestanie być modelem do lansu i jego ceny zaczną oscylować w przedziale 8k zł - 9 k zł biorąc pod uwagę iż na przełomie 2011/2012 już ten model na aukcjach szedł za 10 k zł to po wejściu 1dx ceny muszą w perspektywie miesiąca / kilku miesięcy spaść.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów