Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Przyzwoita, dyskretna cyfrówka

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Przyzwoita, dyskretna cyfrówka

Wiecie może, co jest małe, dyskretne, nie wygląda jak przywleczone z XXIV wieku, cyfrowe, względnie proste w użyciu, z używalnym ISO 400 (a jakby było 800 to już ekstra), robi ładne zdjęcia i nie kosztuje tyle, co samochód osobowy? Niespecjalnie ogarniam cyfrowy sprzęt fotograficzny, a chyba nadszedł czas, co by sprawić sobie pierwszą cyfrówkę po tym, jak mało inteligentnie utopiłem swojego OM-1 w morzu.

Przyzwoicie wyglądają dwa nowe wynalazki Fuji (X100 i X-1 pro), nowy OM-D Olympusa i Leica M9. Ktoś ma może jakąś zbiorczą refleksję na temat tego typu aparatów?

Sprzęt służyć miałby głównie do streeta, często w krajach, gdzie trzeba liczyć się z utratą / uszkodzeniem sprzętu (vide - przykład mojego ostatniego aparatu).

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    ...
    Sprzęt służyć miałby głównie do streeta, często w krajach, gdzie trzeba liczyć się z utratą / uszkodzeniem sprzętu (vide - przykład mojego ostatniego aparatu).
    To chyba im taniej tym lepiej? Panas z kitem plus jakaś stałka?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może coś z tego XZ1, LX5, EX1, S100, itp.?
    Więcej m.in. w tym wątku: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73327

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Do kryterium dodałbym jeszcze wizjer. I tak przestawienie się na cyfrowy aparat nie będzie łatwe, nie mówiąc już o robieniu zdjęcia patrząc w ekranik.

Nie chodzi mi o aparat za 300 PLN, ale też niekoniecznie chciałbym wydawać 6'000 PLN, mając choćby na względzie fakt, że niedawno mniej wydałem na samochód (radziecki co prawda, ale liczy się fakt)=)

Domyślnie

Powiem brutalnie - nie ma jeszcze "przyzwoitej, dyskretnej cyfrówki " ponieważ :

- jest za mała ( niewygodna w obsłudze )
    - jest za duża ( za ciężka )
    - ma za małą matrycę
    - za dużo kosztuje

Są oczywiście półśrodki ( sam taki posiadam ) ale idealnej małej, taniej
    i z dużą matrycą cyfrówki jeszcze nie ma.
    Poczytaj sobie inne wątki to przekonasz się sam.
    Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 16-06-2012 o 18:13

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Waldek - właśnie czytam inne wątki i głupieję. X-pro1, X100, LX5, ÓĄ15 itd. Straszna ilość się tego porobiła. Zawsze zostaje mi kupić inny wynalazek w stylu OM-1, Bessy czy Pentaxa ME, kosztujący 1/10 tego, co x100 oraz 1/30 tego, co x-pro1. A wziąwszy pod uwagę fakt, że ostatnio jak pożyczyłem od znajomej lustrzankę Nikona i nie potrafiłem ustawić przesłony, to może to i dobre rozwiązanie dla mnie...

BTW - tuż przed 18 dostałem telefon z serwisu, jest szansa, że mój 40-letni Olympus przeżyje tą kąpiel w morzu=)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jako maly kompakt mam EX1. Roznice w zdjeciach oczywiscie widac, ale jakosc jest dla mnie w pelni akceptowalna.
    Taki aparat zawsze bedzie kompromisem.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...A wziąwszy pod uwagę fakt, że ostatnio jak pożyczyłem od znajomej lustrzankę Nikona i nie potrafiłem ustawić przesłony, to może to i dobre rozwiązanie dla mnie...
    W canonie jest oczywiście wszystko łatwiej Do aparatów dołączana jest instrukcja obsługi w języku polskim (taki wymóg nałożony na sprzedawców) i uwierz mi na słowo - dasz sobie radę.

Moim wyborem został Samsung NX100 z 'krótkim kitem' i mimo braku wizjera spełnia pokładane w nim oczekiwania. Więc polecam to rozwiązanie tym bardziej że cena nie jest wygórowana, a jakość jest zadowalająca.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

BTW - tuż przed 18 dostałem telefon z serwisu, jest szansa, że mój 40-letni Olympus przeżyje tą kąpiel w morzu=)
    Coś mi się zdaje, że jeżeli to tylko możliwe pozostań przy swoim Olympusie, w międzyczasie może coś wpadnie Ci w oko lub... zmienisz kryteria jakimi się kierujesz. Tak czy inaczej łatwo nie będzie. Zatem powodzenia

Domyślnie

Sprawdź Fujifilm X10.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów