Cytat Zamieszczone przez dusiowa Zobacz posta
Dziękuję za odpowiedź, chociaż jakoś ciężko to widzę. Czy podczepienie heliosa pod kita daje lepszy efekt? albo chociaż łatwiejszy? mam nadzieje, że z zenita uda mi się zdjąć obiektyw
Zależy co rozumiesz pod pojęciem lepszy efekt, ale ani skala odwzorowania nie będzie większa ani jakość nie będzie lepsza a dodatkowo otrzymasz ciemność w wizjerze i chyba winietę (choć tu nie mam pewności, nie kombinowałem z tym połączeniem)
Jeżeli zależy Ci na dużej skali odwzorowania najlepiej stosować ogniskowe ~28mm z pierścieniami (oczywiście odwrócony obiektyw). Co ciekawsze różne stałki 28mm dadzą lekkie różnice w skalach odwzorowania... czyli np. takumarem 28mm będzie inna skala, vivitarem 28mm będzie inna i kitem ustawionym na 28mm też będzie inna, nie dużo ale różnica jest (odległość ostrzenia też się zmienia).
Kolejnym problemem w połączeniu odwrotki z pierścieniami jest ciemność w wizjerze... przy słabym świetle nie widać nic, przy lekkim kontury obiektu.

Żeby pokazać, że da się przymierzyć z ręki, jakiś tam gniot na próbę stacka z ręki.. na łące.
Zdjęcie
Canon 28/2.8 na odwrotce z 1 kompletem pierścieni pośrednich.

Przy tak małej głębi można uciec się do stackowania czyli wykonania kilku zdjęć z różnym rozłożeniem płaszczyzny ostrości a następnie połączenia ich w post procesie tak, żeby sztucznie zwiększyć głębie. Aha... no i przy większych skalach dopalanie lampą z dyfuzorem jest konieczne bo światła jest po prostu za mało. W wizjerze oczywiście ciemność. Najpierw popróbuj z jednej klatki.

Żebyś się nie zraziła moja rada jest taka... na próbę podepnij odwróconego kita, zrób dyfuzor na lampę wbudowaną. Obiektyw wcześniej domknij do ~f/11, czas około 1/80, iso100-200 i have fun To tak na próbę, później już myślę, że załapiesz jak to działa. Pamiętaj, żeby nie przymykać zbytnio... dyfrakcja czasami gorsza od minimalnie większej głębi
Podlinkuj jakieś zdjęcie i napisz co byś chciała w nim zmienić, łatwiej będzie cokolwiek powiedzieć.