Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Pentax obniża ceny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Pentax obniża ceny

http://www.imaging-resource.com/NEWS/1138777201.html
    Nieźle 600$ za DSLR (bardzo przyzwoitego) z kitowym obiektywem....
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Domyślnie

Cały dowcip polega na tym, że polski przedstawiciel - firma Apollo - dogłębnie olewa klienta, wszelkie obniżki cen, (...) o marketingu nie wspominając.
    Obniżka ta pokazuje jedynie, że rozpoczął się wyścig w segmecie enterlevel, co z pewnością zwiastuje pojawienie się EOSa 3000D. Swoją drogą ciekaw jestem, jak na to zareaguje Nikon i Sony/Minolta.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

"kto pierwszy, ten lepszy" mówi znane powiedzenie. Wiele osób skusi się na tego pentaksa, jako pierwszą lustrzankę cyfrową. Zwłaszcza Ci, którzy mieli styczność z normalnymi lustrami. Canon i Nikon będą mieli ciężko. To nie będzie lekka walka o podstawowy rynek luster.

W tym wypadku Canon albo bedzie musiał jeszcze bardziej opuścić cenę 3000d, albo wsadzić w body coś czego nie mają inne firmy. Tylko co?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Cały dowcip polega na tym, że polski przedstawiciel - firma Apollo - dogłębnie olewa klienta, wszelkie obniżki cen, (...) o marketingu nie wspominając.
    Obniżka ta pokazuje jedynie, że rozpoczął się wyścig w segmecie enterlevel, co z pewnością zwiastuje pojawienie się EOSa 3000D. Swoją drogą ciekaw jestem, jak na to zareaguje Nikon i Sony/Minolta.
    widzialem ostatnio w MM Pentaksa *istDS2 za 2800zl w zestawie z denkiem 18-55. nie jest zle w porownaniu z tym co bylo

choc na jakis nagly wybuch Pentaksa na polskim rynku bym sie raczej nie nastawial. a szkoda...
    www albo tez flickr

red_hose
    Guest

Domyślnie

Szczerze, to wątpie aby Canon zaskoczył czymś w 3000D. Modele z rodziny 3000 były zawsze "bardzo okrojonymi" modelami swoich "starszych" braci. Podejrzewam, że w modelach D nie bedzie raczej inaczej.
    Jeśli chodzi o przeboje cenowe, to miłym zaskoczeniem jest cena KM 5D +kit - cena w fotobasi to 2499zł!!!
    Może wreszcie ceny cyfrowych luster znormalnieja??!!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez red_hose
    Szczerze, to wątpie aby Canon zaskoczył czymś w 3000D.
    moze zaskoczyc cena. na poziomie 500~600$.

takia communion-camera

Cytat Zamieszczone przez red_hose
    Modele z rodziny 3000 były zawsze "bardzo okrojonymi" modelami swoich "starszych" braci.
    3000D ma miec zupelnie plastik-fantastik korpus, brak obslugi RAW-ow, plastikowe mocowanie obiektywow, i kilka innych kastracji. w sam raz, zeby konkurowac z malpkami w tej cenie

tylko odchylanego LSD nie bedzie
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-02-2006 o 12:31
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Hmm, nawet nie wiedziałem, że taki dSLR istnieje. Z ciekawości przejrzałem fotki na PBase i................
    Jak komuś takiej jakości zdjęcia wystarczają to faktycznie ale MZ z byle małpy jakość jest o niebo lepsza niż z tego aparatu (przynajmniej z tego co tm widziałem).
    to zalezy. Pentaksy maja dosc kiepski procesor obrazu. natomiast obrabiajac RAW-y mozna z nich wyciagnac bardzo przyzwoite zdjecia.
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Jeśli okroją 3000d z rawów, metalowego bagnetu i innych elementów, to marną przyszlość wróżę mu na Polskim rynku. Może i matryca bedzie dobra, bo CMOS, ale reszta do bani!
    Za tą kasę można kupić IS2 lub Pro1, gdzie otrzymasz na starcie większego zoom'a wybór trybów AF czy punktowy pomiar światła....
    Ci, którzy interesują się fotografią, dostrzegą w 3000d braki.
    Ci, którzy dopiero zaczynają, dostrzegą "więcej" w hybrydach (Pro1, IS2,G5,G6)Bo nie wiem czy kompletny nowicjusz bedzie miał ochotę targać na wczasy 2 obiektywy i zmieniać je tylko dlatego by mieć $%% szumnie zwaną lustrzanką

A co do wypowiedzi Red_Hose, to chłopak ma rację. 5D mocno staniała. Czuje w kościach, że ta świętej pamięci firma, jeszcze zrobi nam tu jakąś rewolucję!

Mariuszos
    Guest

Domyślnie

Pentax tanieje bo najwyraźniej wycofuje się z części rynku...

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3812
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3871

Domyślnie

Mariuszos - z owym podziałem rynku to dość ciekawa teoria, lecz chyba nie do końca trafiona. Pentax zawsze miał zróżnicowanie rynku. Począwszy od innych nazw modeli (europejski MZ-6 to amerykański ZX-L) po drobne różnice w obudowie (w europie nigdy nie były dostępne czarne wersje MZ-5, MZ-3, obecenie szkła z seri Limited w kolorze czarnym również nie są dostępne w europie). Różnice między DL a DL2 są również raczej kosmetyczne. Podobnie jak między DS a DS2.
    Gwałtowna obniżka ceny ma związek raczej ze współpracy z Samsungiem (choć przyznaję, że nie wiem do końca, co Samsung zaoferował w zamian za sprzedaną technologię). Cena może być po prostu zbliżeniem się do tej, jaką zaoferuje król mikrofalówek w momencie premiery "swojego" GXa.
    Tymczasem zaś myślę, że jest są to jedynie bajania podobne do tych z 3000D. Za miesiąc-dwa powinno się wiele wyjaśnić.

Mruczek - 3000D nie jest dla tych, którzy fotografują. To marketingowy lep dla osób chcących spróbować wejść do rodziny EOS (tyle przynajmniej wywnioskowałem z ulotki Canon EOS z 2002 )
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów