Mam dokładnie ten sam problem, nawet sprzęt ten sam. (50D i 5D MK II). Zdjęcia z 5D z lampą skierowaną w sufit w większości strasznie niedoświetlone. Przy 50D problemu nie ma. Sprawdziłem wszystkie ustawienia, w obu aparatach mam dokładnie takie same (kompensacja na 0, pomiar wielosegmentowy, zoom na auto). Zdjęcia są tak samo niedoświetlone, niezależnie od trybu (M, Av, P) i ustawień synchronizacji (auto, 60-200, 200 (stały)). Najgorsze jest to, że w niektórych warunkach zdjęcia wychodzą dobrze naświetlone, w związku z czym ustawienie na stałe siły błysku na +2 nie rozwiązuje problemu. Nie jestem też w stanie zidentyfikować dokładnie, w jakich warunkach jest ok, a w jakich nie doświetla... Na następnym weselu ustawię pomiar TTL na uśredniony, może to pomoże, chociaż szczerze wątpię. Aha, po zrobieniu zdjęcia lampa oczywiście sygnalizuje prawidłowe naświetlenie.
Jeżeli komuś uda się rozwiązać ten problem, to chętnie również skorzystam, bo jak na razie, to podobnie jak lukasz57-90, jestem trochę zły na ten zestaw.