Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Canon 5D Mark II / Canon 50D + lampa 580EX II

Domyślnie Odp: Canon 5D Mark II / Canon 50D + lampa 580EX II

Mam dokładnie ten sam problem, nawet sprzęt ten sam. (50D i 5D MK II). Zdjęcia z 5D z lampą skierowaną w sufit w większości strasznie niedoświetlone. Przy 50D problemu nie ma. Sprawdziłem wszystkie ustawienia, w obu aparatach mam dokładnie takie same (kompensacja na 0, pomiar wielosegmentowy, zoom na auto). Zdjęcia są tak samo niedoświetlone, niezależnie od trybu (M, Av, P) i ustawień synchronizacji (auto, 60-200, 200 (stały)). Najgorsze jest to, że w niektórych warunkach zdjęcia wychodzą dobrze naświetlone, w związku z czym ustawienie na stałe siły błysku na +2 nie rozwiązuje problemu. Nie jestem też w stanie zidentyfikować dokładnie, w jakich warunkach jest ok, a w jakich nie doświetla... Na następnym weselu ustawię pomiar TTL na uśredniony, może to pomoże, chociaż szczerze wątpię. Aha, po zrobieniu zdjęcia lampa oczywiście sygnalizuje prawidłowe naświetlenie.
    Jeżeli komuś uda się rozwiązać ten problem, to chętnie również skorzystam, bo jak na razie, to podobnie jak lukasz57-90, jestem trochę zły na ten zestaw.

No niestety, ustawienie pomiaru TTL na uśredniony niewiele pomogło. Nadal o jakieś 1,5-2 Ev za ciemne. Jakieś jeszcze pomysły?

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez orted Zobacz posta
    No niestety, ustawienie pomiaru TTL na uśredniony niewiele pomogło.
    Masz na myśli ustawienia pomiaru lampy, czy aparatu?
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Mam na myśli ustawienia pomiaru lampy.

ja ma dokładnie tak samo, nie mogę sobie z tym problemem poradzić, najgorzej jest z lampą na wprost i zoom minimalny, ciemno jak ch...a, jak podkręcę ogniskową to zdjęcia są jasne, tzn prawidłowo naświetlone,
    Najlepsze jest to że mam zapasowe body Canona 1100 i tam prawidłowo naświetlone czy z lampą do góry czy na wprost, czy ogniskowa mała czy duża - gdzie puszka kosztowała niewiele ponad tysiaka, a 5d II ponad 7tys

Wydaje mi się że to ostatni sezon weselny na tym sprzęcie, mam też Nikona d700 z obiektywem jak w canonie 24-70 f2.8 tu nie ma żadnych problemów, nawet trzeba trochę odejmować błysk bo za jasne robi

jakby ktoś wpadł na jakiś trop, jaka może być przyczyna będę wdzięczny za info, dodam że próbowałem różnych ustawień, inne lampy podpinałem itd. Kolega z branży robiący tym samym zestawem ma identyczny problem

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez snacki Zobacz posta
    tu nie ma żadnych problemów, nawet trzeba trochę odejmować błysk bo za jasne robi
    Czyli jednak też jest problem.
    A próbowałeś działać w trybie A lampy? A tak w ogóle, jaka to lampa?

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

a jaki masz pomiar swiatla wlaczony?
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów