Strona 59 z 150 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Bywalec Awatar Bazyss
    Miasto
    Knzas/ŁDZ

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

czyli gdzie może leżeć problem niskie f/ 2.8 czy 50D a może szkło samo w sobie tak odwzorowywuje?

--- Dodano kolejny post ---

Małe pytanie do bardziej doświadczonych
    Jakie iso max w C50D gdzie nie widać lub jest ledwo widoczny margines szumów?
    Czy to już bardziej parametr do własnego ustawienia metodą prób i błędów?

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Zależy od indywidualnych upodobań fotografującego. Dla mnie 1600 jest ok, jeśli poprawnie naświetlić klatkę, chociaż zależy od charakteru sceny. Inny powie, że 800 jest dla niego nie do przyjęcia. Szumofobem nie jestem, liczy się fajna klatka
    5D, stałki, zoomy

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez Bazyss Zobacz posta
    czyli gdzie może leżeć problem niskie f/ 2.8 czy 50D a może szkło samo w sobie tak odwzorowywuje?[COLOR="Silver"]
    Tamron tak ma, w takie odcienie ucieka. Np. kolegi Sigma 50mm 1.4 uciekała mi lekko w fioletowo-niebieskie odcienie.
    Nie ma się co przejmować. Każdy, pierwszy systemowy Canonowski obiektyw będzie inaczej kolory oddawał niż producenci alternatywni.

Jakie iso max w C50D gdzie nie widać lub jest ledwo widoczny margines szumów?
    Czy to już bardziej parametr do własnego ustawienia metodą prób i błędów?
    Spokojnie 1600 jest używalne. Gdy miałem 50D to spokojnie drukowane fotografie 15x21 cm nie odstraszały. Wiadomo, że na kompie i 200% crop wszytko wyjdzie, ale chyba nie oto chodzi :-)

Poza tym fleder słusznie zauważył, że liczy się ujęcie.

Pełne uzależnienie

"czyli gdzie może leżeć problem niskie f/ 2.8 czy 50D a może szkło samo w sobie tak odwzorowywuje?"
    nie ma najmniejszego znaczenia jak rodzaj balansu bieli nastawisz w aparacie.
    matryca widzi wylacznie "czarno_bialo" - tzn zapisuje tylko stopnie szarosci.
    kolor jest wyliczany w komputerze . mozesz z nim robic co chcesz.

nastawienie balansu bieli w aparacie to jedynie informacja na potrzeby podgladu na displayu aparatu , lub dla przeliczen koloru na potrzeby jpeg ow w puszcze. Ale chyba Twoim produktem nie jest jpeg z puszki ?

Twoje pytanie "gdzie moze lezec problem" ? - nie ma problemu - tak jest prawidlowo , oswietlenie zmienia swoja barwe ( nie musi odpowiadac jednej ze standaryzowanych nastaw w aparacie) , oko sie akomoduje , matryca nie.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Ja w swoim 5D używam 1600 jeśli muszę, 3200 bardzo bardzo rzadko, tylko w extremalnych warunkach. Przy jsanych szkłach nie wychodzę ponad 1000.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Coś już napisał Awatar kawalek
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Ja w swoim 5D używam 1600 jeśli muszę, 3200 bardzo bardzo rzadko, tylko w extremalnych warunkach. Przy jsanych szkłach nie wychodzę ponad 1000.
    koledze chyba chodzi o iso w 50D a uwierz mi ze to zupełnie inny świat.

moim zdaniem iso 800 w 50D to max przy jakim można robić
    5D x2 | 28+50+85

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    dunablaster, Kolego, generalnie to LV w lustrzankach raczej nie jest od tego żeby się w niego cały czas gapić W makro ok, ale podczas ślubu czy imprezy nie będzie to za wygodne (nie wspominając już o fakcie, że wyglądałbyś bardzo nie-pro ). Moim skromnym zdaniem po to w lustrzance jest wizjer, żeby za jego pomocą kadrować i kontrolować parametry, wyświetlacz to gadżet, pomyśl jak radzono sobie za czasów błony...

Kompletnie nie zgadzam się z Tobą.

LV to nieoceniony element przy szerokim kącie podczas wesela, używam go bardzo często, a jestem z czasów błony. Zdjęcia z góry czy różnego rodzaju wariacje z lampą przy wydłużonym czasie i błysku na drugą lamelkę to właśnie LV daje ogromne możliwości.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

to teraz ja trochę potruje z dylematami
    posiadam 5d + 350d + 35/2 + 85 1.8 430ex2
    teraz mam troszkę kasy na modernizacje: i myślę aby kupić
    zestaw 1. Quantuum r+600 dual power + BD - do świecenia w plenerze - koszt ok 1600zł
    zestaw 2. 580ex2 + wyzwalacz radiowy z funkcją przenoszenia HSS - koszt ok 1800zł
    zestaw 3. 430ex2 + samyang 14mm + drugi odbiornik radiowy - koszt ok 2000zł
    Realnie przydało by się wszystko, ale jestem ciekaw czy 580ex2 zgasi słońce na HSS tak w dzień 1 sierpnia po 17 ? - wiadomo troszkę w PS można podciągnąć
    czasami brakuje mi szerokości więc dlatego propozycja samyanga który jest fajnym szkłem
    Lampy używam mało, ale ostatnio pobawiłem się r+600 i ładny efekt wychodzi ze zgaszenia słońca, druga lampa, chyba warto mieć jak pierwsza padnie w razie co ale czy musi to by 580ex2 - na moc 430ex2 nie narzekam, wiadomo w plenerze na otwartej przestrzeni nie wyrabia jak chce się niebo ostro przyciemnić. samyang ładnie rysuje
    Ostatnio edytowane przez obcy21 ; 29-07-2012 o 21:40
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

dulak:
    Nikt tutaj nie zwrócił uwagi na fakt, że używanie LV w 100% nie ma sensu.
    LV jak najbardziej ma zastosowanie, wszystko z głową, wszystko dla ludzi....

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Proszę o pomoc w sprawie zakupu Sprzętu do ślubów - aparat + szkła .
    Co kupić na początek Nikona czy Canona ?? Co się bardziej sprawdzi w trudum oświetlenu .

Strona 59 z 150 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów