Strona 39 z 142 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Z 35 się dogadujesz? bo kwestia może tego ze przekadrowujesz? strzelaj tak zebys nie przekadrowywal i jesli ze statywu nie trafia to znaczy, ze masz body nie halo. Watpie zeby drugie szklo sie trafilo zle, kwestia body bedzie.
    Ale o jakim przekadrowywaniu ty mowisz? Ja tu pisze o strzalach testowych a przy tych sie nie przekadrowuje.

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Albo, co jeszcze bardziej prawdopodobne, kwestia braku umiejętności obsługi takich jasnych szkieł przez operatora :-) Wszystkim, co jaśniejsze od f/2,8 pracuje się niestety trudniej (jeśli idzie o AF).
    No jak by to powiedziec... chyba jednak doswiadczenie mam.

Zakładam, że to nie ta kwestia bo ma 35L. Ale fakt, mi 24L dlugo nie trafiala trzeba bylo się nauczyć, że przy 1.4 trzeba od ostrzenia do wyzwolenia spustu na wdechu jak snajper zeby nie poruszyc
    Ale przeciez GO przy 24mm nie jest tak mala. Przynajmniej wieksza niz w 35L

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    a jak masz krótkie czasy to chyba tak nie trzeba się starać bo zawsze można przymknąc do 1.6-1.8 i już będzie lepiej af trafiał zależy też od puszki. Nie mam tego obiektywu, ale jeśli są krótkie czasy to nie ważna jest przysłona na jakiej się robi chyba że piszesz o złych warunkach to tak wtedy af może mieć problem, ale w dobrych zawsze powinien trafiać. Tak to jest oczywiste dla mnie zawsze się testuje przy najmniejszej przysłonie obiektyw o ff czy bf. Chodziło mi o to że ten obiektyw nie jest ostry od pełnej dziury tylko lekko trzeba go przymknąc ja od ff czy bf nie pisałem. Przy 1.4 ten obiektyw w testach nie wymiata tak bardzo i nie jest ostry ale to wszystkie tak obiektywy mają i zawsze lekko trzeba przymykać żeby ostrość była oki. Ja bym przymykał raczej do tych 1.6-1.8 a to jest mała różnica do 1.4 co innego kupując taki obiektyw i jak trzebaby było przymknąć o jedną działke przysłony to nie byłoby sensu kupna jeszcze za tyle kasy.
    Po to place kupe kasy za obiektyw zeby dzialal dobrze na 1.4
    Mylisz sie, to szklo jest ostre na 1.4. Przy 1.8 tez sie myli ale margines bledu sie powieksza.

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    potwierdzam, ja tez musialem wpierw ogarnac prace z 24L
    Na poczatku sie wkurzalem, ze masa zdjec do kosza, ale z czasem jak zajarzylem ze przy tej ogniskowej i przeslonie jakiekolwiek przekadrowywanie nie ma sensu - odsetek nietrafionych ujec znaczaco sie zmniejszyl.
    Co prawda dalej jest spory, ale teraz jestem pewien, ze to nie moja wina, a ukladu AF w 5DII (wlasciwie to jego bocznych punktow)
    W plenerze mozna spokojnie uzywac 24L i ostrzyc na bocznych punktach, ale jak jest ciemno i chce sie miec powiedzmy ustawiony AF na czyjas twarz nie w centrum kadru, to jedyne wyjscie to LV :P
    No albo tylko centralne kadrowanie
    No albo 5DIII ;]
    No albo 1D

- - - Updated - - -

Ostrze tylko na srodkowym. Rzeczywiscie zauwazylem ze strzelajac w mniejsze obiekty ktore np zajmuja w wizjerze tyle miejsca co kwadracik punktu AF szklo zglupieje. Czesto Lapalo mi ostrosc na obiekt blizej aparatu ktory np znajdowal sie na granicy tego okregu w wizjerze wiec pytanie brzmi jak duzy musi byc obiekt zeby to szklo poprawnie wyostrzylo?

powiem Ci stary, ze jak Ciebie czytam to jakbym sam siebie slyszal hehe
    identyczne fazy mialem z tym moim 24L jak testowalem na nim AF na tablicach.
    juz nie pamietam co konkretnie dolegalo, no ale cos tam bylo nie tak.
    kombinowalem z korekcja BF/FF jak kon pod gore.
    az sie wkurzylem, olalem wszystko i poszedlem na testy na jakiegos rodzinnego grila.
    o dziwo jak wrocilem do domu to pozytywne zaskoczenie ze wiekszosc zdjec ma trafiona ostrosc tam gdzie powinna
    olej te tablice i idz w teren posprawdzac.
    jestem pewien, ze wrocisz i bedzie cacy.
    tablice testowe sa dobre dla posiadaczy tamron 17-50 z obsesja na punkcie ostrosci
    Ale ja nie uzywam zadnych tablic. Moje doswiadczenia to jakies 300-400 strzalow w mieszkaniu z bliska i daleka we wszystko co sie dalo - krzesla, ksiazki, garnki, szafki, dzieci. Ja nie lubie linijek.

To jak AF będzie trafiał to tak nie bardzo zależy od wybranej przysłony, ponieważ obiektyw celuje i tak na w pełni otwartej przysłonie i domyka ją do wartości docelowej w momencie wciśnięcia spustu. Z mojego własnego doświadczenia jeżeli chodzi o jasne stałki to z 35L, 85L i 135L właściwie nie ma problemu (poza oczywistą mam nadzieję sytuacją, kiedy coś jest po prostu uszkodzone). 50L bywa niestety chimeryczne i z tego co słyszałem, 24L również. W przypadku 50L można i prawdopodobnie należy to tłumaczyć tym, że w grupie wymienionych obiektywów ten jest jednak najbardziej miękki na pełnym otworze, stąd AF może się pomylić. W przypadku 24L dość prawdopodobne jest to, że ze względu na kąt widzenia na pojedynczy czujnik pada nieco większy rzut obrazu niż na dłuższych obiektywach, przez co aparat do końca nie wie w co ma celować. Być może puszki z trybem Spot AF (7D, 5D Mark III, 1D X) będą z tym obiektywem sprawniejsze - ponownie, jest to do sprawdzenia przez użytkowników wyżej wymienionych. Bardzo wiele zależy również od praktyki - dla mnie na przykład pierwsze dni używania 85L wiązały się z chęcią oddania obiektywu, a po paru czy parunastu miesiącach użytkowania właściwie nie mam zdjęć nieostrych z powodu AF (na 5D Mark II).
    Jak widac w mojej stopce mam 35L ktore uzywam najczesciej na 1.8 mam i 85 ktore jest prawie zawsze na 1.8 i 135 ktore zawsze uzywam na f2.
    Moze sprobuje dzis zalozyc lampe i postrzelac ze wspomaganiem AF z lampy. Moze to pomoze.
    Caly czas zastanawia mnie jaka powiezchnie mierzy aparat przy ustawiania AF przy tym szkle.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    O proszę CAnon zabrał się za kontrolę jakości, a w zasadzie powtarzalnośći... moja 35L ma również +12 na 5d2, nie tykałem servisem, da się zyć, na 5d nie widać na wielgachnym pixelu.
    Moje 35L akura ustawione jest chyba na +2 bo trafia prawie w cel.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    No i dalej **** blada z ta 24L. Mniej wiecej dziala na AF+12 w tyl.
    Generalnie to szklo jest bardzo ciezkie do opanowania. Dalej trafia jak chce. Naprawde nie wiem co zrobic.
    Chyba poczekam z decyzja do jutra. Sprobuje jeszcze postrzelac w dzieciaki ale puki co to jestem raczej rozczarowany. Jak trafi to jest bajka ale takich strzalow mam niewiele.
    Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Nie przejmuj się, miałem podobne odczucia. Na początku ustawiłem AF na +18, ale później się okazało, że wystarczy +12. Celność 24L jest ok, trzeba się nauczyć używać tego szkła; przez pierwsze kilka ślubów miałem ok 25-30% nietrafionych zdjęć (czyli totalne dno), później 'jedynie' 5-10%, gdzie czasem wina była po mojej stronie lub po stronie AF 5DII.
    Z 24L niestety trzeba się dogadać, a rozmowy czasami trwają...
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Z 35 się dogadujesz? bo kwestia może tego ze przekadrowujesz? strzelaj tak zebys nie przekadrowywal i jesli ze statywu nie trafia to znaczy, ze masz body nie halo. Watpie zeby drugie szklo sie trafilo zle, kwestia body bedzie.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie

Albo, co jeszcze bardziej prawdopodobne, kwestia braku umiejętności obsługi takich jasnych szkieł przez operatora :-) Wszystkim, co jaśniejsze od f/2,8 pracuje się niestety trudniej (jeśli idzie o AF).

Miasto
    Kraków

Zakładam, że to nie ta kwestia bo ma 35L. Ale fakt, mi 24L dlugo nie trafiala trzeba bylo się nauczyć, że przy 1.4 trzeba od ostrzenia do wyzwolenia spustu na wdechu jak snajper zeby nie poruszyc
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez duperel Zobacz posta
    Co proszę????
    1. Dlaczego niby nie da się zmienić trybu AF bez patrzenia?
    2. Nigdy mi się nic "samo" nie przestawiło

Powyższe oczywiście dotyczy modeli xxD i wyższych. W xxxD mógłbym zrozumieć Twoje argumenty

zgadzam się z powyższym. W canon da się zmieniać punkty af bez odrywania oka od wizjera nie ma z tym żadnych problemów i wszystkie guziki sa pod ręką tak jak powinny być dostępne. Tylko trzeba mieć opanowany aparat do perfekcji oczywiście tym bardziej jak się robi reportaż żeby szybko nim operować
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 19-07-2012 o 00:00

Miasto
    Kraków

Po to kupuje szkło ze 1.4 zeby obiektyw byl sprawny wlasnie z najmniejsza GO. Po co testowac na BF/FF na wyzszych rpzeslonach gdy GO jest wieksza i maskuje bledy?

Początki nałogu

a jak masz krótkie czasy to chyba tak nie trzeba się starać bo zawsze można przymknąc do 1.6-1.8 i już będzie lepiej af trafiał zależy też od puszki. Nie mam tego obiektywu, ale jeśli są krótkie czasy to nie ważna jest przysłona na jakiej się robi chyba że piszesz o złych warunkach to tak wtedy af może mieć problem, ale w dobrych zawsze powinien trafiać. Tak to jest oczywiste dla mnie zawsze się testuje przy najmniejszej przysłonie obiektyw o ff czy bf. Chodziło mi o to że ten obiektyw nie jest ostry od pełnej dziury tylko lekko trzeba go przymknąc ja od ff czy bf nie pisałem. Przy 1.4 ten obiektyw w testach nie wymiata tak bardzo i nie jest ostry ale to wszystkie tak obiektywy mają i zawsze lekko trzeba przymykać żeby ostrość była oki. Ja bym przymykał raczej do tych 1.6-1.8 a to jest mała różnica do 1.4 co innego kupując taki obiektyw i jak trzebaby było przymknąć o jedną działke przysłony to nie byłoby sensu kupna jeszcze za tyle kasy.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 19-07-2012 o 00:18

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    a jak masz krótkie czasy to chyba tak nie trzeba się starać bo zawsze można przymknąc do 1.6-1.8 i już będzie lepiej af trafiał zależy też od puszki.
    To jak AF będzie trafiał to tak nie bardzo zależy od wybranej przysłony, ponieważ obiektyw celuje i tak na w pełni otwartej przysłonie i domyka ją do wartości docelowej w momencie wciśnięcia spustu. Z mojego własnego doświadczenia jeżeli chodzi o jasne stałki to z 35L, 85L i 135L właściwie nie ma problemu (poza oczywistą mam nadzieję sytuacją, kiedy coś jest po prostu uszkodzone). 50L bywa niestety chimeryczne i z tego co słyszałem, 24L również. W przypadku 50L można i prawdopodobnie należy to tłumaczyć tym, że w grupie wymienionych obiektywów ten jest jednak najbardziej miękki na pełnym otworze, stąd AF może się pomylić. W przypadku 24L dość prawdopodobne jest to, że ze względu na kąt widzenia na pojedynczy czujnik pada nieco większy rzut obrazu niż na dłuższych obiektywach, przez co aparat do końca nie wie w co ma celować. Być może puszki z trybem Spot AF (7D, 5D Mark III, 1D X) będą z tym obiektywem sprawniejsze - ponownie, jest to do sprawdzenia przez użytkowników wyżej wymienionych. Bardzo wiele zależy również od praktyki - dla mnie na przykład pierwsze dni używania 85L wiązały się z chęcią oddania obiektywu, a po paru czy parunastu miesiącach użytkowania właściwie nie mam zdjęć nieostrych z powodu AF (na 5D Mark II).

Miasto
    Kraków

W starych jedynkach ciężko żeby coś się samemu przestawiło, w sumie wkurzała mnie do tej pory guzikologia ale teraz uważam, że jest sensowna.

Strona 39 z 142 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów