Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
Również jestem zwolennikiem roboty na 2 puchy. Zwłaszcza początkujący powinien coś takiego praktykować. Fotograf ze stażem będzie doskonale wiedział kiedy może pozwolić sobie na zmianę szkła, że przykładowo od danego momentu będzie potrzebował dłuższej stałki, zna kolejność ceremonii i ma poukładane w głowie jakie kadry są mu potrzebne. Początkujący często strzela ile wlezie a potem wybiera, tutaj warto mieć 2 korpusy i nie tracić czasu na zmianę szkła. A jak żółtodziobowi się jeszcze ręce z nerwów trzęsą...
No niezłe farmazony pleciesz. W przyszłym roku pewnie pęknie mi już setka ślubów i mimo, że mam w głowie poukładane kadry to ludzie często są tak nieprzewidywalni, że nie wiesz kiedy coś się stanie (np. nagle się do siebie odwrócą i wymienią uśmiechami - tak znikąd podczas kazania któremuś przyjdzie to do głowy. Na zdjęciach wychodzi świetnie na zbliżeniach przynajmniej z 85 - jak nie zwracają na Ciebie tak uwagi i nie pozują.) Gdyby nie dwie puchy to pewnie ze 3/4 takich zdjęć by mi umknęło. Może i wiesz co jest po kolei i jak byś to chciał zrobić, ale czasem coś się wydarzy dobrego na 35 a Ty masz 135 albo odwrotnie - bo sobie właśnie pomyślałeś, że zrobisz coś a tu niespodzianka. Nie ma znaczenia czy jesteś pierwszy czy setny raz na zleceniu.

2 korpusy to przede wszystkim backup. Potem jest komfort pracy na 2 na raz - mniej żonglowania szkłami i mniej uciekających kadrów, a na końcu jak się ma 2 takie same puchy (albo chociaż 2 stojące na podobnym poziomie) to jest podwójny komfort - później przy obróbce ale taż jak się coś stanie to nie zostajesz z backupem który jest 3 generacje do tyłu, masz go tylko żeby mieć a nawet już nie korzystasz bo Cię po prostu wnerwia i zdjęcia odstają od tych z głównego body

Cytat Zamieszczone przez s1nn3r Zobacz posta
A jak to wygląda u Was technicznie na 2 body ?
Jedno grzecznie leży w plecaku czy oba na szyi, barkach ?
Po całodniowym reportażu 5d II, 24-70 2.8 i 580 EX II myslalem ze mi palce odpadną ( nie dlon, nie bark tylko ból na zgieciu palcow prawej dloni odpowiedzialnej za trzymanie body ).
Dlatego rozwazam pozbycie sie zooma, ktory jest ciezki i jakis upgrade drugiej puszki do pelnej klatki. I jak to teraz nosic - na tych paskach reporter strap ? Troche mnie wkurza ze to takie drogie . I nie wiem jak z wygoda. Bo na dwoch zwyklych canonowskich paskach na szyi to idzie sie pochlastac, plącze się to niemożebnie.
Oczywiście, że cały czas przy sobie (oprócz większości wesela) Jedno na szyi, drugie na ramieniu.