Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Mieszany widok

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

Cytat Zamieszczone przez Jernei Zobacz posta
    Mam 35L. Używany 24L mkI załatwiłby sprawę, lecz zastanawiam się nad trzymaniem dwóch tak drogich szkieł (w planach mam jeszcze zakup monitora), kiedy 35L mogę nie odpinać w ogóle (zakochałem się ) a 24 używałbym (tak sądzę) tylko wtedy, gdyby 35 nie radziła sobie z małymi pomieszczeniami. Im więcej możliwości rozbudowy zestawu, tym więcej problemów z wyborem....
    I to był dla mnie pomocny post, potwierdzający wybór 35mm. Szczególnie, że do bardzo szerokich kadrów czy szaleństw na sali mam to 17-40.
    Jak mimo wszystko niewiele używasz szerokiego kąta i masz z nim tyle problemów to może 16-35?

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    I to był dla mnie pomocny post, potwierdzający wybór 35mm. Szczególnie, że do bardzo szerokich kadrów czy szaleństw na sali mam to 17-40.
    Jak mimo wszystko niewiele używasz szerokiego kąta i masz z nim tyle problemów to może 16-35?
    Na sali często używam samyang 14/2.8 i jest to bardzo zacne szkło pod względem optycznym, jednak brak AF i ostrzenie "na czuja" powoli mnie męczy podczas szybkich akcji.
    16-35 używka porównywalna cenowo do używki 24, także z tych dwóch wybrałbym jednak to drugie ze względu na światło.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Na sali często używam samyang 14/2.8 i jest to bardzo zacne szkło pod względem optycznym, jednak brak AF i ostrzenie "na czuja" powoli mnie męczy podczas szybkich akcji.
    16-35 używka porównywalna cenowo do używki 24, także z tych dwóch wybrałbym jednak to drugie ze względu na światło.
    Miałem 16-35 mk1 i mi nie przypasowalo.
    Na 16 robiłem dosłownie kilka kadròw. Zdecydowanie wiecej na 24 i 35, dlatego sprzedałem 16-35 i zastąpiłem go 24/1.4 dużo bardziej jestem zadowolony z plastyki i ostrosci. Za jakis czas planuje dokupić uwa albo fisheye do kilku kadròw.

16-35 to może i ciekawy obiektyw ale nie dla mnie

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

no bez przesady dla f/2.8 i ustawieniu ostrości na 2m masz GO od 1.08m do 14.3m to co chcesz ostrzyć? GO 13.2m nie jest wystarczająca?
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

A czym błyskacie? 430 II wydaje mi się wystarczająca. Warto kupować 580 lub nawet 600 do "normalnego" (jak na ślub oczywiście) świecenia?

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    A czym błyskacie? 430 II wydaje mi się wystarczająca. Warto kupować 580 lub nawet 600 do "normalnego" (jak na ślub oczywiście) świecenia?
    tamten sezon błyskałem 430EX2 i nie miałem problemów
    2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
    Regulamin pkt8.

Cytat Zamieszczone przez obcy21 Zobacz posta
    no bez przesady dla f/2.8 i ustawieniu ostrości na 2m masz GO od 1.08m do 14.3m to co chcesz ostrzyć? GO 13.2m nie jest wystarczająca?
    Teoretycznie tak, jednak w praktyce u mnie się to nie sprawdza (pewnie moja wina). 14-stką robię dużo zdjęć w tłoku, gdzie przeważnie mam ustawioną wartość 0,7m na skali. Pewnie przez to mam problemy (czyt. nie zawsze dobrze ustawię odległość ogniskowania) i zamiast mieć ostro, mam tak sobie :/ Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem chipa z potwierdzeniem ostrości i doklejeniem go do samiego, macie jakieś doświadczenia z chipem doklejonym do tego obiektywu?

W 430 II przeszkadza mi tylko to, że nie ma takiej samej możliwości obrotu palnika jak w 580 II (jest ograniczona w pewnym zakresie) i w sumie to tyle, można się "doczepić" do 430.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Teoretycznie tak, jednak w praktyce u mnie się to nie sprawdza (pewnie moja wina). 14-stką robię dużo zdjęć w tłoku, gdzie przeważnie mam ustawioną wartość 0,7m na skali. Pewnie przez to mam problemy (czyt. nie zawsze dobrze ustawię odległość ogniskowania) i zamiast mieć ostro, mam tak sobie :/ Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem chipa z potwierdzeniem ostrości i doklejeniem go do samiego, macie jakieś doświadczenia z chipem doklejonym do tego obiektywu?

W 430 II przeszkadza mi tylko to, że nie ma takiej samej możliwości obrotu palnika jak w 580 II (jest ograniczona w pewnym zakresie) i w sumie to tyle, można się "doczepić" do 430.
    Mam dendaliona przyklejonego do tego szkla. Pomaga jak co pytaj smialo
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów