Strona 124 z 142 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

Witam, zaczynam w tym roku pracę na ślubach i mam kilka pytań odnośnie sprzętu. Póki co posiadam to co w stopce, chociaż chcę jeszcze dokupić canona 50mm 1.4 i 70-200 ale ten drugi to do sportu mi potrzebny. Zdecydowałem się na prace na stałkach, potrzebne mi będzie drugie body, moje 20D tak średnio się nadaje jako drugie... chciałbym do czerwca kupić 1ds II, ale zobaczymy jak to wyjdzie. Powiedzcie mi jeżeli nie uda mi się kupić FF do tego czasu, czy C28 1.8 wystarczy mi jako standardowy/szerszy kąt do mojej jedynki? czy myśleć jeszcze o kupnie jakiegoś szerszego obiektywu?

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Cytat Zamieszczone przez jajo_antipo Zobacz posta
    Witam, zaczynam w tym roku pracę na ślubach i mam kilka pytań odnośnie sprzętu. Póki co posiadam to co w stopce, chociaż chcę jeszcze dokupić canona 50mm 1.4 i 70-200 ale ten drugi to do sportu mi potrzebny. Zdecydowałem się na prace na stałkach, potrzebne mi będzie drugie body, moje 20D tak średnio się nadaje jako drugie... chciałbym do czerwca kupić 1ds II, ale zobaczymy jak to wyjdzie. Powiedzcie mi jeżeli nie uda mi się kupić FF do tego czasu, czy C28 1.8 wystarczy mi jako standardowy/szerszy kąt do mojej jedynki? czy myśleć jeszcze o kupnie jakiegoś szerszego obiektywu?
    Mam prawie ten sam zestaw co ty i mi aktualnie wystarcza 28mm i 85mm, szczególnie na weselach jak mam okazje je pstrykać i z obrazka i efektów jestem zadowolony.

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez jajo_antipo Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego jakie zdjęcia robisz. Ja noszę 15mm tylko dla kilku kadrów żeby później zmienić właśnie na 28. Z drugiego body nie zdjemuje 85mm i póki co nie kupuję nowych słoików.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

witaj, miąłem taki zestaw (dsII i 28 1.8) i naprawdę dawał spokojnie radę, teraz mam 24 1.4 i jest również super, jeśli potrzebuje naprawdę szeroko to zapinam 17-40 ale to naprawdę sporadycznie.
    pzdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

pod FF to wydaję mi się że 28mm wystarczy, jednak tak jak pisałem nie wiem czy uda mi się teraz kupić FF. Ja pytałem czy wystarczy mi ta ogniskowa pod moją jedynke APS-H?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Nowy sezon nowe rozterki Do tej pory pracowałem na 2x50D jednak po dokonaniu zmiany na 5D sprzedałem oba cropy i zostałem bez backupu Mam do dyspozycji jakieś 2500 zł na drugie 5D tylko zastanawiam się czy przy małej ilości ślubów jaką posiadam na ten sezon nie będzie lepiej jak kupie jakieś 20D jako backup a resztę dołożę do zakupu 135L- moim zdaniem nowy obiektyw da mi nowe perspektywy. Obecnie posiadam szkła 28mm 50mm 85mm w wersjach USM. Do tej pory pracowałem na jedno body- drugie leżało w plecaku a obiektywy na pasie. Zdaje sobie sprawę, że dwa pełno klatkowe body oszczędzą czasu na zmianę szkieł i pewnie pozwolą złapać więcej niespodziewanych momentów które często uciekały podczas przepinania szkieł, ale perspektywa posiadania 135L na plenery jest równie kusząca.. Zapas cropowy planuje tylko na ten sezon, kolejne już będą na dwa FF- niestety startuje z działalnością i to za swoje prywatnie zarobione pieniądze więc trzeba puki co wybierać mniejsze zło Co sądzicie? W którym kierunku iść?

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Kup druga piątkę. 135 jest fajne, ale 85 wystarczy.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Kup druga piątkę. 135 jest fajne, ale 85 wystarczy.
    Puki co licytuje 5D. Zobaczymy co z tego wyjdzie Pierwszy ślub dopiero pod koniec kwietnie wiec jest czas- może wpadnie jakieś niespodziewane zlecenie i będę miał oba
    Panowie jeszcze jedno pytanie do zbliżeń macie pierścienie czy cropy robicie? Zastanawiam się czy jest sens pakować się w pierścienie z automatyką dla tych dosłownie kilku zdjeć ( do macro mnei nie ciągnie więc jedynie do tego będą używane)

Bywalec
    Miasto
    Dzianisz

moim podstawowym szkłem ślubnym niedługo będzie canon 24-70 f2.8. nim pewnie będzie około 80% zdjęć, szczególnie w kościele. zastanawiam sie nad drugim zoomem. wcześniej byłem zdecydowany na canona 70-200 f2.8 ale teraz zastanawiam się nad canonem 70-200 f4 is. wszystkie testy pokazują, że jest naprawdę świetny optycznie. moje pytania są następujące:
    1. czy bardzo będzie mi brakowało światła? (mam 6d więc bardzo wysokie używalne iso)
    2. czy głębia ostrości będzie się bardzo różnić w tych dwóch szkłach?
    3. który z tych obiektywów ma ładniejszy bokeh?
    4. który z tych obiektywów byście wybrali i dlaczego?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez waka Zobacz posta
    moim podstawowym szkłem ślubnym niedługo będzie canon 24-70 f2.8. nim pewnie będzie około 80% zdjęć, szczególnie w kościele. zastanawiam sie nad drugim zoomem. wcześniej byłem zdecydowany na canona 70-200 f2.8 ale teraz zastanawiam się nad canonem 70-200 f4 is. wszystkie testy pokazują, że jest naprawdę świetny optycznie. moje pytania są następujące:
    1. czy bardzo będzie mi brakowało światła? (mam 6d więc bardzo wysokie używalne iso)
    2. czy głębia ostrości będzie się bardzo różnić w tych dwóch szkłach?
    3. który z tych obiektywów ma ładniejszy bokeh?
    4. który z tych obiektywów byście wybrali i dlaczego?
    Nie wyobrażam sobie mieć samych tak "ciemnych" szkieł . Po za tym na f2.8 głębia zbyt duża i sporo pomysłów po prostu skreślonych przez SZKŁO.
    Jak masz jednego spacer-zooma 24-70 f2.8 to myślę, że on CI się przyda po wyjściu z kościoła, nawet w deszczu jest jaśniej niż w jakimkolwiek super jasnym kościele.
    Więc myślę, że przydałoby CI się jakieś super jasne szkło do zadań specjalnych, albo w razie czego jakby jakaś żarówa wysiadła w kościele .
    Czyli coś pod f1.4 - f1.8. Czyli zamiast 70-200mm f2.8 moim zdaniem lepszy wybór będzie 85mm f1.8 + jakaś sigma 20mm f1.8 -> i jeszcze CI zostanie na 35mm f2.0 .

Chyba że uważasz , że 24 Ci styka na wide i potrzebujesz tylko coś dłużego no to 135 L 2.0

Ja też się przymierzam do zakupu i postanowiłem, że biorę: 6D+
    1. canon 20mm f2.8 -> może jakaś alternatywa? Odradzają mi sigmę 20mm f1.8, 28mm dla mnie za wąsko.
    2. canon 35mm f2.0 -> jak coś dorobię to wymienię na 35mm f1.4L , bo to będzie moja podstawa w mieszkaniu
    2a. może canon 50mm f1.4
    3. canon 85mm f1.8

w przyszłości canon 135mm f2.0 L
    Ostatnio edytowane przez janulrich ; 12-02-2013 o 14:23

Strona 124 z 142 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów