MikaMikey robisz bardzo, bardzo duzy blad pchajac sie w jakakolwiek puszke crop'owa i chcac robic sluby na powaznie.
obecnie sensownosc zakupu aparatu z matryca aps-c w zastosowaniach glownie slubnych jest bliska zeru.
po co? na cholere? (jak 5DII tanieja na oczach z dnia na dzien)
crop to do sportu, ptactwa, na wycieczki ewentualnie.
sluby to przede wszystkim jakosc obrazu, plastyka - a nie sztuczne zblizenie (mnoznik 1.6x)
pelno tutaj fachowych uwag, ale pewnie jak spojrzec na pf autorow tych boskich porad, to pojawi sie konsternacja.
ja nie mam nic do ukrycia - nie bede tutaj podawac adresu mojej www, bo znowu dostane zolta kartke - jak chcesz, to podam ci adres na PW (zebys miala poparcie tego, co napisze - w tym, co mam do pokazania)..
.. wracajac do tematu, ktos tu dobrze napisal, ze w budzecie do 12.000 pln najbardziej optymalna opcja to:
Canon 5DII
Sigma 35/1.4
Canon 85/1.8
ewentualnie jakis zenitar rybie oko, dla tych paru ujec.
lampa 430ex w zupelnosci wystarczy, zapewniam.
sens brania 580ex (albo mocniejszych), jest tylko i wylacznie jak chcesz bawic sie w strobbing w pelnym sloncu.
sluby robie 4 rok teraz i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby 430ex miala za malo mocy.
jedynie w plenerze, no ale to jak wspomnialem - albo 580ex, albo asystent i blenda zalatwia sprawe.
ty masz teraz naprawde luksus wchodzac w branze slubna, bo sigma wypuscila niedawno genialne szklo za smiesznie male pieniadze (sigma 35/1.4), ktora to ogniskowa, jest najbardziej popularna, latwa w komponowaniu, elastyczna i uniwersalna do reporterki wszelakiej - zwlaszcza slubnej.
kiedys byl kalambur, bo byla tylko b. droga 35L i albo o watpliwej jakosci obrazu, jasnosci, glosnemu AF, stalka Canon 35/2
teraz z ta sigma to ja nie wiem nad czym tu sie zastanawiac w zasadzie? brac poki ktos sie nie skapnie ze cena jest o jakies poltora tysiaca za mala i nie zafunduja nam globalnej podwyzki tego rodzynka
do tego sprawdzony, wszedzie chwalony i tani Canon 85/1.8 w plener i na detale i robisz tym cala robote.
aparat? 5DII jest pod wzgledem jakosci obrazu lepszy od jakiegokolwiek cropa - i to tez jest oczywista oczywistosc.
pracowalem ta puszka 3 lata, na niej zbudowalem swoje pf i dzieki jakosci obrazu jaki dawal mi 5DII, moglem krzyczec wiecej za robote niz masz zamiar
zastanow sie jeszcze raz nad tymi polsrodkami w ktore chcesz sie pchac.
zrobisz duzy blad i mowie to z cala pewnoscia i swiadomoscia, z praktycznym poparciem 4-ro letniego doswiadczenia ;]
your call - good luck
ps. twoj pakiet za 2000 pln jest normalny - ot standardowa oferta ;] (czyli git)