Strona 149 z 150 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 481 do 1 490 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

MikaMikey robisz bardzo, bardzo duzy blad pchajac sie w jakakolwiek puszke crop'owa i chcac robic sluby na powaznie.
    obecnie sensownosc zakupu aparatu z matryca aps-c w zastosowaniach glownie slubnych jest bliska zeru.
    po co? na cholere? (jak 5DII tanieja na oczach z dnia na dzien)
    crop to do sportu, ptactwa, na wycieczki ewentualnie.
    sluby to przede wszystkim jakosc obrazu, plastyka - a nie sztuczne zblizenie (mnoznik 1.6x)
    pelno tutaj fachowych uwag, ale pewnie jak spojrzec na pf autorow tych boskich porad, to pojawi sie konsternacja.
    ja nie mam nic do ukrycia - nie bede tutaj podawac adresu mojej www, bo znowu dostane zolta kartke - jak chcesz, to podam ci adres na PW (zebys miala poparcie tego, co napisze - w tym, co mam do pokazania)..
    .. wracajac do tematu, ktos tu dobrze napisal, ze w budzecie do 12.000 pln najbardziej optymalna opcja to:
    Canon 5DII
    Sigma 35/1.4
    Canon 85/1.8
    ewentualnie jakis zenitar rybie oko, dla tych paru ujec.
    lampa 430ex w zupelnosci wystarczy, zapewniam.
    sens brania 580ex (albo mocniejszych), jest tylko i wylacznie jak chcesz bawic sie w strobbing w pelnym sloncu.
    sluby robie 4 rok teraz i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby 430ex miala za malo mocy.
    jedynie w plenerze, no ale to jak wspomnialem - albo 580ex, albo asystent i blenda zalatwia sprawe.
    ty masz teraz naprawde luksus wchodzac w branze slubna, bo sigma wypuscila niedawno genialne szklo za smiesznie male pieniadze (sigma 35/1.4), ktora to ogniskowa, jest najbardziej popularna, latwa w komponowaniu, elastyczna i uniwersalna do reporterki wszelakiej - zwlaszcza slubnej.
    kiedys byl kalambur, bo byla tylko b. droga 35L i albo o watpliwej jakosci obrazu, jasnosci, glosnemu AF, stalka Canon 35/2
    teraz z ta sigma to ja nie wiem nad czym tu sie zastanawiac w zasadzie? brac poki ktos sie nie skapnie ze cena jest o jakies poltora tysiaca za mala i nie zafunduja nam globalnej podwyzki tego rodzynka
    do tego sprawdzony, wszedzie chwalony i tani Canon 85/1.8 w plener i na detale i robisz tym cala robote.
    aparat? 5DII jest pod wzgledem jakosci obrazu lepszy od jakiegokolwiek cropa - i to tez jest oczywista oczywistosc.
    pracowalem ta puszka 3 lata, na niej zbudowalem swoje pf i dzieki jakosci obrazu jaki dawal mi 5DII, moglem krzyczec wiecej za robote niz masz zamiar
    zastanow sie jeszcze raz nad tymi polsrodkami w ktore chcesz sie pchac.
    zrobisz duzy blad i mowie to z cala pewnoscia i swiadomoscia, z praktycznym poparciem 4-ro letniego doswiadczenia ;]
    your call - good luck

ps. twoj pakiet za 2000 pln jest normalny - ot standardowa oferta ;] (czyli git)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Jeśli chodzi o body to w poprzednim poście jest sporo racji. Kupiłem 7D i tak myślę do dnia dzisiejszego czy dobrze zrobiłem(byłem niecierpliwy na więcej nie mogłem sobie wtedy pozwolić, lepsze to niż 350D). Szczerze planuje zmianę na 5D/6D. Raz dobrze wydane pieniądze nie pół środkiem się zwrócą szybciej niż myślisz. Jeśli stawkę będziesz miała taką o której piszesz to nawet dość szybko inwestycja Ci się zwróci. Jedyne co zamiast sigmy wziąłbym 28 1.8 i 50 jakieś "budżetowe" do tego zestawu i tyle. Jakoś 85 mnie nie przekonuje aż tak bardzo lecz warto mieć na pewno
    Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 26-03-2013 o 21:28
    Wciąż się uczę!

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

28 1.8 lepsze od sigmy? Chyba, że tylko o szerokość chodzi...
    Natomiast 85 1.8 mam, używam i zdecydowanie polecam. Może procentowo nie robie bardzo dużo zdjęć tym obiektywem z racji tego, że to jednak mini-tele, ale do portretów, czy polowania na jakieś momenty jest super. Szkło warte tych 2000 zł jak mało które!

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    Natomiast 85 1.8 mam, używam i zdecydowanie polecam. Może procentowo nie robie bardzo dużo zdjęć tym obiektywem z racji tego, że to jednak mini-tele, ale do portretów, czy polowania na jakieś momenty jest super. Szkło warte tych 2000 zł jak mało które!
    2000 za 85mm 1.8? chyba jakaś "wersja specjalna"
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał Awatar domelek
    Miasto
    Sędziszów Młp.

28 1.8 lepsze od sigmy? Chyba, że tylko o szerokość chodzi...
    no 28 1.8 na pewno od sigmy lepsza nie jest. Ale czy faktycznie jest taka wielka przepaść między tymi szkłami? W dodatku biorąc pod uwagę cenę?
    Pytam bo stoję przed wyborem

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    2000 za 85mm 1.8? chyba jakaś "wersja specjalna"
    Kupowalem z 4 lata temu i z osłoną i filtrem zaplacilem właśnie około 2000. Teraz sprawdziłem aktualne ceny i tym bardziej polecam kupno tego obiektywu!

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Kupowalem z 4 lata temu i z osłoną i filtrem zaplacilem właśnie około 2000.
    a kto bogatemu zabroni
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

A ja mam pytanko zupelnie poczatkujacego slubniaka Czy jednym zestawem 5D I i 24 moge obleciec cala impreze w postaci slubu cywilnego ?
    Mam jeszcze 85-tke i 135 ,ale za cholere nie wiem jak ogarniac szybka zmiane szkiel zeby nie utracic momentow waznych..;-/

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Tak jak inni napisali, za 12k tylko FF z 28 1.8 i 50 plus lampy albo 35 1.4.
    Zenitara tez polecam. 430ex w zupelnosci mi starcza od 3 lat. Crop to porazka przy slubach.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Da__FreaK Zobacz posta
    A ja mam pytanko zupelnie poczatkujacego slubniaka Czy jednym zestawem 5D I i 24 moge obleciec cala impreze w postaci slubu cywilnego ?
    Mam jeszcze 85-tke i 135 ,ale za cholere nie wiem jak ogarniac szybka zmiane szkiel zeby nie utracic momentow waznych..;-/
    Starczy na luzaku.
    Do zmiany szkiel kup sobie pas i sakwy na obiektywy.
    Ja tak robie i bardzo sobie chwale

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 149 z 150 PierwszyPierwszy ... 4999139147148149150 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów