Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar michaś

Domyślnie Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

Nie wiem, nie mam 35. Jednak o powody tej miłości łatwo tłumaczyć (wystarczy zobaczyć jaki to szkło obrazek produkuje). Co do pytania to uważam, że 50 spokojnie można obskoczyć 80% kadrów. Ja jednak w przeważającej większości używam 24 (kwestia gustu). Szerszy kąt daje Ci sposobność wejścia w akcje, zbliżenia się do tańczącej PM/Gości. Obrazek to jedno, a drugie to sprawa tego, że nikt Ci nie zasłania obiektu. A szerszy kąt nadaje takiego reporterskiego looku :P
    Przeglądnij jeszcze raz swoje zdjęcia po exifach i zobacz jaka ogniskowa najbardziej Ci leży. Jeśli większość zdjęć robisz w okolicach 50 - masz odpowiedź.
    Ale tak jak pisałem szeroki kąt jest niezbędny do uzyskania niektórych kadrów.
    5dmkII,C24LII, S35 1.4, C50 1.4, S85 1.4

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OX, UK

Cytat Zamieszczone przez michaś Zobacz posta
    Co do pytania to uważam, że 50 spokojnie można obskoczyć 80% kadrów.
    No wlasnie to jest spojne z teoria (50mm jako "jedyna sluszna ogniskowa" ;-)

No to w takim razie zainwestuje w 30mm/1.4, a w miare przyplywu kaski wymienie potem 50mm z 1.8 na 1.4, powinno na razie starczyc.

Bardzo szerokich stalek na razie nie przewiduje, moze zoom ustawiony na 17mm f/2.8 z dopaleniem lampa da rade.

Tez nie chodzi o to, aby sie splukac na sprzet, a potem odzyskiwac jego koszt robiac imprezy caly rok (przynajmniej MI o to nie chodzi, juz mam jedna prace

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez qska Zobacz posta
    No wlasnie to jest spojne z teoria (50mm jako "jedyna sluszna ogniskowa" ;-)

No to w takim razie zainwestuje w 30mm/1.4, a w miare przyplywu kaski wymienie potem 50mm z 1.8 na 1.4, powinno na razie starczyc.

Bardzo szerokich stalek na razie nie przewiduje, moze zoom ustawiony na 17mm f/2.8 z dopaleniem lampa da rade.

Tez nie chodzi o to, aby sie splukac na sprzet, a potem odzyskiwac jego koszt robiac imprezy caly rok (przynajmniej MI o to nie chodzi, juz mam jedna prace
    Jak nie masz za wielkiego doświadczenia to będzie Ci raczej trudno z samym 30mm na cropie.
    Nie mówię tego złośliwie, sądzę że też bym miał pewną zagwozdkę nawet i teraz jak bym został z 50mm jako najszerszym szkłem.
    Szczególnie na przygotowaniach w domu (błogosławieństwo ok, można robić same bliższe kadry) w kościele też raczej bez problemu, ale potem na sali to IMHO mordęga - szczególnie jak Ci się trafi mała sala z ciasnym parkietem.
    Ta sigma naprawdę tak słabo sobie radziła nawet ze wspomaganiem AF z lampy?
    Miałem co prawda tamrona 17-50 no ale nawet przy jego wiertarce nie mogę powiedzieć, że sala to był koszmar wraz z 40D. Jakoś tam dawał radę. A sigma ma HSM (chyba, że masz tą starą wersję bez HSM).
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OX, UK

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jak nie masz za wielkiego doświadczenia to będzie Ci raczej trudno z samym 30mm na cropie.
    Nie mówię tego złośliwie, sądzę że też bym miał pewną zagwozdkę nawet i teraz jak bym został z 50mm jako najszerszym szkłem.
    Szczególnie na przygotowaniach w domu (błogosławieństwo ok, można robić same bliższe kadry) w kościele też raczej bez problemu, ale potem na sali to IMHO mordęga - szczególnie jak Ci się trafi mała sala z ciasnym parkietem.
    Raczej stalke zakladalbym na sale, gdzie moze byc ciemno ("pseudo dyskoteka"), a normalnie szalal z zoomem. Wydaje mi sie, ze Sigma spokojnie dalaby rade na sceny domowe, pod warunkiem bialych scian (odbicie flasha od sufitu lub sciany).

Ogolnie lubie sobie poblyskac w domu, bo swiatlo zastane czesto daje np. cienie na pol twarzy, a ciezko ludzi caly czas przestawiac i stawac miedzy nimi a oknem

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Ta sigma naprawdę tak słabo sobie radziła nawet ze wspomaganiem AF z lampy?
    Miałem co prawda tamrona 17-50 no ale nawet przy jego wiertarce nie mogę powiedzieć, że sala to był koszmar wraz z 40D. Jakoś tam dawał radę. A sigma ma HSM (chyba, że masz tą starą wersję bez HSM).
    Ja ogolnie lubie ta Sigme i chce ja zostawic jako "konia roboczego", ale szukam po prostu stalki ktora mnie uratuje w sytuacjach super ciemnych (glownie na sali zabawowej).

Np. tutaj: pkt. 8. regulaminu forum
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-08-2012 o 16:00

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów