Strona 38 z 150 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Domyślnie

widzę, że nareszcie dotarłem do forum na którym są wartościowe informacje

Coś już napisał Awatar kawalek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    To ja jestem jakis dziwny - pierwsze komercyjne zlecenie zrobilem wtedy gdy juz kupilem w tym celu 5D2 i cztery stałki.
    Pocieszę Cię nie jesteś sam Też pierwsze zlecenie komercyjne na 5D + trzy stalki
    5D x2 | 28+50+85

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

a ja na pierwszy ślub poszedłem z 350D + C 24-70 + 480EX i generalnie wystarczało ale to były czasy kiedy człowiek nie zarabiał kasy a zbierał doświadczenie

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ja na pierwszy slub ever (6 lat temu - dla znajomych, za darmoche) poszedlem z kodak dx6490

przynajmniej nie musialem sie martwic o zmiane szkiel i ogniskowe

(ale na sali weselnej twardo statyw rozstawilem i robilem zdjecia na zoomie siedzacym gosciom na zastanym swietle - oczywiscie pozniej same ochy i achy)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    ja na pierwszy slub ever (6 lat temu - dla znajomych, za darmoche) poszedlem z kodak dx6490
    Aj, przypomniałeś mi, że przecież pierwszy ślub cykałem dla mojej kuzynki. Miałem wtedy Fuji S7000 i zero pojęcia co gdzie i kiedy Na płytę CD nagrałem astronomiczną ilość 62 zdjęć ;]

Także 30D + kit + stałka stają się w takim przypadku wypasem
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 16-07-2012 o 12:35
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

@liquidsound powinieneś w trybie natychmiastowym nabyć 50mm i sprzedać 35L (najlepiej mi )

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz2704 Zobacz posta
    ale zanim podejmą taką decyzje to pewnie sprawdzą fotografa czy jest profesjonalistą i czy ma profesjonalny sprzęt.
    Tak - szczególnie że większość nie ma o tym bladego pojęcia .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ej, a czemu w takiej ciszy rozmawiamy o sprzecie do foto slubnego?
    prosze bardzo, troche slubnego folkloru:
    http://www.youtube.com/watch?v=Ueq-m...eature=related
    no, a teraz - a jak juz jest klimat - to mam pytanie, co wybrac? Canon 5DII czy Nikon D700 ?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Czyli Czacha mam rację nikt na ówczesne czasy nie wywalił kasy na profesjonal mega hit sprzęt tylko zlecenie robił tym co miał na stanie.
    Co prawda strideer nie napisał ile lat temu to było, jednak pragnę zauważyć, że były takie lata gdzie 10D + elka + jasna stałka (nawet nie L) TO BYŁ MEGA HIT SPRZĘT. Jak ja robiłem te 5lat temu to 30D był szczytem marzeń. O czymś takim jak 5D i FF nie słyszałem, a najlepszym aparatem z jakim miałem styczność był 1D(classic mkI) i to było wtedy cudo technologii (dla mnie). A jego właściciel, który był moim absolutnym autorytetem bardzo marzył o kupnie mkII N. Ja byłem wtedy 17-18letnim gnojkiem i poziom 1D to była astronomia.
    Zdjęć, które wtedy zrobiłem teraz bym się wstydził. Wtedy nie musiałem bo na tamte lata były ok. (w końcu zatrudniał mnie profesjonalista jako drugiego foto, nie dlatego, że byłem ładny ) i klienci mu za to płacili.

Ale według mnie Czacha jednak przesadza. Na obecnym poziomie technologii oraz JEŻELI KTOŚ "MA OKO" to da radę z aparatem pokroju 550D (40D) + jakiś tamron czy sigma w zakresie 17-50(70) ze światłem maks 4 + jakaś stałka 50-85-100mm i lampa minimum 430EX. Mieścimy się w 10% (przy używkach) tych 50tys. A jeżeli ktoś ma wiedzę, wie co robi i ma oko, talent - jak zwał tak zwał to IMHO zrobi to na akceptowalnym poziomie aby zawołać jakiekolwiek pieniądze i w ciągu 2-4lat rozwinąć się na tyle aby dobić to sprzętu za ~30-50k brać normalne, średnie stawki, robić to uczciwie (ZUS, podatek) i na poziomie iż nie musiałby się wstydzić nawet na tym forum

P.S. Ja mniej więcej taką drogę przeszedłem i uważam, że można. Ale trzeba chcieć i coś umieć na początku oraz na pewno być ogarniętym i nie stać cały czas w miejscu.
    A no i wypada zacząć wcześnie - bo jak bym miał "w międzyczasie" rodzinę na wyżywieniu to jestem w 90% pewien, że bym tego nie pisał
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Co prawda strideer nie napisał ile lat temu to było, jednak pragnę zauważyć, że były takie lata gdzie 10D + elka + jasna stałka (nawet nie L) TO BYŁ MEGA HIT SPRZĘT.
    To było w 2005 roku - w tamtym czasie już chyba był 20D, ale dla mnie to był aparat mimo wszystko o pół gorszej klasy - z racji braku dodatkowych przycisków pod kciukiem. Z 10D korzystałem później jeszcze aż do nadejścia 40D i jeszcze kawałek dalej, z powodzeniem fotografując na koncertach szkłem 70-200/4 bez stabilizacji (wtedy nie było jeszcze wersji IS). Dlatego czasem się po cichu śmieję ze wstawek, że bez gładkiego 6400 ISO i szkła f/1,4 to się nie da. :-)

Strona 38 z 150 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888138 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów