Strona 16 z 150 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

imho 14L nie ma absolutnie NIC co by tlumaczylo jego cene.
    8000 pln za AF, uszczelnienia i brak dystorsji (vide samyang 14/2.8) to jakies wolne zarty ;]
    chyba ze nie wiem.. jestes reporterem wojennym, albo robisz zdjecia w dzungli /aka national geographic/ - wtedy to i owszem - niezawodnosc ponad wszystko.
    ale hobbystyczne landszafty? plenery slubne?
    - samyang 14/2.8 wystarczy az naddto
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Dzięki za opinie! Wcześniej fotografowałem na 2xcropy. Było to bardzo wygodne. Po zakupie 1x5dmkII nie chcę jako 2go body APS-C Rozważam zakup kolejnego FF za jakiś czas, ale na razie chyba poratuję się pasem i sakwami.
    Widzę, że ktoś tu się zakochał w FF.
    Cóż...to samo miałem, kiedy nabyłem 5DmrkII. Jako drugie body używałem najpierw 30D, a potem 7d. Niestety przepaść między obrazkami jest sporo mimo, że te ostatnie body wcale nie jest takie złe. Teraz używam 5DmrkIII+II do reportarzy, a 7D traktuję jako rezerwę i jako aparacik na stworzonka, bo jednak trzeba docenić szybkość działania, cropik oraz całkiem spory bufor.

Dopiero zaczyna Awatar Geminitrl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    no i pojawił się u mnie nowy dylemacik
    mając na pokładzie 24 1,4 odczuwam lekki brak szerokości w okolicy 17. Dziurę tą zatykał 17-40 ale jest za ciemny. W pierwszej chwili (tak od 2 tygodni) myślę o pozbyciu się 17-40 i 24 i zakupie 16-35. Od zawsze pracuję na stałkach a 17-40 był takim ratunkowo-plenerowym obiektywem i wpadłem na pomysł zamienienia 17-40 na 14 2,8 ale w pierwszej wersji (na 2ga mnie nie stać). Co myślicie o czymś takim? Czy warto? Podkreślę , że nie chce nic po za canonem.
    Jeśli rzeczywiście potrzebujesz maksymalnie szerzej niż 17 mm to kupiłbym bym ta 14. Nie wiem jak pierwsza wersja 14 ale druga którą miałem okazje po testować optycznie nie powalała. Coś za coś..
    16-35 jest ok ale 16mm vs 17mm to nie 17vs14.
    Jest jeszcze opcja fisza 15mm ale tu już jest kwestia efektu który nie każdy lubi.
    W tym wszystkim szkoda tylko sprzedawać 24..

Domyślnie

Szkoda szkoda, dlatego myślę nad tą 14 ( Faktycznie jest taka cienka?)
    Fisz odpada z powodów oczywistych
    Ostatnio edytowane przez firtiris ; 06-07-2012 o 12:05
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Szkoda szkoda, dlatego myślę nad tą 14 ( Faktycznie jest taka cienka?)
    Fisz odpada z powodów oczywistych

Tjaaaa.....Zwróć uwagę że przy ocenie tego szkła krytykujący zawsze wymieniają jego cenę a nie jego cechy.W necie znajdziesz fotki,pooglądaj i pomyśl czy takie chcesz robić.

BTW.
    Mam już kilka lat,używam,cieszę się jak dziecko bateryjką.
    Jak będzie w Canonie lepsze w tej ogniskowej to pomyślę o cenie.
    Jak nie będę potrzebował tej ogniskowej to będzie się kurzyć.

Dopiero zaczyna Awatar Geminitrl

Domyślnie

http://flickriver.com/lenses/canon/canonef14mmf28lusm/
    o proszę bardzo (nie wiem czy wklejając link nie złamałem jakiegoś punktu regulaminu )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Tjaaaa.....Zwróć uwagę że przy ocenie tego szkła krytykujący zawsze wymieniają jego cenę a nie jego cechy.W necie znajdziesz fotki,pooglądaj i pomyśl czy takie chcesz robić.
    Zdjęcia widziałem, potrzebuje do kościoła i do wnętrz.
    Cena ceną - musi być jaka jest, nad tym nie mamy władzy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

myślę nad tą 14 ( Faktycznie jest taka cienka?)
    "Cienka" to jest chyba wyłącznie wtedy, kiedy się ją porówna z konkurencją. nikkorem AF-S 14-24/2,8, lub samyangiem 14/2,8. Nikkor jest od niej tańszy/ale niestety nie na tyle żeby starczyło na dobre body FF nikona/, o połwę cięższy i mający na tej ogniskowej większą dystorsję - poza tym "bije" 14LII /14LI w rekach nie miałem/ we wszystkich innych konkurencjach. Samyang nie ma z kolei AF-a, co IMO nie stanowi takiego istotnego problemu jak jego kłopotliwa i bardzo duża dystorsja - poza tym jest całkiem w porzo jak za swoją cenę, ale do fotografii ślubnej chyba średnio się nadaje. Pominąwszy tą konkurencję, to 14LII, to bardzo przyzwoita eLa,o polu widzenia dla mnie dość trudnycm do zagospodarowania - dlatego wolałem od niej TS-E17L, który mimo że ciemniejszy, to ma o połowę mniejszą winietę i łatwiejsze do ogarnięcia pole widzenia. :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Pominąwszy tą konkurencję, to 14LII, to bardzo przyzwoita eLa
    Ja mam na myśli wersję I

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dla mnie samyang robi robotę. Dystorsję usuwa się 3kliknięciami w LR (w necie jest do ściągnięcia profil korygujący). Jest ostry, kontrastowy i bardzo dobrze sobie radzi pod światło. Wady są 2:
    - brak AFu (który jednak aż tak nie doskwiera przy tej ogniskowej)
    - kijowy zielono-żólty zafarb (aka Nikon style) w porownaniu z eLkami (też do przeżycia)

14L to wg. mnie najmniej opłacalne szkło w stajni C (od momentu pojawienia się Samyanga). Czekamy na 14-24L za 14k PLN
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 16 z 150 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów