Sprzęt do ślubów cz. III

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MikaMikey
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 17

Odp: Sprzęt do ślubów cz. III

Jak tam mój pakiet za 2000pln?

Komentarz

• kosdkp
      Początki nałogu
      • 2010
      • 374

Odp: Dylemat przed kupnem CD60 i Canon EF 24-105mm f/4 L

Zamieszczone przez Raideur Zobacz wpis
      Jesz napisz ze jeszcze nie miales lampy, wtedy przyznam ze naprawde masz talent, albo slub i wesele byly pod golym niebem w pelnym sloncu ?
      Po co lampa? ND4 i 1/4000 to za mało
      http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Arni
        Bywalec
        • 2012
        • 136

Jesz napisz ze jeszcze nie miales lampy
        Miałem, wbudowaną obutą w biały dyfuzor. Czasami z niej korzystałem biorąc pod uwagę konieczność przekadrowywania ujęcia celem pozbycia się paskudnego cienia. Bardziej jednak przydawała mi się wiecznie włączona wielka lampa ledowa kamerzysty.
        wtedy przyznam ze naprawde masz talent
        Nie rozpędzaj się: 75% zdjęć skasowałem, a z tych co zostały części daleko od ideału. Moim zdaniem tandem 60D + 24-105 to świetny sprzęt, a jak się trochę pomyli można to próbować naprawić wywołując raw'y (bo jpg'i absolutnie mi z tej puszki nie leżą). Kolejną rzeczą jest punkt odniesienia: celowo napisałem "fachowiec", bo koleś był wqrzajacy i obok kamerzysty był chyba najbardziej widoczną postacią na imprezie. Osobiście wykopałbym go za drzwi po 10'u minutach. Dodatkow sprzet z wyższej klasy wcale nie pomógł mu w wykonaniu super-fotek.
        albo slub i wesele byly pod golym niebem w pelnym sloncu ?
        Niestety nie ...
        EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
        Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
        E-system przeszedł do historii ...

Komentarz

• Tommeck
          Bywalec
          • 2013
          • 136

Zamieszczone przez MikaMikey Zobacz wpis
          Każdy amator chce zostać zawodowcem...więc
          Sesje dla znajomych robiłam i robię, gdyby było inaczej nie rzucałabym się na głęboką wodę.
          Życzę powodzenia. A palnujesz też tzw. prezentacje multimedialne? Często za podobne pieniądze się z tym spotykam w róznych ofertach. Osobiście wydaje mi się, że to ciekawa sprawa, choć nie wiem, co inni nt temat twierdzą.
          Zamieszczone przez Arni Zobacz wpis
          Robiłem raz kuzynce zdjęcia na całym weselu, z kościołem włącznie, zestawem 60D + 24-105/4. Nie muszę chyba dodawać, że robiłem to Jej w prezencie, a jako, że zostałem zaskoczony taką propozycją w dniu ślubu, nie byłem w stanie lepiej się przygotować.
          Hehe, zaskoczenie to podstawa. Dobrze, że się udało.

Komentarz

• centur
            Uzależniony
            • 2011
            • 766

Zamieszczone przez Arni Zobacz wpis
            . Nie miałem więc wówczas jeszcze żadnego innego sprzętu i nie miałem też doświadczenia z tym, gdyż było to m/w dwa miesiące po jego zakupie. Plener wyszedł bosko,
            umieramy z ciekawości, "boski plener" z pierwszego spontanicznego ślubu, to musi być coś .....
            http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
            http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
            Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Janczewski
              Bywalec
              • 2007
              • 143

Zamieszczone przez Tommeck Zobacz wpis
              Życzę powodzenia. A palnujesz też tzw. prezentacje multimedialne? Często za podobne pieniądze się z tym spotykam w róznych ofertach. Osobiście wydaje mi się, że to ciekawa sprawa, choć nie wiem, co inni nt temat twierdzą.
              W rzeczy samej, w jakiej formie proponujecie prezentacje?, filmy mpeg, hd, czy może tylko do odtworzenia w kompie czyli exe?
              Produkcja z lightrooma wystarczy, czy lepiej uzbroić się w Proshowgold czy może jakieś inne narzędzie polecicie?
              blog

Komentarz

• Arni
                Bywalec
                • 2012
                • 136

Zauważyłem już dawno, że jak nie mam 6-u aparatów, w tym przynajmniej 3-ech ff i 25-u najdroższych obiektywów, jakie znajdę, dodatkowo nie mam swojej strony z galeriami i nie biorę molto kasy za każde ujęcie, to według niektórych nie mam wręcz prawa zrobić udanych zdjęć. Trudno, jakoś niebardzo się tym przejmuję, nie biorę pieniędzy za zdjęcia więc nie mam czym. Dla mnie to tylko zabawa !! Jeżeli są wg. mnie udane to je komuś pokazuję i mam radochę jak jemu się również podobają. Jeżeli masz ochotę oglądać je na 50-o calowym ekranie i pastwić się nad jakimiś technicznymi niedoskonałościami, poszukaj sobie na takeitup'ie, bo wrzuciłem tam kilka fotek. O dziwo kilka z nich zostało nawet zauważonych i pozytywnie skomentowanych. Ale tam pewnie udzielają się też tylko sami amatorzy ...
                Zamieszczone przez centur Zobacz wpis
                umieramy z ciekawości, "boski plener" z pierwszego spontanicznego ślubu, to musi być coś .....
                Nie napisałem, iż był to mój pierwszy ślub. Napisałem tylko, że był to pierwszy ślub po przesiadce na ten sprzęt :-)
                Ostatnio edytowany przez Arni; 44353.
                EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD

Komentarz

• michael_key
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2129

Arni nie nakręcaj się :cool:
                  Zamieszczone przez MikaMikey Zobacz wpis
                  Jak tam mój pakiet za 2000pln?
                  Pakiet cenowo wg mnie jest optimum. Jest jedna tylko obawa przy wchodzeniu na rynek... że fotograf chcę zbyt dużo od razu oferować.
                  Wg mojej obserwacji rynku ślubnego ludziom bardziej zależy na ciekawych ujęciach niż masie wodotrysków w postaci przesadzonej obróbki (kolorystyki) i wideo prezentacji w pakiecie na DVD czy w HD.

Komentarz

• Arni
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 136

Zamieszczone przez michael_key Zobacz wpis
                    Arni nie nakręcaj się
                    Spoko, mam ciekawsze zajęcia, niż nakręcanie się wiecznymi krytykantami. Niektórzy chyba tylko po to pojawiają się na forach ...
                    Zamieszczone przez michael_key Zobacz wpis
                    ludziom bardziej zależy na ciekawych ujęciach niż masie wodotrysków w postaci przesadzonej obróbki (kolorystyki) i wideo prezentacji w pakiecie na DVD czy w HD.
                    To wziąłbym w grubą czerwoną ramkę i przykleił na początku tego tematu.
                    Jeżeli jakieś zdjęcie jest naprawdę fajne, ląduje w labie, a później w formacie 10x15 w albumie. Zajmuje się tym Żona i z tego co wiem, nie Ona jedna tak postępuje. Do takich fotografii nie potrzeba HD, 3D, ani żadnych innych D.

Komentarz

• motoko
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 89

Zamieszczone przez centur Zobacz wpis
                      Milka, a możesz zapodać jakieś fotki ślubne jakie już zrobiłaś ??? moje zdanie jest takie że w komercyjne śluby z cropem i ciemnymi zoomami (powyżej f 2.0) to w ogóle nie ma co się pchać no ale może Twym targetem będą mniej wymagający klienci, tacy do 1200zł to wtedy się zastanowimy.....
                      Kurde, to zoomy 2.8 sa ciemne? Bo z jasniejszych niz 2.8 to znam tylko Zuiko 35-100

Sent from my Lumia 800 using Board Express

Komentarz

• BeatX
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1751

MikaMikey robisz bardzo, bardzo duzy blad pchajac sie w jakakolwiek puszke crop'owa i chcac robic sluby na powaznie.
                        obecnie sensownosc zakupu aparatu z matryca aps-c w zastosowaniach glownie slubnych jest bliska zeru.
                        po co? na cholere? (jak 5DII tanieja na oczach z dnia na dzien)
                        crop to do sportu, ptactwa, na wycieczki ewentualnie.
                        sluby to przede wszystkim jakosc obrazu, plastyka - a nie sztuczne zblizenie (mnoznik 1.6x)
                        pelno tutaj fachowych uwag, ale pewnie jak spojrzec na pf autorow tych boskich porad, to pojawi sie konsternacja.
                        ja nie mam nic do ukrycia - nie bede tutaj podawac adresu mojej www, bo znowu dostane zolta kartke - jak chcesz, to podam ci adres na PW (zebys miala poparcie tego, co napisze - w tym, co mam do pokazania)..
                        .. wracajac do tematu, ktos tu dobrze napisal, ze w budzecie do 12.000 pln najbardziej optymalna opcja to:
                        Canon 5DII
                        Sigma 35/1.4
                        Canon 85/1.8
                        ewentualnie jakis zenitar rybie oko, dla tych paru ujec.
                        lampa 430ex w zupelnosci wystarczy, zapewniam.
                        sens brania 580ex (albo mocniejszych), jest tylko i wylacznie jak chcesz bawic sie w strobbing w pelnym sloncu.
                        sluby robie 4 rok teraz i jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby 430ex miala za malo mocy.
                        jedynie w plenerze, no ale to jak wspomnialem - albo 580ex, albo asystent i blenda zalatwia sprawe.
                        ty masz teraz naprawde luksus wchodzac w branze slubna, bo sigma wypuscila niedawno genialne szklo za smiesznie male pieniadze (sigma 35/1.4), ktora to ogniskowa, jest najbardziej popularna, latwa w komponowaniu, elastyczna i uniwersalna do reporterki wszelakiej - zwlaszcza slubnej.
                        kiedys byl kalambur, bo byla tylko b. droga 35L i albo o watpliwej jakosci obrazu, jasnosci, glosnemu AF, stalka Canon 35/2
                        teraz z ta sigma to ja nie wiem nad czym tu sie zastanawiac w zasadzie? brac poki ktos sie nie skapnie ze cena jest o jakies poltora tysiaca za mala i nie zafunduja nam globalnej podwyzki tego rodzynka
                        do tego sprawdzony, wszedzie chwalony i tani Canon 85/1.8 w plener i na detale i robisz tym cala robote.
                        aparat? 5DII jest pod wzgledem jakosci obrazu lepszy od jakiegokolwiek cropa - i to tez jest oczywista oczywistosc.
                        pracowalem ta puszka 3 lata, na niej zbudowalem swoje pf i dzieki jakosci obrazu jaki dawal mi 5DII, moglem krzyczec wiecej za robote niz masz zamiar
                        zastanow sie jeszcze raz nad tymi polsrodkami w ktore chcesz sie pchac.
                        zrobisz duzy blad i mowie to z cala pewnoscia i swiadomoscia, z praktycznym poparciem 4-ro letniego doswiadczenia ;]
                        your call - good luck

ps. twoj pakiet za 2000 pln jest normalny - ot standardowa oferta ;] (czyli git)
                        Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                        Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• Pumba_
                          Dopiero zaczyna
                          • 2012
                          • 37

Jeśli chodzi o body to w poprzednim poście jest sporo racji. Kupiłem 7D i tak myślę do dnia dzisiejszego czy dobrze zrobiłem(byłem niecierpliwy na więcej nie mogłem sobie wtedy pozwolić, lepsze to niż 350D). Szczerze planuje zmianę na 5D/6D. Raz dobrze wydane pieniądze nie pół środkiem się zwrócą szybciej niż myślisz. Jeśli stawkę będziesz miała taką o której piszesz to nawet dość szybko inwestycja Ci się zwróci. Jedyne co zamiast sigmy wziąłbym 28 1.8 i 50 jakieś "budżetowe" do tego zestawu i tyle. Jakoś 85 mnie nie przekonuje aż tak bardzo lecz warto mieć na pewno
                          Ostatnio edytowany przez Pumba_; 44116.
                          Wciąż się uczę!

Komentarz

• aciek_l
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 213

28 1.8 lepsze od sigmy? Chyba, że tylko o szerokość chodzi...
                            Natomiast 85 1.8 mam, używam i zdecydowanie polecam. Może procentowo nie robie bardzo dużo zdjęć tym obiektywem z racji tego, że to jednak mini-tele, ale do portretów, czy polowania na jakieś momenty jest super. Szkło warte tych 2000 zł jak mało które!

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2194

Zamieszczone przez aciek_l Zobacz wpis
                              Natomiast 85 1.8 mam, używam i zdecydowanie polecam. Może procentowo nie robie bardzo dużo zdjęć tym obiektywem z racji tego, że to jednak mini-tele, ale do portretów, czy polowania na jakieś momenty jest super. Szkło warte tych 2000 zł jak mało które!
                              2000 za 85mm 1.8? chyba jakaś "wersja specjalna"
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• domelek
                                Coś już napisał
                                • 2011
                                • 71

Zamieszczone przez aciek_l Zobacz wpis
                                28 1.8 lepsze od sigmy? Chyba, że tylko o szerokość chodzi...
                                no 28 1.8 na pewno od sigmy lepsza nie jest. Ale czy faktycznie jest taka wielka przepaść między tymi szkłami? W dodatku biorąc pod uwagę cenę?
                                Pytam bo stoję przed wyborem

Komentarz

Pracuję...
                                X