16-35L super zakres do repo.
50/1.4 super do portretow.
16-35L super zakres do repo.
50/1.4 super do portretow.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Ostatnio czuję jakąś potrzebę na LV i takie tam. Zwłaszcza gdy robię portrety i tym podobne sesje.
Mam Canona 30D . Robiłem nim ślub. Szkoda mi kasy na niewiele lepszego wg wynikow w internecie canona 40D.
Powiedzcie mi, co można sądzić o takim sprzęcie jak na przykład 550D ? Z tego, co czytam ma fazowe wykrywanie ostrości, miast kontrastowego w 30D. I ten lepszy wyświetlacz. Miałem w ręku 500D na ślubie jako zapasowe body.
Jestem ciekaw czy zbijając z ceny brać 500D bo w sieci czytam że w low-light słabszy niż 30D. Nie wiem, czy podobny temat wałkowaliście.Ale bardzo prosiłbym sugestie, spostrzeżenia, wykazanie sensu zamiany pod kątem takim, że chcę korzystać przy okazji z LV. Oczywiście mówiąc teraz o konkretnie 550D Biedak ze mnie, kupuję najtaniej, jak mogę, ale nie żeby kupować fatalnej jakości badziew.![]()
Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 28-07-2012 o 17:30
Napisz wiecej info o tym co masz. Ciekawe ze kierujesz sie aspektami ktore nie wplywaja na jakosc zdjec jak LV
dunablaster, Kolego, generalnie to LV w lustrzankach raczej nie jest od tego żeby się w niego cały czas gapićW makro ok, ale podczas ślubu czy imprezy nie będzie to za wygodne (nie wspominając już o fakcie, że wyglądałbyś bardzo nie-pro
). Moim skromnym zdaniem po to w lustrzance jest wizjer, żeby za jego pomocą kadrować i kontrolować parametry, wyświetlacz to gadżet, pomyśl jak radzono sobie za czasów błony...
Jeśli już wszedłeś w serię XXd to nie wracaj do XXXd, doznasz kiepskich wrażeń ogólnychMoże poszukaj używanego 50d? Skoro musi być tanio to pilnuj aukcji, z pewnością coś ustrzelisz!
5D, stałki, zoomy
![]()
Kompletnie nie zgadzam się z Tobą.
LV to nieoceniony element przy szerokim kącie podczas wesela, używam go bardzo często, a jestem z czasów błony. Zdjęcia z góry czy różnego rodzaju wariacje z lampą przy wydłużonym czasie i błysku na drugą lamelkę to właśnie LV daje ogromne możliwości.
wywnioskowałem, że podczas pracy z modelką jest więcej czasu na ostrzenie więc zostaję przy moim 30D......rok z aparatem to nie wszystko![]()
![]()
To czy jest wiecej czy mniej to nie oznacza ze LV jest lepszy... rozumiem ze gdybys robil zdjecia figurom woskowym nie potrzebowalbys nawet LV ??)) napisz jakimi jakich ogniskowych / obiektywow uzywasz a na pewno podsuniemy kilka pomyslow
nie miałem okazji trzymać w rękach D800 ale z opisu szybkość serii masakra w porównaniu do Canona.
Rozmawiałem kiedyś z kuzynem który miał C450D i przesiadł sie na D90, pytam dlaczego co Ci nie pasowało. Stwierdził iż w Nikonie jest lepsza kolorystyka obrazka. Ale pewnie co spojrzenie to inne opinie... ehh. chciałbym wybrać jak najlepiej by później nie żałować wydanej kasy...
czyli zapomnieć o D800 i myśleć o Canonie.
Jak nosiłem się z zamiarem kupna pierwszego lustra też rozważałem Nikon ale jakoś mnie ten aparat odrzucał a Canon przyciągał jak magnes, może to dla tego i iż pierwsze spotkanie było z C450D, sam nie wiem ale jakoś rozkład przycisków jest jakiś dziwny...
Odbiegając n chwilkę od tematu zakupu.
Robiąc Zdjęcia w kościele podczas ceremonii jak macie ustawiony Balans Bieli na AWB czy sami definiujecie K ?
Dlaczego pytam. W świetle dziennym moja 50tka+T17-50 radzą sobie wyśmienicie ale w pomieszczeniu wyszło mi jak by z żółto. Podgląd w CR podaje balans w okolicach 3700-4000K plus tinte na poziomie 15-20 Dziwi mnie to trochę dlaczego mimo takich parametrów zdjęcie jest z lekka żółtawe ;/