Strona 29 z 150 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a ja zapewniam, ze 90% klientow rozrozni zdjecie z 24L@1.4 niz z 24-70L @ 24mm/f2.8

stalki, stalki i jeszcze raz stalki :>
    Mam kumpla, który jest fotografem ślubnym. Robi zdjęcia zawodowo od jakiś 4-5 lat. Posiada bardzo duże doswiadczenie, 5dmIII i 5dmII oraz następujące szkła: 17-40L, 24-70L, 70-200 2,8 L IS, 35L, 85L, 135 L, TS 24, 15 fish canon. Mógłby leciec na stałkach na dwa aparaty. Na pewno ma wystarczające umijęjętności i sprzet. Powiedział jednak, że reportaz to reportaż i sporadycznie używa wtedy stałek. Czasami w kościele 135L lub 35L jak ciemno. Dla niego najwazniejsze są ujecia. Chwytanie momentu. Stałek używa podczas plenerów. Jaki z tego wniosek - wszytko zalezy od preferencji. Pomimo, ze ma kosmkczne doświadczenie nie porywa się na robienie stałkami. Jak mówi nie sztuka robić stałkami, a potem kadrowac w C1 czy PS i tracić jakość. Czasami jak ide z nim jako drugi foto wtedy to ja podpinam stałke bo ja jako 2 nie muszę mieć wszytkiego. Uwazam, że ma rację. Reportaż to reportaż. Dobre reporterskie zdjecie obroni się samo jesli bedzie na nim emocja, radość, łzy czy uśmiech. Nawet jesli jakość będzie minimalnie gorsza. Stałka zawsze wymysza pewien określony kadr, a nie zawsze podejdziesz lub oddalisz się. Stałki zawsze sie przydają ale uwazam, że pomimo ich posiadania należy się wstrzymać i wyjmowac raczej na plenerach, a nie bawić się artystyczne fanaberie podczas typowego reportażu.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

calkowicie sie nie zgadzam ;]
    dobre reporterske zdjecia masz rowniez w lokalnych gazetach typu kurier szczecinski.
    wszystko na nich widac, nie stracono zadnego kadru - a jak wiadomo z reguly sie ziewa ogladajac takie materialy.
    nowoczesne repo slubne to jednak w duzej mierze zabarwienie artystyczne - czyli bajkowo, magicznie, kolorowo.
    a to zapewnia mala GO, obrobka, swiecenie itp.
    ale glownie mala GO i obrobka.

tracic jakos na kadrowaniu ze stalek?
    gezas, to ja nie wiem jak mocno trzeba kadrowac, zeby w efekcie koncowym widziec wyrazna strate jakosci (znaczy rozumiem rozdzielczosci) w pliku?
    moglbym zobaczyc www tego twojego kumpla?
    skoro wymiata na zoomach, to chetnie podpatrze jego technike i moze sam sie czegos naucze
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a ja zapewniam, ze 90% klientow rozrozni zdjecie z 24L@1.4 niz z 24-70L @ 24mm/f2.8

stalki, stalki i jeszcze raz stalki :>
    A chcesz się założyć o swoje 24L?

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ze ślubnych? Tylko jak położysz dwa zdjęcia obok siebie i trochę nakierujesz palcem na co mają patrzeć. Naprawdę, w tych 90% przypadków kupowanie superjasnych elek do ślubów to jest widzimisię fotografa, nie koniecznie uzasadnione od strony rachunku kosztów i zysków. Co innego jak pracujesz w tej paroprocentowej grupie ze szczytu piramidy, tutaj inwestycje w drogi sprzęt (i wizualny efekt tego) faktycznie mają znaczenie dla zamawiającego.
    No mniej więcej tak. Ale 35L wcale nie jest droższy od 24-70, a wg. mnie jedyną wadą stałki jest brak zakresu 24-35 (szczególnie 24 :P) Reszta to same plusy. Lubię stałki, lubię to jak rysują, lubię z nimi pracować i lubię ich światło co wg. mnie daje dużo korzyści. Dla mnie to jest nie tyle widzimisię co paradoksalnie większa wygoda niż kupno zooma.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Domyślnie

...
    moglbym zobaczyc www tego twojego kumpla?
    skoro wymiata na zoomach, to chetnie podpatrze jego technike i moze sam sie czegos naucze
    Tez bym popatrzyl na zdjecia tego "wymiatacza" z "kosmicznym" doswiadczeniem po 4latach...?

Początki nałogu

Domyślnie

Ja przeslalem ostatnio parze reportaz i dokumentacje. Z reportazu zachwyceni (wiekszosc robilem od 1.6-2.2). Doslalem dokumentacje z sali glownie i oni, ze malo zdjec takich i takich gosci i do tego... "niektorzy goscie jacys tacy rozmazani" ;>
    Nic nie poradze, ze polowa gosci sie zwinela o 22, a druga polowa sie malo bawila Przy stoliku kazdy ma fotke - potem jedynie zabawowi nie bede ludzi gonil po calej okolicy restauracji

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Tez bym popatrzyl na zdjecia tego "wymiatacza" z "kosmicznym" doswiadczeniem po 4latach...?
    Ja również jestem ciekaw.
    btw gadałem sobie z kamerunem na weselu 30.06, bla, bla, "[..]o widzę, że masz 2xFF. Moj kumpel ma 5d2 i też cyka śluby. No, ale Ty robisz w Raw czy jpg? bo on tylko jpg, później obrabia. ********e foty wychodzą"
    Zatkało, aż zapomniałem poprosić o www.
    POzdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Powinienes podsluchac taka rade

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Dobrze wiedzieć, że tylko rok dzieli mnie od "kosmosu"
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosdkp Zobacz posta
    Hmm, obyś nie skończył jak POLAK http://img2.demotywatoryfb.pl/upload...654_8qeztv.jpg
    Dobre :grin:

Strona 29 z 150 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów