Strona 27 z 142 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1494

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. III

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Adino wybor jest miedzy komfortem pracy (cos dla ciebie) jaki da ci af i zoom a jakością zdjęć i magia plytkiej głębi (tu bardziej cos dla klientow) która da ci nawet stara piątka ze szklanki F1.4
    Wybór należy wyłącznie do ciebie.
    Ja stałem przed tym wyborem tydzień temu no i wybrałem zamianę szkła z zooma na 1.4 a nie puszki z mkI na mkII
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 13-07-2012 o 23:06

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Adino wybor jest miedzy komfortem pracy (cos dla ciebie) jaki da ci af i zoom a jakością zdjęć i magia plytkiej głębi (tu bardziej cos dla klientow) która da ci nawet stara piątka ze szklanki F1.4
    Wybór należy wyłącznie do ciebie.
    a widzisz pod tym kątem tego nie rozpatrywałem... teraz muszę sie zastanowić czy lepiej jak ja bede się czuł pewniej robiąc materiał czy też poświęcić się dla klientów którzy czasami tego poświęcenia nie doceniają hmm...

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Mam ten sam dylemat i właściwie już praktycznie zdecydowałem, że 85L to będzie to... Niestety dzisiaj miałem w rękach 5D3...
    hahaha no właśnie ja myślałem zę w tym roku kupie stałki ale jak pobawiłem się aparatem to już sam nie wiem :P i chyba jednak bedzie nowa 5 :P

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    [...]i chyba jednak bedzie nowa 5 :P
    Kolejny szczęściarz :grin:

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

a widzisz pod tym kątem tego nie rozpatrywałem... teraz muszę sie zastanowić czy lepiej jak ja bede się czuł pewniej robiąc materiał czy też poświęcić się dla klientów którzy czasami tego poświęcenia nie doceniają hmm...
    Gwarntuję Ci, że 90% klientów (a może i więcej) nie odróżni zdjęcia zrobionego 24-70L@2.8 od tego 35L@1.4 (no może poza tym, że z tego pierwszego babcia co stała 2m za nimi jest bardziej "rozpoznawalna" niż na tym drugim, więc jeszcze paradoksalnie uznają je za lepsze ) Tu nie chodzi o to czy ktoś to docenia czy nie, ale to co dla kogo indywidualnie jest ważne w zdjęciach z tego czy tamtego. A z docenianiem to jest różnie i zależy od klienta. Choć z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że większość z nich to "niewdzięczne dranie"

Dygresja, której nie trzeba czytać i nic nie wnosi w temacie:
    Jak ktoś chce to znajdzie dziureczkę w całym. Raz tak miałem, że się spinałem bo był ważny deadline (jakieś urodziny czy coś) jeszcze przesyłałem zdjęcia wcześniej (czego z reguły nie robię) itd. No ale na koniec usłyszałem, że reportaż jest nie do przyjęcia bo goście, którzy nie tańczyli mają tylko 1 zdjęcie! A szczególnie wujek jakiś tam, którego tak bardzo kochają. Na nic tłumaczenia, że jak ktoś zwyczajnie całe wesele tylko siedzi na tyłku, chleje i żre to ciężko żeby miał nie wiadomo ile zdjęć... Jeszcze rabat 10% chcieli. Ale wcześniej, że plener boski i wspaniały i nie mogą się doczekać książki i całości i w ogóle ohh ahh.
    Ja jednak za nic nie wymieniłbym 35L i 85 na 24-70. Tak już się przyzwyczaiłem do pracy z tymi ogniskowymi, ze światłem itd., że po prostu nie i już :P

hahaha no właśnie ja myślałem zę w tym roku kupie stałki ale jak pobawiłem się aparatem to już sam nie wiem :P i chyba jednak bedzie nowa 5 :P
    No tak nie do końca ja tylko choruję na wymianę 85 na wersję L. Stałki już mam, od 3lat na nich robię i zooma nie chcę i nie dotknę (oprócz 70-200 ale to inna historia) Piszę o podstawowym i najczęściej wykorzystywanym zakresie ogniskowych.
    W sprawie 5D2 + 35L + 85/1.8 a 5D3 i 24-70 bym się ani chwili nie zastanawiał i brał mkII i stałki.
    Dlatego też sam mam dylemat. 85L czy jedno z 5D2 na 5D3. To już jakby inna kategoria problemu :P Bo i z dwoma mkII mi się dobrze pracuje ale i na 85/1.8 też nie narzekam żebym MUSIAŁ ją wymieniać
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 14-07-2012 o 14:44
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Gwarntuję Ci, że 90% klientów (a może i więcej) nie odróżni zdjęcia zrobionego 24-70L@2.8 od tego 35L@1.4 (no może poza tym, że z tego pierwszego babcia co stała 2m za nimi jest bardziej "rozpoznawalna" niż na tym drugim, więc jeszcze paradoksalnie uznają je za lepsze )
    a ja zapewniam, ze 90% klientow rozrozni zdjecie z 24L@1.4 niz z 24-70L @ 24mm/f2.8

stalki, stalki i jeszcze raz stalki :>
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a ja zapewniam, ze 90% klientow rozrozni zdjecie z 24L@1.4 niz z 24-70L @ 24mm/f2.8
    Ze ślubnych? Tylko jak położysz dwa zdjęcia obok siebie i trochę nakierujesz palcem na co mają patrzeć. Naprawdę, w tych 90% przypadków kupowanie superjasnych elek do ślubów to jest widzimisię fotografa, nie koniecznie uzasadnione od strony rachunku kosztów i zysków. Co innego jak pracujesz w tej paroprocentowej grupie ze szczytu piramidy, tutaj inwestycje w drogi sprzęt (i wizualny efekt tego) faktycznie mają znaczenie dla zamawiającego.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

stalki, stalki i jeszcze raz stalki :>
    Mam kumpla, który jest fotografem ślubnym. Robi zdjęcia zawodowo od jakiś 4-5 lat. Posiada bardzo duże doswiadczenie, 5dmIII i 5dmII oraz następujące szkła: 17-40L, 24-70L, 70-200 2,8 L IS, 35L, 85L, 135 L, TS 24, 15 fish canon. Mógłby leciec na stałkach na dwa aparaty. Na pewno ma wystarczające umijęjętności i sprzet. Powiedział jednak, że reportaz to reportaż i sporadycznie używa wtedy stałek. Czasami w kościele 135L lub 35L jak ciemno. Dla niego najwazniejsze są ujecia. Chwytanie momentu. Stałek używa podczas plenerów. Jaki z tego wniosek - wszytko zalezy od preferencji. Pomimo, ze ma kosmkczne doświadczenie nie porywa się na robienie stałkami. Jak mówi nie sztuka robić stałkami, a potem kadrowac w C1 czy PS i tracić jakość. Czasami jak ide z nim jako drugi foto wtedy to ja podpinam stałke bo ja jako 2 nie muszę mieć wszytkiego. Uwazam, że ma rację. Reportaż to reportaż. Dobre reporterskie zdjecie obroni się samo jesli bedzie na nim emocja, radość, łzy czy uśmiech. Nawet jesli jakość będzie minimalnie gorsza. Stałka zawsze wymysza pewien określony kadr, a nie zawsze podejdziesz lub oddalisz się. Stałki zawsze sie przydają ale uwazam, że pomimo ich posiadania należy się wstrzymać i wyjmowac raczej na plenerach, a nie bawić się artystyczne fanaberie podczas typowego reportażu.
    5d mII, samyang 8mm, 17-40 L, ef 50 1,8, 24-70 L, 135 L, 580 exII, ThinkPad T520+NEC PA271W

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

calkowicie sie nie zgadzam ;]
    dobre reporterske zdjecia masz rowniez w lokalnych gazetach typu kurier szczecinski.
    wszystko na nich widac, nie stracono zadnego kadru - a jak wiadomo z reguly sie ziewa ogladajac takie materialy.
    nowoczesne repo slubne to jednak w duzej mierze zabarwienie artystyczne - czyli bajkowo, magicznie, kolorowo.
    a to zapewnia mala GO, obrobka, swiecenie itp.
    ale glownie mala GO i obrobka.

tracic jakos na kadrowaniu ze stalek?
    gezas, to ja nie wiem jak mocno trzeba kadrowac, zeby w efekcie koncowym widziec wyrazna strate jakosci (znaczy rozumiem rozdzielczosci) w pliku?
    moglbym zobaczyc www tego twojego kumpla?
    skoro wymiata na zoomach, to chetnie podpatrze jego technike i moze sam sie czegos naucze
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Domyślnie

...
    moglbym zobaczyc www tego twojego kumpla?
    skoro wymiata na zoomach, to chetnie podpatrze jego technike i moze sam sie czegos naucze
    Tez bym popatrzyl na zdjecia tego "wymiatacza" z "kosmicznym" doswiadczeniem po 4latach...?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Tez bym popatrzyl na zdjecia tego "wymiatacza" z "kosmicznym" doswiadczeniem po 4latach...?
    Ja również jestem ciekaw.
    btw gadałem sobie z kamerunem na weselu 30.06, bla, bla, "[..]o widzę, że masz 2xFF. Moj kumpel ma 5d2 i też cyka śluby. No, ale Ty robisz w Raw czy jpg? bo on tylko jpg, później obrabia. ********e foty wychodzą"
    Zatkało, aż zapomniałem poprosić o www.
    POzdrawiam

Strona 27 z 142 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów