Jak używacie pasa biodrowego z sakwami, to czy zakładacie dekielek? Mam jeden taki przyczepiony do torby, ale zawsze zakładam dekiel od spodu. Ten on strony osłony jest zdjęty. Zastanawiam się czy dno takiej sakwy nie rysuje tylnej soczewki.
Ja zawsze mam tylny/dolny dokręcony, bez górnego, mam filtry ochronne. Nie lękam się, że się podrapie, ale niemal pewne, że do wnętrza szkła dostaną się jakieś syfy - no, ale ja pedant jestem![]()
zdecydowanie wiekszej ochrony potrzebuje tylna soczewka, raz ze bardziej bedzie widac "brudy" i rysy na zdjeciu, dwa ze "brudy" przenosisz do komory lustra i na matryce. Paprochy na przedniej soczewce sa niewidoczne na zdjeciu.
Mam propozycję robienia fot regularnie jako drugi fotograf od przyszłego roku. Kasy nie będę za to brał od głównego fotografa, muszę nabrać doświadczenia. Warunek tylko taki, że musi być pełna klatka. W takim razie sprzedaję 400d, kupuję za gotówkę używkę 5d mkI i do tego 2 używane stałki - 35 f2 i 85 1.8, z czasem drugie 5d. Nie mam i nie będę miał żadnych dotacji (UK). Jedynie mogę kupić coś na raty. Jakieś rady odnośnie mojego planu i zakupów? Dzięki za wszelką pomoc.
Ps. Zdjęcia robię jakiś czas więc w technice się orientuję. W razie czego : MroQoo's deviantART Gallery
Ostatnio edytowane przez MroQoo ; 24-11-2012 o 04:32
dobrze myślisz, mam taki zestaw 35/2 85/1.8 2x5dmk1 i jeszcze s14mm - po dwóch ślubach możesz sam robić i nie dorabiaj innych. Ja za darmo/jako drugi nie robił bym więcej niż 2 ślubów. Jeszcze pytanie czy główny chce jakieś rawy? bo jak tak to nic za darmo, powinien sypnąć kasą za dodatkowe kadry, nawet te 200zł.
Regulamin pkt 8.
No raczej nie bierze go zeby popykal sobie fotki, nabral doswiadczenia a jemu nie oddal zadnego zdjecia![]()
Ostatnio edytowane przez Misiek87 ; 24-11-2012 o 12:03
Dzięki za rady!!! Lekturę foto jasiu mam za sobą więc myślałem też o używanej lampie. Chociażby do wspomagania AF - nie wiem jak się sprawuje 35 bez USM kiedy jest trochę ciemniej...Co do Rawów, to tak, byłyby wykorzystane przez głównego więc faktycznie jakaś skromna gotówka za oddanie zdjęć jest fair według mnie. Z innej beczki...Ostatnie parę miesięcy spędziłem na przeszukiwaniu netu odnośnie marketingu fotografów ślubnych. Jak u Was Panowie to wygląda - ile przeznaczacie na reklamę, targi ślubne......Czy może tylko z poleceń. Drążę temat ponieważ w okolicach 2014 chciałbym sam, legalnie się zająć fotografią na poważnie. Teraz tylko zbieram doświadczenie i opędzam się od koleżanek, które chcą żebym im robił zdjęcia jako główny. Zawsze odmawiam i polecam profesjonalistów
Ps. Wykorzystujecie makro do detali czy wystarczą wam zwykłe obiektywy do zbliżeń???
Ostatnio edytowane przez MroQoo ; 24-11-2012 o 12:06