kilka tygodni temu zamienilem 5Dmk1 na 100mm 2,8 i spoczywa w plecaku czy ponowna odmianka bylaby sensowna czy np 50d bedzie ok ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
backup ?
kilka tygodni temu zamienilem 5Dmk1 na 100mm 2,8 i spoczywa w plecaku czy ponowna odmianka bylaby sensowna czy np 50d bedzie ok ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
backup ?
Ostatnio edytowane przez Jackowski ; 02-07-2012 o 22:16 Powód: Automerged Doublepost
no tak, myslalem ze trzeba dwoma latac
A ja nareszcie skompletowałem graciarnie, od dawna wyczekiwana piątka...![]()
W dalszych planach - C 85 f/1.8 i rybie oczko
C 5D mk II + grip
C 40D + grip
C 24-70 f/2.8
S 70-200 f/2.8
C 580 EX II
YN 460 II
Ostatnio edytowane przez Groovebass ; 02-07-2012 o 22:50
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
E tam zaraz "ciężka", warto dbać o sprawność fizyczną, kolana nie skrzypią, plecy nie bolą, kondycha lepsza umysł świeższy dłużej. Wielu tego nie docenia, tylko fotografowanie i komputer w koło.
Marki trzy.
Chodząc na zlecenia bez dwóch body to jak proszę się o sepuku...Takie jest moje zdanie. Ktoś Ci powierza zrobienie zdjęć ślubnych, to też trzeba być odpowiedzialnym. Czasem nawet sprzęt nie musi się zepsuć - mogą baterie rozładować się w lampie aparatu, może na chwile zaciąć się aparat i wtedy drugie body jest ratunkiem przy ważnych chwilach. Nawet pamięć może paść w jednym aparacie. Jak ktoś tu wspomniał - to też wygoda wiecznego niezmieniania obiektywów. Na jednym masz szeroki kąt, na drugim zoom, lub stałkę z dłuższą ogniskową. Ciąży to fakt, ale i ujęcia są bardziej różnorodne. To co może nie pasować na szerokim kącie, może fajnie wyjść kadrowo na drugim...
Również jestem zwolennikiem roboty na 2 puchy. Zwłaszcza początkujący powinien coś takiego praktykować. Fotograf ze stażem będzie doskonale wiedział kiedy może pozwolić sobie na zmianę szkła, że przykładowo od danego momentu będzie potrzebował dłuższej stałki, zna kolejność ceremonii i ma poukładane w głowie jakie kadry są mu potrzebne. Początkujący często strzela ile wlezie a potem wybiera, tutaj warto mieć 2 korpusy i nie tracić czasu na zmianę szkła. A jak żółtodziobowi się jeszcze ręce z nerwów trzęsą...![]()
5D, stałki, zoomy